Η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης στο επίκεντρο των συζητήσεων
- 14/03/2014, 16:43
- SHARE
Στις δυνατότητες χρήσης των υφιστάμενων δικτύων φυσικού αερίου αναφέρθηκαν οι ομιλητές του «Athens Energy Forum 2014».
Στη δημιουργία Καθέτου Διαδρόμου που θα αποτελείται από τα υφιστάμενα εθνικά δίκτυα φυσικού αερίου και διασυνδετηρίους αγωγούς, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Athens Energy Forum 2014».
Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος, ο Κάθετος αυτός Διάδρομος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από νότο προς βορρά εξασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών.
«Ο Κάθετος Διάδρομος θα τροφοδοτείται από τους αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από την Ανατολή προς τη Δύση, όπως ο TAP, ενδεχομένως ο Eastmed, καθώς και από τους τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, τον υφιστάμενο της Ρεβυθούσας, του οποίου αυξάνεται σημαντικά η δυναμικότητα, και τον νέο πλωτό σταθμό που σχεδιάζεται στη Β. Ελλάδα. Επιπλέον, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB) είναι ώριμο σχέδιο που θα ολοκληρωθεί εντός του 2016», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.
Διαβάστε ακόμη: Ο ρόλος του αγωγού TAP στο ενεργειακό μέλλον της Ουκρανίας
Η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης
Η Ευρώπη πρέπει να στραφεί στις δικές της ενεργειακές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των μη συμβατικών πηγών (στις οποίες περιλαμβάνεται το σχιστολιθικό αέριο, shale gas), ανέφερε η ευρωβουλευτής Ν. Τζαβέλλα.
Στο σχιστολιθικό αέριο οφείλεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που απέκτησαν οι ΗΠΑ έναντι τις Ευρώπης τα τελευταία χρόνια καθώς η τιμή του κυμαίνεται στο ένα τρίτο της τιμής του συμβατικού αερίου. Ωστόσο η διαδικασία εξόρυξης του έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον (μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα, σεισμοί, κ.α.)
Σύμφωνα με τον κ. Β. Καρακίτσιο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα μη συμβατικού φυσικού αερίου.
Διαβάστε ακόμη: «Στροφή στο υγροποιημένο φυσικό αέριο από το 2014»
Ο Βασίλης Νικολετόπουλος γενικός διευθυντής της National Resources GP ανέφερε ότι αποθέματα υπάρχουν επίσης σε Θράκη, Καβάλα, Θερμαϊκό, Ήπειρο, Κατάκολο, Ακαρνανία και Γρεβενά. Όπως είπε, στην Πολωνία, την Ουκρανία και τη Μ. Βρετανία έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για shale gas, ενώ και η Δανία εξέδωσε πρόσφατα άδειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα αποθέματα μη συμβατικού πετρελαίου παγκοσμίως εκτιμώνται σε 345 δισ. βαρέλια και φυσικού αερίου σε 7 τρισ. κυβικά πόδια.
Ο Γιάννης Γρηγορίου διευθυντής ερευνητικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ ανέφερε ότι ο όμιλος αγόρασε τα στοιχεία που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες της PGS στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Έχει ξεκινήσει η αξιολόγησή τους, αλλά όπως είπε είναι νωρίς ακόμη για να καταλήξει κανείς σε συμπεράσματα για αποθέματα υδρογονανθράκων.
Διαβάστε ακόμη: Χτύπημα της Κομισιόν στη Ρωσία: Παγώνει τον South Stream
«Υπομονή» συνέστησε o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου Μαθιός Ρήγας, ως προς την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. «Η κοινή γνώμη αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και να γνωρίζουν ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανακαλύπτονται μόνο μέσα από συστηματική έρευνα και με μεγάλες επενδύσεις υψηλού ρίσκου», ανέφερε συγκεκριμένα. Υπενθύμισε, δε, ότι η Κύπρος βρισκόταν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα το 2001 και δεν προβλέπεται να έχει παραγωγή φυσικού αερίου πριν το 2018-2019.
Ο κ. Ρήγας παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, στον Πρίνο και στις περιοχές Ιωαννίνων και Κατάκολου όπου η Energean έχει αναδειχθεί πλειοδότης για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Συγκεκριμένα:
– Για την αύξηση της παραγωγής στον Πρίνο και στον Βόρειο Πρίνο καθώς και για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον θα επενδυθούν το 2014-2015 160 εκατομμύρια ευρώ με στόχο την αύξηση της παραγωγής κατά 4.500 βαρέλια ημερησίως.
– Για το ερευνητικό στάδιο στα Ιωάννινα, θα επενδυθούν 32 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν, τα αποθέματα μπορεί να φτάσουν στα 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου έναντι 50- 80 εκατ. που είναι οι επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου.
– Για την ανάπτυξη του διαπιστωμένου κοιτάσματος στο Κατάκολο, τα αποθέματα του οποίου εκτιμώνται μεταξύ 3 και 5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, θα επενδυθούν 15 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