Ένα ελληνικό λάδι με κοινωνικές «ευαισθησίες»
- 21/07/2015, 17:15
- SHARE
Για κάθε μπουκάλι Evo3 που πωλείται, φυτεύεται ένα δέντρο σε μια περιοχή της Αφρικής.
Το άκουσμα της είδησης πως ένας ακόμη Έλληνας ασχολείται με την παραγωγή και εξαγωγή ελαιολάδου στις αγορές του εξωτερικού δεν προξενεί εντύπωση, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας. Το γεγονός όμως ότι χάρη στις πωλήσεις του εν λόγω ελαιολάδου φυτεύονται δέντρα στην περιοχή της Αφρικής, αυτό από μόνο του συνιστά είδηση.
Το επιχειρηματικό εγχείρημα του Στρατή Καμάτσου από τη Μυτιλήνη ήταν η δημιουργία ενός ελαιολάδου με «κοινωνικό χαρακτήρα». Ακολουθώντας τη φιλοσοφία «Ένα μπουκάλι, ένα δέντρο, μια ζωή», από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι και σήμερα έχει συμβάλλει στο να φυτευτούν περί τις 3.847 δέντρα στην Αφρική και το έργο του συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
Έχοντας ασκήσει για αρκετά χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου στο εξωτερικό, o Στρατής Καμάτσος επιστρέφει στην Ελλάδα – σε μια περίοδο που το εργατικό δυναμικό της χώρας αναζητούσε τρόπους εξεύρεσης εργασίας εκτός συνόρων – για να ασχοληθεί με την παραγωγή ελαιόλαδου.
Η θέλησή του να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση και συνάμα να προσφέρει μέσω της δραστηριότητάς του στο κοινωνικό σύνολο, ήταν τα στοιχεία που συνέβαλλαν στη δημιουργία του Evo3.
Το πείσμα και η αφοσίωση στον αρχικό του στόχο ήταν δε χαρακτηριστικά που κληρονόμησε από τον παππού του, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου φόρτωνε το λάδι του σε ένα μικρό αλιευτικό σκάφος στη μέση της νύχτας και διέσχιζε το Αιγαίο, αψηφώντας τον κίνδυνο σύλληψής του από τους Γερμανούς. Με τέτοιο DNA η επιτυχία ήταν δεδομένη.
To Evo3 έγινε γνωστό όχι μόνο εξαιτίας της επιτυχημένης τοποθέτησής του σε αρκετές αγορές του εξωτερικού, αλλά και εξαιτίας της περιβαλλοντικής του συνείδησης, αφού για κάθε μπουκάλι που πωλείται, φυτεύεται ένα δέντρο σε μια περιοχή της Αφρικής. Η ιδέα του να φυτεύεται ένα δέντρο σε αποδασωμένη περιοχή, αντικατοπτρίζει τον κύκλο ζωής ενός δέντρου, αλλά και το ταξίδι του ελαιολάδου, από το δέντρο με την συγκομιδή του καρπού της ελιάς μέχρι την επιστροφή του σε αυτό. Η επιλογή της Αφρικής δεν ήταν βέβαια τυχαία. Πρόκειται για μια «φτωχή» ήπειρο με χαμηλό βιοτικό επίπεδο όπου με την παροχή εισοδήματος σε τοπικές κοινότητες (μέσω της φύτευσης των δέντρων), δημιουργούνται θέσεις εργασίας στους ντόπιους και προστατεύεται συγχρόνως και το περιβάλλον.
Όπως κάθε νεοσύστατη ελληνική εταιρεία που τώρα κάνει τα παρθενικά της βήματα στο χώρο του επιχειρείν, έτσι και στην περίπτωση της Evo3 έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της τεχνολογίας και κυρίως των social media. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι να υπάρχει σωστή ισορροπία μεταξύ της online και της offline παρουσίας της προκειμένου να διαδοθούν πιο αποτελεσματικά τα προϊόντα της στο ευρύ κοινό.