Ένοπλοι κατέλαβαν τη Βουλή στην Κριμαία
- 27/02/2014, 10:46
- SHARE
Τεταμένη η κατάσταση στην Ουκρανία – Πώς κινούνται Μόσχα και Ουάσιγκτον.
Μυρίζει μπαρούτι στην Κριμαία, καθώς ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου. Η περιοχή έχει γίνει «θέατρο συγκρούσεων» ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: «Έμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα».
Τα κτίρια ελέγχονται από «δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού», σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των ρωσικών κρατικών πρακτορείων ειδήσεων.
Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την κατάληψη των κτιρίων από «εγκληματίες με στρατιωτικές στολές», ανακοινώνοντας ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για την προστασία των πολιτών. Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο για οποιαδήποτε «στρατιωτική επίθεση» λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια.
Δεν είναι σαφές ποιοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όμως, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρίσκεται επί τόπου, η ρωσική σημαία έχει υψωθεί και στα δύο κτίρια. «Άκουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύκτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα», δήλωσε ένας κάτοικος στο Reuters.
Η Κριμαία μεταβιβάσθηκε στην ουκρανική κυριαρχία το 1954 από τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Χρουστσόφ. Η Κριμαία, έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας , που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αν και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι κάτοικοι ομιλούν τη ρωσική ως πρώτη γλώσσα. Η Κριμαία αποτελεί πλέον το κέντρο της αντιπολίτευσης στην νέα ουκρανική ηγεσία της μετα-Γιανουκόβιτς εποχής και οι αποσχιστικές τάσεις αρχίζουν να κερδίζουν και πάλι έδαφος, όπως και κατά το παρελθόν.
Δεκάδες χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας θύματα μαζικού εκτοπισμού προς την σοβιετική Κεντρική Ασία από το καθεστώς του Στάλιν το 1944, επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 και διατύπωσαν διεκδικήσεις για την επιστροφή των εδαφών τους που κατασχέθηκαν μετά τον εκτοπισμό τους.
Διαβάστε ακόμη: Η σκληρή ακροδεξιά στροφή της νέας ουκρανικής κυβέρνησης
Προσωρινή κυβέρνηση
Το ουκρανικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει για προσωρινή κυβέρνηση την Πέμπτη. Το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει εξέχοντα μέλη του κινήματος διαμαρτυρίας που είχε καταλάβει το κέντρο του Κιέβου τους τελευταίους 3 μήνες και είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ένας ακτιβιστής ο οποίος είχε απαχθεί και τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, προτάθηκε ως υπουργός Αθλητισμού, ενώ ο Αντρέι Παρούμπγι ως υπουργός του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο συντονίζει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Σε μια ένδειξη διχασμού μεταξύ των διαδηλωτών και της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία Ανεξαρτησίας γιουχάισε τον Γιάτσενιουκ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος έχει οριστεί μεταβατικός πρόεδρος, όταν αυτοί ανέβηκαν στην εξέδρα.
Η Τιμοσένκο και ο Βιτάλι Κλίτσκο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο του προτεινόμενου υπουργικού συμβουλίου.
Διαβάστε επίσης: Σε κατάσταση ετοιμότητας ο ρωσικός στρατός λόγω της κρίσης στην Κριμαία
Πως κινούνται Ρωσία και ΗΠΑ
Η Ρωσία θα συμμετάσχει στις συνομιλίες σχετικά με τη διαμόρφωση πακέτου οικονομικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ουκρανία και δεν θα μείνει στο περιθώριο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών Αντρέι Μποκάρεφ. Η μεταβατική ηγεσία της υπερχρεωμένης Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα χρειασθεί ποσόν 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη διετία για να αποφύγει την χρεοκοπία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να περιληφθεί στις προσπάθειες χορήγησης οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα λάβουμε μέρος στις συνομιλίες (στοπ πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε στο περιθώριο», δήλωσε ο ρώσος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους προειδοποίησαν σήμερα εκ νέου τη Ρωσία ότι θα αποτελούσε «ένα σοβαρό λάθος» να προχωρήσουν σε μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, ενώ ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον σκέφτεται να χορηγήσει δανειακές εγγυήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το Κίεβο. «Για μια χώρα που έχει μιλήσει τόσο συχνά. . . εναντίον της ξένης επέμβασης στη Λιβύη, τη Συρία και σε άλλα μέρη του κόσμου, θα ήταν σημαντικό να λάβει υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις καθώς σκέφτεται τις επιλογές στο εθνικά κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας και δε νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι όποιας μορφής στρατιωτική επέμβαση θα παραβίαζε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα ήταν ένα τεράστιο, ένα σοβαρό λάθος» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν δανειακές εγγυήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ουκρανία, είπε επίσης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία να διατυπώσουμε μια προσφορά για τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 1 δισεκ. δολαρίων» είπε ο Κέρι προσθέτοντας ότι «οι Ευρωπαίοι σκέφτονται (να χορηγήσουν ένα δάνειο) ύψους 1,5 δισεκ. δολαρίων» στην Ουκρανία.