Η «Ελλάδα Καινοτομεί» και βραβεύει τους καλύτερους
- 18/09/2013, 09:13
- SHARE
Ποιοι κέρδισαν τα βραβεία Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Έρευνας στον διαγωνισμό του ΣΕΒ και της Eurobank.
Πρωτοποριακές υποψηφιότητες από κορυφαία ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις που αναδεικνύουν την υψηλή αξία των Ελλήνων ερευνητών συμμετείχαν στον 2ο Διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί». 20 ομάδες ξεχώρισαν στην διαδικασία επιλογής στις αρχές του χρόνου και σήμερα ανακοινώθηκαν οι νικητές στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
1ο Βραβείο Εφαρμοσμένης Έρευνας
Φασµατική µηχανική υπερ-όραση για έγκαιρη και αναίµακτη διαγνωστική
Εκπρόσωπος ομάδας: ∆ρ Κωνσταντίνος Μπάλας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής.
Μια συσκευή που στηρίζεται στην τεχνολογία της φασματικής μηχανικής «υπερ-όρασης» και απεικονίζει τους ιστούς όχι στη βάση των τριών χρωμάτων στα οποία βασίζεται η ανθρώπινη όραση, αλλά στη βάση δεκάδων «χρωμάτων» ή οπτικών συχνοτήτων, εντός και εκτός του ορατού φάσματος. Τα «χρώματα» αυτά συνθέτουν το λεγόμενο φάσμα και έχει αποδειχθεί ότι μια σειρά από ιστικές αλλοιώσεις έχουν τις δικές τους «φασματικές υπογραφές». Η μέθοδος αξιοποιεί τις «υπογραφές» αυτές και εισάγει μια νέου τύπου πολυδύναμη «όραση». Μέσω αυτής, ακόμη και υποκλινικές αλλοιώσεις γίνονται πλέον άμεσα ορατές και χαρτογραφούνται ακαριαία. Απώτερος στόχος είναι η τεχνολογία να κάνει πραγματικότητα για πρώτη φορά την ιδέα της «οπτικής βιοψίας», δηλαδή της αναίμακτης και επιτόπιας διάγνωσης, η οποία θα αντικαταστήσει τη συμβατική βιοψία, που έχει αρκετά μειονεκτήματα.
Διαβάστε ακόμη: Βραβεία «Made in Greece» για τις ελληνικές επιχειρήσεις
1o Βραβείο Καινοτομίας
Μη µόνιµη διάταξη για την αυτόνοµη πρόσβαση στη θάλασσα ατόµων µε κινητικά προβλήµατα
Εκπρόσωπος ομάδας: Ιγνάτιος Φωτίου
Η διάταξη που καθιστά τη θάλασσα προσβάσιμη στα ΑμεΑ, περιλαμβάνει ένα ηλεκτροκίνητο κάθισμα και κινείται σε σταθερή τροχιά με ηλιακή ενέργεια. Ο χειρισμός της γίνεται με ένα απλό αδιαβροχοποιημένο τηλεχειριστήριο με μόλις δύο κουμπιά, ένα για τη θάλασσα και ένα για την ξηρά. Το συνολικό μήκος της διαδρομής που καλύπτει η διάταξη είναι περίπου 15 μ. εντός και εκτός νερού και το ικανοποιητικό βάθος εισόδου στο νερό είναι οι 80 πόντοι.
Διαβάστε τις δηλώσεις Δασκαλόπουλου και Χατζηδάκη
2ο Βραβείο Εφαρμοσμένης Έρευνας
Έξυπνες, νανοδοµηµένες επιφάνειες και βιοαναλυτικά µικροεργαστήρια: Υφαίνοντας στη νανοκλίµακα
Εκπρόσωπος ομάδας: Ευάγγελος Γογγολίδης, διευθυντής Ερευνών στο τµήµα Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Νανοδομημένες επιφάνειες που απωθούν νερό, έλαια και ρύπους. Η «νανοΰφανση της ύλης» είναι μια μέθοδος η οποία τροποποιεί επιφάνειες, όπως έναν υαλοπίνακα, καθιστώντας τες υπερυδρόφοβες, υπερελαιόφοβες και ουσιαστικά αυτοκαθαριζόμενες. Αυτές οι επιφάνειες βρίσκουν εφαρμογή και σε βιοαναλυτικά μικροεργαστήρια, επιτυγχάνοντας ταχύτερες και πιο αξιόπιστες βιολογικές και χημικές αναλύσεις.
Διαβάστε ακόμη: Επτά προτάσεις του ΣΕΒ για την οικονομία
2o Βραβείο Καινοτομίας
Ελληνική πρόπολη µε υψηλή αντιοξειδωτική και φωτοπροστατευτική δράση
Εκπρόσωπος ομάδας: Παναγιώτα ∆ραγάνη, χηµικός, επικεφαλής του τµήµατος έρευνας και ανάπτυξης της APIVITA AEBE
Η πρόπολη γίνεται ασπίδα για τον ήλιο με μια παγκοσμίως μοναδική φυσική μέθοδο εκχύλισης, φιλική προς το περιβάλλον, η οποία προσδίδει στο τελικό προϊόν αντηλιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Δείτε τις φωτογραφίες
Λεπτομέρειες για τις συμμετοχές και τη διοργάνωση -και σε βίντεο η τελετή βράβευσης- στο www.kainotomeis.gr
Πρώτη δημοσίευση: 17/09/2013: 20:53