Εννιά περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να πείτε τίποτα
- 28/05/2014, 20:00
- SHARE
Πολλές φορές η σιωπή είναι πιο πολύτιμη κι απ’ τον χρυσό.
Του Bill Murphy Jr
Οι μεγάλοι ηγέτες γνωρίζουν ότι κάποιες φορές το εξυπνότερο πράγμα είναι να μην πουν τίποτα. Δεν αναφερόμαστε απλά και μόνο στη γνωστή συμβουλή να μην μιλάς αν δεν έχεις κάτι να πεις. Κάποιες φορές, οι άνθρωποι φτάνουν πολύ κοντά στην επίτευξη στόχων αλλά μια λανθασμένη κουβέντα αρκεί για να τα τινάξει όλα στον αέρα.
Ιδού 9 περιπτώσεις όπου η σιωπή είναι ο… καλύτερος ήχος.
1. Όταν η άλλη πλευρά σε μια διαπραγμάτευση αρχίζει να συνομιλεί με τον εαυτό της
Κάποιες φορές, οι άνθρωποι μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο κακής διαπραγματευτικής τακτικής. Μπορεί, π.χ., να κάνουν μια προσφορά και μετά να την απορρίψουν οι ίδιοι σκεπτόμενοι ότι δεν θα την αποδεχτείτε. Φανταστείτε λ.χ. έναν πελάτη που αρχίζει μια συζήτηση λέγοντας ότι καταλαβαίνει που δεν μπορείτε να μειώσετε την τιμή, προτού ζητήσει έκπτωση.
2. Όταν έχετε κάνει μια ερώτηση
Τους ξέρουμε, έτσι δεν είναι; Κάνουν ερωτήσεις αλλά δεν μπορούν να περιμένουν να τελειώσετε την απάντηση. Μερικές φορές, προσπαθούν να επισπεύσουν την απάντησή σας με επιφωνήματα του στυλ «χμ», «αχά», «ναι», «σωστά» και πάει λέγοντας. Και όταν ζητούν τη συμβουλή σας, αυτό που θέλουν στην πραγματικότητα είναι να σας πουν οι ίδιοι τη γνώμη τους. Μην είστε σαν κι αυτούς. Μπορείτε να παρατηρήσετε πολλά κοιτώντας και να μάθετε πολλά ακούγοντας.
3. Όταν η άλλη πλευρά δεν καταλαβαίνει
Μία δικηγόρος μου είπε την εξής ιστορία. Μια φορά, έπρεπε να πουλήσει την εταιρεία ενός πελάτη του. Οι διαπραγματεύσεις πήγαν πολύ καλύτερα απ’ ότι περίμενε. Η αιτία ήταν, όπως κατάλαβε τελικά, ότι ένα από τα μέλη της ομάδας στην άλλη άκρη του τραπεζιού είχε κάνει ένα απλό μαθηματικό σφάλμα. Αυτό τον οδήγησε στο να υπερτιμήσει την αξία της εταιρείας που επρόκειτο να αγοράσει. Η δικηγόρος σάστισε αλλά τελικά κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει: να μην πει τίποτα. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι δεν έχετε πάντα την υποχρέωση να διορθώνετε τα σφάλματα του άλλου.
4. Όταν δεν έχετε ιδέα για ποιο πράγμα μιλάτε
Η σιωπή είναι περίεργη, και γι’ αυτό συχνά οι άνθρωποι σπεύδουν να την καλύψουν. Κι όμως, δεν πρέπει να κάνετε κι εσείς το ίδιο, ιδιαίτερα όταν δεν έχετε τίποτα χρήσιμο να πείτε. Μάλιστα, πολλές φορές ισχύει το «ό,τι πείτε θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σας». Μη χειροτερεύετε τη θέση σας μιλώντας χωρίς να σκέφτεστε, μόνο και μόνο για να μην επικρατεί σιωπή.
5. Όταν θέλετε κάποιος άλλος να ακούσει έναν έπαινο
Όπως είπε κάποτε ο πρόεδρος Χάρυ Τρούμαν, μπορείς να πετύχεις τα πάντα αν δεν σε νοιάζει ποιος θα το πιστωθεί. Κάποιες φορές, αυτό σημαίνει να παραμείνετε σιωπηλός τόσο ώστε κάποιος άλλος να σκεφτεί τη λύση που σκεφτήκατε κι εσείς, και να την προτείνει σαν δική του. Έτσι, βοηθάτε και τον άλλον να μάθει και να ωριμάσει, προτείνοντας ο ίδιος πράγματα και εξάγοντας τα δικά του συμπεράσματα.
6. Όταν καυχιέστε αντί να μοιράζεστε
Πηγαίνετε στο Facebook και κοιτάξτε προσεκτικά. Κάποιες φορές, μοιάζει λες και καθένας που ξέρετε τρώει θαυμάσια, περνάει τις τέλειες διακοπές, τρέχει μαραθώνιους, και απολαμβάνει εξαίρετες σχέσεις. Εν τέλει, εδώ μιλάμε για κοινωνικό διαμοιρασμό, ή απλώς για κοινωνική καυχησιολογία; Αν έχετε την τάση προς το δεύτερο όταν μιλάτε, μάλλον ήρθε η ώρα να σιωπήσετε.
7. Όταν το σχόλιό σας αφορά περισσότερο εσάς παρά το άλλο άτομο
Ας υποθέσουμε ότι η συνάδελφός σας είναι πολύ χαρούμενη με τα σχέδιά της για το Σαββατοκύριακο. Ξαφνικά, πιάνετε τον εαυτό σας να είναι έτοιμος να της μιλήσει για έναν καλύτερο ταξιδιωτικό προορισμό σε σχέση με αυτόν που έχει ήδη σχεδιάσει, ή για τους λόγους που θα ήταν καλύτερο να αναβάλλει το ταξίδι της για επόμενο Σαββατοκύριακο, όταν ο καιρός θα είναι καλός, κλπ. Μπράβο σας – εφόσον είστε σίγουρος ότι τα σχόλιά σας έχουν σαν στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας της συναδέλφου σας. Αν όμως προκύπτουν από τη ζήλια ή την υπερηφάνεια σας, τότε είναι καλύτερο να το βουλώσετε.
8. Όταν είναι σαφές ότι κάνετε τους άλλους να βαριούνται
Παραδεχτείτε το – σας αρέσει να λέτε ιστορίες. Προσέξτε όμως μήπως αυτές είναι απίστευτα βαρετές γι’ αυτούς που σας ακούνε. Είστε σίγουρος ότι τους ενδιαφέρει; Μήπως απλώς κάθονται υπομονετικά και δεν σας διακόπτουν από ευγένεια; Κάποιες φορές, ίσως πρέπει να συντομεύετε και να σταματάτε να μιλάτε.
9. Όταν αρχίζετε μια ομιλία
Όταν ξεκινάτε μια ομιλία, δοκιμάστε να ξεκινήσετε με μια μακρά, περίεργη παύση. Το κοινό, αυτόματα, θα αρχίσει να ανησυχεί, φοβούμενο ότι έχετε χάσει τις σημειώσεις σας ή ότι θα πάθετε κρίση πανικού. Μόλις αρχίσετε να μιλάτε, θα έχετε τουλάχιστον κερδίσει μια μερίδα του κοινού, που θα χαίρεται που δεν καταρρεύσατε επί σκηνής.
Διαβάστε ακόμη:
Πώς να αποκαταστήσετε τη φήμη σας