Οι Έλληνες επιχειρηματίες επενδύουν 8,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία
- 01/02/2014, 10:49
- SHARE
Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Κουτσίκος, βλέπει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην τουρκική αγορά.
Το πολιτικό σκάνδαλο της Τουρκίας, η πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης Ερντογάν, η «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας και η παρέμβαση στα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα της χώρας έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα. Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Κουτσίκος μιλά στο fortunegreece.com για την τουρκική οικονομία που τρέχει ετησίως με ρυθμό ανάπτυξης 6,5% και για τις προοπτικές που διανοίγονται στους επενδυτές που ενδιαφέρονται να κερδίσουν την αγορά των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σήμερα στην τουρκική αγορά είναι εν ενεργεία 500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που πραγματοποιούν επενδύσεις της τάξης των 8,5 δισ ευρώ. Πετρελαιοειδή, ιχθυοκαλλιέργειες, κατασκευές και τουρισμός αφήνουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν υποκαταστήματα υπό μορφή joint venture. Όσο για τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια προωθείται πακέτο διακοπών δύο εβδομάδων σε Ελλάδα και Τουρκία, το οποίο έχει αποφέρει σημαντικά κέρδη στις οικονομίες των δύο χωρών με την αύξηση των επισκεπτών κατά ένα εκατομμύριο.
Κύριε Κουτσίκο ποιος ο ρόλος που διαδραματίζει αυτή τη στιγμή το ελληνοτουρκικό εμπορικό επιμελητήριο;
Ο ρόλος είναι πολλαπλός. Πρώτον το επιμελητήριο θα πρέπει να ενημερώνεται πλήρως για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της οικονομίας και της πολιτικής στην Τουρκία, να έχει σωστή πληροφόρηση για το τι ακριβώς συμβαίνει από έγκυρες και επίσημες πηγές και από εκεί και έπειτα να κάνει σωστές εκτιμήσεις βάσει των στοιχείων που έχει συλλέξει για το τι μέλει γενέσθαι. Έτσι ώστε να μεταφέρει με σωστό τρόπο τις πληροφορίες στους επενδυτές, οι οποίοι σκάφτονται να πάνε στην Τουρκία.
Οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στην γειτονική χώρα, έχουν επηρεάσει ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί;
Πάντα όταν υπάρχει μια αστάθεια σε μια περιοχή οι επιχειρήσεις που δρουν εκεί επηρεάζονται. Οπωσδήποτε αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται στον παραγωγικό τομέα στην Τουρκία θα μπορούσα να πω ότι επηρεάζονται θετικά, διότι η λίρα γίνεται φτηνότερη και θα έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα εξαγωγών του προϊόντος. Εάν όμως βρίσκονται στον τομέα των υπηρεσιών, όπως οι τράπεζες, τότε εκεί δεν είναι θετική η επίδραση. Βεβαίως η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια για να σταματήσει την κατρακύλα του νομίσματος, ήταν αντίθετη με τη βούληση της κυβέρνησης, η οποία δεν ήθελε να αυξηθούν τα επιτόκια γιατί θεωρούσε ότι το φτηνό χρήμα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα ενίσχυε το επιχειρηματικό κλίμα και το περιβάλλον. Όμως οι τραπεζίτες είδαν τα πράγματα πιο ρεαλιστικά, και κατά την άποψή μου σωστά έπραξαν, και πήραν την απόφαση να αυξήσουν τα επιτόκια πάρα πολύ έτσι ώστε να σταματήσει η πτώση.
Startups: Ελλάς – Τουρκία συμμαχία!
Αυτό ζητούσε και η αγορά;
Το ζητούσε η αγορά και πλέον το επιτόκιο από το 6,5% έφτασε στο 12%. Είναι πολύ μεγάλη η αύξηση. Σίγουρα οι επιχειρήσεις θα έχουν ένα κόστος χρήματος πάρα πολύ μεγάλο, θα μειωθεί και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους αλλά η μείωση της αξίας και της ισοδυναμίας της τουρκικής λίρας σε σχέση με τα ευρωπαϊκά νομίσματα θα αποτελέσει ένα αντιστάθμισμα. Το ένα θα ισοσκελίσει το άλλο.
