Ελληνική νανοτεχνολογία με παγκόσμιες προοπτικές
- 27/09/2013, 10:09
- SHARE
Οι ερευνητές του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», που απέσπασαν βραβείο καινοτομίας, φέρνουν την επανάσταση στις κατασκευές και τις αναλύσεις.
Στα εργαστήρια του «Δημόκριτου» κατασκευάζεται η νέα γενιά νανοϋλικών και νανοδιατάξεων που θα φέρουν επανάσταση στις κατασκευές και τις αναλύσεις. «Πριν από λίγα χρόνια κατασκευάζαμε στο εργαστήριο μικρο- και νανοδομές και τις θέλαμε να είναι τέλεια ομαλές και επίπεδες. Κάποια στιγμή, κατεργαζόμενοι με το πλάσμα επιφάνειες σιλικόνης προέκυψαν “αποτυχημένες” επιφάνειες, που είχαν μικρο- και νανο- τραχύτητα. Δεν ήταν ίσιες και ομαλές. Κάποιος από την ομάδα σκέφτηκε ότι αυτές οι επιφάνειες θα μπορούσαν να απωθούν τελείως το νερό και να είναι αυτοκαθαριζόμενες. Φανταστείτε την έκπληξη μας όταν είδαμε το νερό να αναπηδά και να μην μπορεί να σταθεί πάνω τους!».
Διαβάστε ακόμη: «Βραδιά του Ερευνητή» διοργανώνει ο Δημόκριτος
Ο καθ. Ευάγγελος Γογγολίδης, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, περιγράφει τη σκηνή της «αποκάλυψης» που οδήγησε την ερευνήτρια Δρ. Αγγελική Τσερέπη, συνεργάτη στην ομάδα του, στην ανακάλυψη του τρόπου δημιουργίας υπερυδρόφοβων και υπερελαιόφοβων επιφανειών. «Ουσιαστικά, δημιουργούμε μια νέα νανο-υφή στην επιφάνεια του υλικού, που μάλιστα μοιάζει με τις ίνες ενός υφαντού, για αυτό και την ονομάσαμε νανοΰφανση. Οι επιφάνειες μπορούν να απωθούν το νερό, τον πάγο, τα λάδια και τους μικροοργανισμούς, μπορούν να συνδέουν μεγάλες ποσότητες βιομορίων σε πολύ μικρή επιφάνεια, ενώ ταυτόχρονα είναι ελεγχόμενα διαφανείς, εξ’ ου και η προσωνυμία “έξυπνες” επιφάνειες. Οι εφαρμογές είναι άπειρες: τζάμια και πλαστικά που δεν λερώνουν, δεν κρατούν το νερό ή το λάδι, δεν ανακλούν το φως, δεν πιάνουν ποτέ μικρόβια, και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς», συνεχίζει. «Δεν σταθήκαμε όμως μόνο στις επιφάνειες, αλλά τις ενσωματώσαμε σε μικροτσίπ, κατασκευάζοντας από πλαστικό έξυπνα βιαναλυτικά μικροεργαστήρια. Πρόκειται για βελτιωμένα πλαστικά μικροτσίπ (βιοψηφίδες) χρήσιμα στην χημεία και την βιολογία, που αναμένεται ότι θα απλοποιήσουν και θα βελτιώσουν κατά πολύ τις βιολογικές και χημικές αναλύσεις. Εργαζόμαστε εντατικά με τους ερευνητές Δρ. Σωτήριο Κακαμπάκο και Παναγιώτα Πέτρου και άλλα μέλη της ομάδας που ειδικεύονται στις διαγνωστικές εφαρμογές για να επιτύχουμε τον σκοπό αυτό».
Η ομάδα συμμετείχε στον 2ο Διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί» που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank και πήρε το Β’ Βραβείο στην κατηγορία «Εφαρμοσμένη Έρευνα».
Η νανοτεχνολογία πλάσματος για την ύφανση επιφανειών στην νανοκλίμακα είναι, σύμφωνα με τον κ. Γογγολίδη, αρκετά ώριμη, καλύπτεται από διεθνείς αιτήσεις ευρεσιτεχνίας και είναι γνωστή από πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις. «Επιπλέον έχει ένα τεράστιο εύρος εφαρμογών. Είναι λοιπόν καιρός να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό και να εφαρμοστεί σε όσους κλάδους έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Προσδοκούμε λοιπόν να γίνει γνωστή σε πολλούς παραγωγικούς κλάδους με σκοπό την αξιοποίηση της σε συνέργια με αυτούς. Προσδοκούμε η γνώση και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχουν να διοχετευθούν στην κοινωνία ευρύτερα, όχι μόνο τροφοδοτώντας την αλυσίδα παραγωγής νέας γνώσεως και την έρευνα».
Διαβάστε επίσης: Η «Ελλάδα Καινοτομεί» και βραβεύει τους καλύτερους
Και μετά το βραβείο, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις; «Αυτές θα πρέπει να τις συζητήσω με την ομάδα μου και ειδικά με τους μεταδιδάκτορες ερευνητές και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που είναι αυτοί που σηκώνουν το μεγάλο βάρος της δουλειάς προτού αποκαλύψουμε οτιδήποτε», λέει ο κ. Γογγολίδης στο FortuneGreece. «Έχουμε κάποια σχέδια, αλλά αυτό που προέχει είναι να βρούμε ανθρώπους να μας συμβουλεύσουν ώστε να προχωρήσουμε στην εμπορική αξιοποίηση της καινοτομίας μας. Να γίνει ένα business plan, να δούμε τι χρειαζόμαστε ώστε να βγει στην αγορά και τι να περιμένουμε από εκεί και πέρα. Είμαστε σε επαφή με τον ΣΕΒ, αλλά και με το τμήμα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, και με το αντίστοιχο γραφείο στον “Δημόκριτο”».
Τέλος, ο κ. Γογγολίδης έχει να πει και κάτι για τους νέους επιστήμονες. «Να έχουν καλή γνώση πολλών επιστημών και διάθεση για αλληλεπίδραση και στενή συνεργασία με επιστήμονες από άλλα πεδία. Και προπαντός χρειάζεται πίστη, ελπίδα και διάθεση δημιουργίας, γιατί όπως το μέλλον έτσι και η έρευνα έχουν το στοιχείο της αβεβαιότητας. Όλα τα παραπάνω όμως είναι στο DNA και στην παράδοση των Ελλήνων. Προπαντός η πίστη και η ελπίδα».