Ενίσχυση των επενδύσεων στην Ε.Ε. ζητά ο Ντράγκι
- 16/09/2013, 13:28
- SHARE
Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη περνάει μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ.
«Δεν βλέπω την ανταγωνιστικότητα σαν μια κούρσα ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης με χαμένους και κερδισμένους. Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης στο σύνολό της είναι στοιχείο κλειδί για τη βελτίωση της σημερινής οικονομικής κατάστασης», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία οργάνωσε η ομοσπονδία της γερμανικής βιομηχανίας στο Βερολίνο.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενθάρρυνε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να ευνοήσουν τις επενδύσεις, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αποτελεσματικότερο για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα από το να μειωθεί απλώς το κόστος της εργασίας.
«Ένα μέσο για να επιστρέψουμε γρήγορα στην ανταγωνιστικότητα είναι να επικεντρωθούμε στους μισθούς. Μια άλλη προσέγγιση, μακροπρόθεσμη, είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Ενώ οι αναπροσαρμογές στα κόστη δεν αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα παρά μόνο σχετικά, τα κέρδη στην παραγωγικότητα μπορούν να είναι απόλυτα και να ωφελήσουν όλες τις χώρες», δήλωσε ο Ντράγκι.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η καινοτομία και η επένδυση είναι οι μοχλοί για να τονωθεί η παραγωγικότητα και να μειωθεί η ανεργία και οι κυβερνήσεις μπορούν να δράσουν ευνοϊκά επ’ αυτών υιοθετώντας πολιτικές για την παροχή κινήτρων.
«Το κύριο μήνυμά μου είναι: έχουμε κάνει σημαντικές προόδους στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει για να μεταμορφωθεί αυτό σε περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη και σε θέσεις εργασίας», δήλωσε ακόμη.
Εκτός από τις προσπάθειες για την ανταγωνιστικότητα, ο Ντράγκι είπε για μια ακόμη φορά ότι είναι σημαντικό να εφοδιαστεί η νομισματική ένωση με μια «πιο ισχυρή» θεσμική αρχιτεκτονική, κυρίως μέσω μιας τραπεζικής ένωσης.
Ως προς την τραπεζική ένωση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε πως ήδη βρίσκεται στο στάδιο της επώασης και αναμένεται να τονώσει την αγορά πιστώσεων στην ευρωζώνη, αλλά και να «επιταχύνει την ανάκαμψη των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες».
«Έχουμε ανάγκη από ένα μηχανισμό που να επιτρέπει στις μη βιώσιμες τράπεζες να διαλυθούν χωρίς κινδύνους για τη δημοσιονομική σταθερότητα», δήλωσε ο Ντράγκι.
Διαβάστε ακόμη: Δεν θα είναι υποψήφιος για την Fed ο Λάρι Σάμερς