Έληξε και επίσημα το πρόγραμμα της Ελλάδας – Δεν πληρώθηκε το ΔΝΤ
- 01/07/2015, 01:12
- SHARE
ΔΝΤ: Ληξιπρόθεσμη η οφειλή της Ελλάδας - Δεν καταβλήθηκε η οφειλή 1,5 δισ. ευρώ και η Ελλάδα μπαίνει σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής.
Το πρόγραμμα για την Ελλάδα έληξε και επίσης από τη 01:00 Ελλάδας η χώρα μας έγινε και επίσημα η πρώτη αναπτυσσόμενη χώρα που δεν κατέβαλε τις δόσεις που όφειλε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
Σε επιβεβαίωση ότι η πληρωμή ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ από την Ελλάδα δεν έχει καταβληθεί και είναι ληξιπρόθεσμη προχώρησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
«Ενημερώσαμε την Εκτελεστική Επιτροπή ότι η Ελλάδα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ μόνο όταν εκκαθαριστούν αυτές οι οφειλές». «Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσει ότι το ΔΝΤ έλαβε σήμερα αίτημα των ελληνικών αρχών για επέκταση της αποπληρωμής που έληγε σήμερα, η οποία θα προωθηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εν ευθέτω χρόνο», προσθέτει.
Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του ταμείου είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα χαρακτηριστεί “πτώχευση” η μη πληρωμή. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει πληρωμή στις 30 Ιουνίου και κατά πόσο θα κατηγοριοποιηθεί η χώρα σε πτώχευση (default) ή σε καθυστέρηση (arrears) ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι η χώρα θα κατηγοριοποιηθεί «σε καθυστέρηση».
Έληξε η παράταση του δεύτερου προγράμματος της Ελλάδας
«Είναι λυπηρό που το πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα, το μεγαλύτερο oφειλέτη του, λήγει χωρίς παράταση» τόνισε την Τρίτη το βράδυ ο επικεφαλής του ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση για την εξέλιξη αυτή.
«Η Ελλάδα οδεύει προς την αθέτηση πληρωμών μετά τα μεσάνυχτα» προειδοποίησε την Τρίτη μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup o Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι η στάση της Αθήνας έναντι των πιστωτών της πρέπει να αλλάξει πριν οι εταίροι της στην ευρωζώνη εξετάσουν την όποια πρόσθετη οικονομική βοήθεια.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι «το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης υποβλήθηκε σε ώτα μη ακουόντων.»
«Το έχουμε ξεπεράσει αυτό, έγινε πολύ αργά», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της Ευρωομάδας στο Reuters. Πρόσθεσε ότι ως μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα συνοδεύεται από όρους.
Διαβάστε ακόμη:
Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ: Δέκα απαντήσεις