Ένα ταξίδι στον κόσμο του Κωνσταντίνου Καβάφη
- 07/05/2014, 18:37
- SHARE
Πρόκειται για μια δράση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση-Αρχείο Καβάφη.
Η parallaxi μέσα από τη δράση της «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη μια ιδιαίτερη εγκατάσταση αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, με σκοπό έχει να φέρει σε επαφή το κοινό της Θεσσαλονίκης με το έργο του σπουδαίου δημιουργού μέσα από μια διαφορετική εγκατάσταση στη στοά της οδού Αγίου Μηνά 11, στο ιστορικό κτίριο που ανήκει στις Κτηριακές Υποδομές ΑΕ που ευγενικά παραχώρησε το χώρο.
Το κτήριο αποτελεί αρχιτεκτονικό μνημείο για την ιστορία της νεότερης Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε το 1906, για να στεγάσει την «Τράπεζα της Ανατολής» και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια του τετραγώνου έχουν χαρακτηριστεί μη κατεδαφιστέα. Ο αρχιτέκτονας ο οποίος ανέλαβε να χτίσει τη στοά, ήταν ο ονομαστός στις αρχές του 20ού αιώνα Ξενοφών Παιονίδης.
Στην είσοδο της στοάς, επί της οδού Αγίου Μηνά 11, ένα δάσος από φωτεινές κολώνες που εκτείνεται σε όλο το ύψος της στοάς προσκαλεί τους περαστικούς σε μια χωρική εμπειρία ποίησης εμπνευσμένη από το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή. Πίσω από την καγκελόπορτα της στοάς ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα λόγια του μεγάλου Έλληνα ποιητή κάτω από αλλεπάλληλες στρώσεις χαρτιού που δημιουργούν ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς. Την πορεία μέσα στον φωτεινό κήπο της ποίησης συνοδεύουν ηχητικά ντοκουμέντα, αναγνώσεις και απαγγελίες των ποιημάτων του ενώ στο βάθος της διαδρομής ο επισκέπτης μεταφέρεται νοερά στο χώρο εργασίας του Κωνσταντίνου Καβάφη όπου και έχει την ευκαιρία ο επισκέπτης να αναπαράγει ο ίδιος αντίγραφα των ποιημάτων του.
Την εγκατάσταση σχεδίασαν και επιμελήθηκαν οι Not A Number Architects. Οι Not A Number Architects είναι ένα νέο αρχιτεκτονικό γραφείο με διεθνή παρουσία και διακρίσεις (Architizer Awards 2012, Core77 Design Awards) με έδρα την Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 2009 από τους Ερμή Αδαμαντίδη και Δομινίκη Δαδάτση θέτοντας ως αρχή τον συγκερασμό αρχιτεκτονικής πρακτικής και έρευνας. www.nan-a.eu
Διάρκεια έκθεσης από 29/4 έως 31/5/14
Οι ώρες επισκέψεων της εγκατάστασης είναι:
Δευτέρα-Σάββατο: 8:30-15:30
Τρίτη Πέμπτη 17:00-20:00
Είσοδος Δωρεάν
Διαβάστε ακόμα:
Σπάνια σύνθεση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ βγαίνει στο «σφυρί»
Ο Εκθεσιακός Χώρος του Ιδρύματος της Βουλής γεμίζει με έργα τέχνης υποτρόφων