Τι περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν για νέες επιχειρήσεις που θέλουν να διεισδύσουν στην τουρκική αγορά και σε ποιους τομείς;
Νομίζω ότι είναι στην αρχή η ανάπτυξη για την Τουρκία. Και το λέω αυτό διότι μιλάμε για μια χώρα 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία αυξάνεται κατά ένα εκατομμύριο ετησίως. Μια χώρα της οποίας το 60% των πολιτών είναι μέχρι 30 ετών. Άρα μιλάμε για μια οικονομία η οποία δουλεύει, απορροφά προϊόντα και παράγει 300.000 πτυχιούχους ανωτάτων σχολών σε ετήσια βάση, δίνοντας ένα επιστημονικό προσωπικό στις επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης είναι κατά μέσο όρο 6,5% και πιστεύω ότι αν αφήσουν την Τουρκία ήσυχη οι Αμερικάνοι, θα προχωρήσει με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, επ’ ωφελεία των πολιτών, για πολλά ακόμα χρόνια. Υπάρχει μεγάλο κενό που πρέπει να καλυφθεί στη γεωργία. Επίσης, πριν από 4-5 χρόνια η Τουρκία μπήκε στη βιομηχανία αυτοκινήτων και ανταλλακτικών και αυτή τη στιγμή έχει κατακλύσει την παγκόσμια αγορά, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας, πέραν των 20.000 βιομηχανικών επιχειρήσεων γύρω από τον κλάδο του αυτοκινήτου. Σήμερα και άλλες βιομηχανίες αυτοκινήτων θέλουν να μπουν στην τουρκική αγορά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 διαφορετικοί τομείς προϊόντων με ζήτηση. Ο μεγαλύτερος βαθμός ανάπτυξης είναι στα προϊόντα πετρελαίου. Έχουμε 8,5 δισ ευρώ επενδύσεις στην Τουρκία μέσα από 500 τουρκικές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων. Εφτά δις.ευρώ είναι τα επίσημα στοιχεία και 1,5 δισ ευρώ προκύπτουν από την επανεπένδυση των κερδών των επιχειρήσεων.
Στα μητρώα πόσες ελληνικές επιχειρήσεις είναι εγγεγραμμένες;
Στο τέλος του 2013 είχαμε 650 τουρκικές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων από τις οποίες οι 500 είναι οι δρώσες.
Μιλάμε και για εταιρείες που μεταφέρουν την έδρα τους στην Τουρκία ή μόνο τις δραστηριότητές τους;
Ειδικά για την Τουρκία είναι οι μεγάλες εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν υποκαταστήματα υπό μορφή joint venture με τουρκικές επιχειρήσεις. Σπανίως θα συναντήσουμε επιχείρηση ελληνικών συμφερόντων που δημιουργήθηκε στην Τουρκία μόνο για την Τουρκία.
Αυτό επειδή έχει υψηλούς φορολογικούς συντελεστές ή επειδή δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο;
Δεν μπορεί κάποιος Έλληνας να σκεφτεί να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Τουρκία και να μην έχει σε άλλες χώρες όπως π.χ στη Βουλγαρία. Είναι δύσκολο. Μπορώ να σας πω πως οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Τουρκία δημιουργούνται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους από Έλληνες.
Διαβάστε σχετικά: H Τουρκία πήρε τα σκήπτρα από την Ελλάδα στις ιχθυοκαλλιέργειες
Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το τουριστικό προϊόν της Τουρκίας; .
Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας σημαίνει φτηνότερα ξενοδοχεία, φτηνότερη παροχή υπηρεσιών. Εκτιμώ ότι οι Τούρκοι θα τραβήξουν περισσότερους τουρίστες από ότι οι Έλληνες. Βέβαια και εμείς έχουμε δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους Τούρκους tour operators, διότι η Ελλάδα πάντα ήταν ακριβή. Έχουν δημιουργηθεί πακέτα δύο εβδομάδων, μια στην Ελλάδα και μια στην Τουρκία. Ο τουρίστας αγοράζει το πακέτο των δύο εβδομάδων με φτηνότερο ποσό για την Τουρκία, με τον μέσο όρο να είναι τελικά ικανοποιητικός , ώστε να ωφεληθούμε στο τέλος και οι δύο. Πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και αυτή τη χρονιά αυτό το πακέτο, το οποίο δύο χρόνια πριν έφερε ένα εκατομμύριο τουρίστες στις δύο χώρες.
Διαβάστε σχετικά: Άρωμα Χόλιγουντ στην τουριστική καμπάνια της Τουρκίας
Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα στο ελληνικό επιχειρείν;
Αυτό το οποίο βλέπουμε δεν είναι θετικό. Τα έξι χρόνια ύφεσης έχουν επηρεάσει δραματικά τις ελληνικές επιχειρήσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε, παρόλο που τα νούμερα δεν μας οδηγούν σ’ αυτό, ότι το 2014 θα βγούμε από την ύφεση και θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη και στην πρόοδο. Είναι χρονιά εκλογών και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διατηρηθεί κάνοντας οτιδήποτε αντίθετο από αυτό που ίσχυε την τελευταία εξαετία. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι όσο είναι η τρόικα εδώ, θα μας βάλει σε ένα λογαριασμό και θα προχωρήσουμε. Εάν φύγει θα βρεθούμε σε πολύ χειρότερη θέση από ότι βρισκόμαστε.
Διαβάστε επίσης: H Ελλάδα έσπασε το «φράγμα» των 17 εκατ. τουριστών