Ένα προσεγμένο CV μπορεί να κάνει τη διαφορά
- 23/08/2013, 18:30
- SHARE
Συμβουλές για το πώς να φιλτράρετε τις επαγγελματικές εμπειρίες σας και να δώσετε συνοχή στο βιογραφικό σας.
της Αν Φίσερ
Ένα παρελθόν απασχόλησης σε δουλειές άσχετες μεταξύ τους ίσως να μην είναι ό,τι καλύτερο για να επιδείξετε σε εν δυνάμει εργοδότες σας. Το μυστικό; Φιλτράρετε κατάλληλα το βιογραφικό σας.
Μία από τις συνέπειες της ύφεσης στην απασχόληση υπήρξε και η αναγκαστική μετάβαση εργαζομένων από την παλιά τους δουλειά σε μία καινούργια, η οποία συχνά δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη. Έτσι, πολλοί εργαζόμενοι βρέθηκαν με μια ποικιλία εργασιακών εμπειριών, οι οποίες πολύ δύσκολα εντάσσονται μέσα σε μία συνεκτική αφήγηση.
«Λαμβάνω συχνά ερωτήσεις -ιδιαίτερα από ανθρώπους ηλικίας 20-30 ετών οι οποίοι έχουν δοκιμάσει διάφορα πράγματα με την ελπίδα να βρουν αυτό που τους ταιριάζει- σχετικά με το πώς πρέπει να παρουσιάσει κάποιος σε ένα βιογραφικό πολλές δουλειές άσχετες μεταξύ τους» επισημαίνει ο Ρόμπερτ Χέλμαν, σύμβουλος καριέρας στη Νέα Υόρκη.
Και προσθέτει: «Η συγγραφή ενός αποτελεσματικού βιογραφικού μπορεί να συνιστά πρόκληση και για ανθρώπους που έχουν κάνει πράγματα σε ένα συγκεκριμένο τομέα, αλλά τώρα θέλουν να αλλάξουν καριέρα και να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό».
Διαβάστε ακόμη: Πέντε σιωπηρές ερωτήσεις που πρέπει να «απαντήσετε» για να προσληφθείτε
Το κλειδί είναι να βρείτε το επόμενο βήμα και μετά να τροποποιήσετε το βιογραφικό σύμφωνα με τον στόχο σας. Το βιογραφικό και η συνοδευτική επιστολή δεν χρειάζεται να περιγράφουν λεπτομερώς κάθε δουλειά που είχατε στο παρελθόν. Αντίθετα, εστιάστε στο τι μπορείτε να κάνετε για τον μελλοντικό σας εργοδότη και τονίστε εκείνες τις πτυχές της εμπειρίας σας που σχετίζονται άμεσα με τη δουλειά που κυνηγάτε.
Ένα λάθος που κάνουμε συνήθως είναι να αραδιάζουμε το σύνολο της εργασιακής μας εμπειρίας σε ένα βιογραφικό, χωρίς να προσπαθούμε να προσδώσουμε συνοχή στο σημείωμα περιγράφοντας πώς ταιριάζει η μία δουλειά με την άλλη. Κανένας εργοδότης όμως δεν πρόκειται να χάσει χρόνο προσπαθώντας να βγάλει άκρη με τόσες διαφορετικές δουλειές.
Αφού αποφασίσετε το είδος της δουλειάς που επιθυμείτε να αναζητήσετε, γράψτε μία παράγραφο όπου θα συνοψίζετε εκείνες τις πλευρές της εμπειρίας σας που σχετίζονται με την επιθυμητή εργασία σας. Αυτή η παράγραφος θα μπει στην αρχή του βιογραφικού σας και στη συνοδευτική επιστολή. Στη συνέχεια, βγάλτε από το βιογραφικό ό,τι δεν συνδέεται με τη δουλειά που επιδιώκετε να πάρετε.
Διαβάστε ακόμη: Πώς να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το LinkedIn
Για παράδειγμα, ένας από τους πελάτες του Χέλμαν εργαζόταν σε ένα μεσιτικό γραφείο, όπου αυτό που ουσιαστικά έκανε ήταν να εξασφαλίζει την πληρωμή των ενοικίων στην ώρα τους. Στην πραγματικότητα, όμως, ήθελε πολύ να γίνει χρηματοοικονομικός αναλυτής. Του άρεσαν ιδιαίτερα τα μαθήματα χρηματοοικονομικής ανάλυσης που είχε πάρε στο κολέγιο, ενώ είχε βραβευτεί και για κάποιες εργασίες του. Έτσι, «γράψαμε ένα βιογραφικό που περιστρεφόταν γύρω από αυτά, και απλώς τονίσαμε ένα 20% της δουλειάς του στο μεσιτικό γραφείο που είχε να κάνει με χρηματοοικονομική ανάλυση», θυμάται ο Χέλμαν. Εν τέλει, ο πελάτης του προσλήφθηκε ως χρηματοοικονομικός αναλυτής.
Μία άλλη πελάτισσά του υπήρξε δασκάλα για τέσσερα χρόνια και μετά δούλεψε ως ψυχοθεραπεύτρια για πάνω από μία δεκαετία, προτού αποφασίσει να στραφεί στις πωλήσεις. Μαζί με τον Χέλμαν έγραψαν ένα βιογραφικό «όπου η εμπειρία της ως δασκάλα καταλάμβανε μόλις μία γραμμή, μόνο και μόνο για να μην φαίνεται κάποιο κενό στο εργασιακό της παρελθόν. Όμως, η έμφαση δόθηκε στην αυτό-απασχόλησή της ως ψυχοθεραπεύτρια». Ο Χέλμαν θυμάται ότι «ως ψυχοθεραπεύτρια, είχε πετύχει να αυξήσει την πελατειακή της βάση κατά 33% μέσα σε δύο χρόνια, και άρα τονίσαμε ακριβώς αυτό». Τελικά, η γυναίκα προσλήφθηκε ως πωλήτρια.
Φυσικά, η μετάβαση σε μία άλλη πόλη για την εύρεση εργασίας, όπου κανένας δεν ξέρει ούτε ποιος είστε, ούτε τι έχετε κάνει, μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Όμως, μπορείτε να εντοπίσετε ευκαιρίες σε άλλη πόλη προτού πάτε εκεί, χρησιμοποιώντας κοινωνικά μέσα όπως το LinkedIn και το Twitter. Επίσης, εκμεταλλευτείτε την πιθανότητα οι δικοί σας άνθρωποι στην πόλη που ζείτε τώρα να γνωρίζουν κόσμο από την πόλη στην οποία πηγαίνετε. Ζητήστε τους να σας συστήσουν σε εν δυνάμει εργοδότες σας.