Έγγραφο – «φωτιά»: H Γερμανία λέει «όχι» σε όλα
- 04/02/2015, 17:08
- SHARE
Τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου επιβεβαιώνει έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Ένα έγγραφο – «φωτιά» της γερμανικής κυβέρνησης στο οποίο απορρίπτονται όλες οι προτάσεις της Ελλάδας ενόψει του EuroWorking Group της Πέμπτης, επικαλείται το πρακτορείο Reuters
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το έγγραφο καλεί ουσιαστικά την ελληνική κυβέρνηση να «κάνει πίσω» σε όλα, εγκαταλείποντας το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεών της κατά της λιτότητας και επιστρέφοντας στην οικονομική πολιτική στην οποία είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της.
Συγκεκριμένα το έγγραφο φέρεται να αναφέρει ότι το Βερολίνο ζητάει η Αθήνα να μην πάρει πίσω καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.
«Το Eurogroup χρειάζεται μία ξεκάθαρη και σαφή δέσμευση από την Ελλάδα ότι θα εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά», υπογραμμίζεται στο έγγραφο και συνεχίζει: «Στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι υπαναχώρηση από τα μέτρα), η κάλυψη μεγάλων τομέων όπως η διοίκηση των εσόδων, η φορολόγηση, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς».
Το γερμανικό έγγραφο δείχνει επίσης ότι το Βερολίνο θέλει η τρόικα να παραμείνει στη θέση της.
Καλεί επίσης την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις αποπληρωμής του χρέους της προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης EFSF, καθώς επίσης και τα διμερή δάνεια από χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.
Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία επιθυμεί η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα πριν την πληρωμή τόκων, ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016 και να κλείσει το υπόλοιπο κενό στον προϋπολογισμό του 2015 για να επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο.
Επιθυμεί επίσης της τήρηση των δεσμεύσεων για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, διατήρηση του κατώτατου μισθού, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και προώθηση ξένων επενδύσεων.
«Στην βάση των στοιχείων που περιγράφονται άνωθεν, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Χρειάζονται περισσότερα και πρέπει να γίνουν περισσότερα, σε διμερή βάση καθώς και σε ευρωπαϊκό πλάισιο», καταλήγει το έγγραφο.
Η απάντηση της κυβέρνησης
Την εκτίμηση ότι οι σκληρές θέσεις που διατυπώνονται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών «αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση», κάνουν κυβερνητικές πηγές, ενώ απορρίπτονται στο σύνολό τους από την Αθήνα.
Εκτιμούν επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης»
Η απάντηση όμως της κυβέρνησης είναι εξίσου σκληρή καθώς οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση» καθώς «προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης».
Διαβάστε επίσης: