Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,95%
- 10/04/2014, 11:01
- SHARE
Εντυπωσιακή η ζήτηση για το ελληνικό ομόλογο, ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ σε προσφορές.- Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Η Ελλάδα θα αντλήσει το ποσό των 3 δισ. ευρώ από την πρώτη έκδοση ομολόγου της μετά από μία 4ετία, για το οποίο εκδηλώθηκε ζήτηση μεγαλύτερη από 20 δισ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Σύμφωνα με τραπεζίτες που εργάζονται για την έκδοση, η απόδοση του ομολόγου θα διαμορφωθεί στο 4,95% – πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις που ήταν μεταξύ 5,25% και 5,5% – σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι εντολές αγοράς δόθηκαν από περίπου 550 λογαριασμούς επενδυτών.
Το βιβλίο προσφορών φέρεται να έκλεισε και η έκδοση υπερκαλύφθηκε με προσφορές 20 δισ ευρώ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές είναι σήμερα το βασικό θέμα στα μεγαλύτερα μέσα του πλανήτη. Πριν από λίγο το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως μέχρι στιγμής είναι εκτεταμένη και εντυπωσιακά πολλαπλάσια της προσφοράς, η ζήτηση για το πενταετές ομόλογο που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο. «Θα έλεγα ότι μπορεί να φθάσει στο 4,625%, καθώς θα υπάρχει μεγάλη υπερβάλλουσα ζήτηση», εκτίμησε διαχειριστής χαρτοφυλακίου με έδρα το Λονδίνο.
«Η Ελλάδα δεν έχει επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες αλλά επιθυμεί να τεστάρει την κατάσταση, ώστε μελλοντικά να προχωρήσει σε έκδοση περισσότερων και μεγαλύτερης αξίας ομολόγων, στα πλαίσια της στρατηγικής της που θέλει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες να καλύπτονται στο σύνολό τους από τις αγορές, μέχρι το 2016» επισημαίνει το Reuters. Όπως μετέδωσε και το Dow Jones Newswire, η ζήτηση για το 5ετές ομόλογο διαμορφώνεται στα 17 δισ. ευρώ και στο 5% η εκτιμώμενη απόδοση.
«Είναι εμφανή πλέον τα ενθαρρυντικά σημάδια για την ελληνική οικονομία και την επιστροφή στην ανάπτυξη « δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά την συνάντηση που είχε με τον Χουακίν Αλμούνια. Σήμερα η Ελλάδα ξαναβγαίνει και επισήμως στις αγορές πρόσθεσε ο υπουργός οικονομικών, τονίζοντας πως τα αποτελέσματα της έκδοσης του ομόλογου θα ανακοινωθούν αργότερα. «Πλέον θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να μειώσουμε την ανεργία και να πετύχουμε την ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Τα περισσότερα άρθρα του διεθνούς τύπου επισημαίνουν ότι η χώρα επιστρέφει στις αγορές νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και τονίζουν πως η χώρα γυρίζει σελίδα. Αρκετοί όμως, επισημαίνουν τα επικίνδυνα σημεία τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους επενδυτές.
«Ως ένα βαθμό, η έκδοση είναι συμβολική. Η Ελλάδα τακτικά αντλεί περισσότερα από 1 δισ. ευρώ με τις εκδόσεις εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων και το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης έχει εξασφαλιστεί από τα δάνεια στήριξης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Εάν όμως, η έκδοση είναι επιτυχής, τότε θα έχει γίνει ένα μικρό βήμα για τον απογαλακτισμό της Ελλάδας από αυτή την στήριξη» αναφέρει η Wall Street Journal.
«Δεν τελειώνουν τα δεινά για την Ελλάδα, αλλά σίγουρα αυτό είναι σημείο καμπής» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου του βρετανικού Independent.
«Η έκδοση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη χώρα, που έχει αποκλειστεί από τις αγορές από το 2010. Η έκδοση ομολόγων αντικατοπτρίζει την ενίσχυση της αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης με προβλήματα, έχουν γυρίσει σελίδα» αναφέρουν οι New York Times.
Η εφημερίδα Financial Times αναφέρεται στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα της εξόδου. Στα πλεονεκτήματα αναφέρει: «Πρώτον η ΕΚΤ έχει βγάλει από το τραπέζι τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης. Δεύτερον η Ευρώπη βρίσκεται στην αρχή του κύκλου ανάκαμψης. Τρίτον οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αναγκαστούν να πουλήσουν στοιχεία ενεργητικού φτηνά για να αντλήσουν κεφάλαια που σημαίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες». Υπάρχουν όμως, και αντεπιχειρήματα, όπως αναφέρει και σημειώνει: «Πρώτον, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται. Οι ευρωεκλογές του Μαΐου μπορεί να αποφέρουν σοκαριστικά αποτελέσματα. Κι αυτό μπορεί να είναι τουλάχιστον αποσταθεροποιητικό. Δεύτερον, η πραγματική οικονομία σε πολλές χώρες όπως και η Ιταλία παραμένει σε πολύ κακή κατάσταση. Τρίτον, το ευρώ σώθηκε προς το παρόν, αλλά τα δομικά προβλήματα του ενιαίου νομίσματος που δεν στηρίζεται από μία πολιτική ένωση είναι ακόμη άλυτα.»
Τέλος με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το εγχείρημα ο Γκούτραμ Βολφ, γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Bruegel. Ο Βολφ κάνει λόγο για «άκρως ριψοκίνδυνη στρατηγική», καθώς όπως επισημαίνει η Ελλάδα καλείται να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού σε σχέση με τα κεφάλαια που αντλεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. «Από πολιτική άποψη είναι σίγουρα ευνοϊκότερος να μην χορηγηθούν περαιτέρω πακέτα διάσωσης στην Ελλάδα», διευκρινίζει ο Γκούτραμ Βολφ και προσθέτει: «Από οικονομική άποψη ήταν καλύτερη η άντληση δανείων από τον μηχανισμό στήριξης, καθώς είναι σαφώς φθηνότερα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανάλυση της Κέρστιν Γκάμελιν στη Süddeutsche Zeitung. Η Γερμανίδα αναλύτρια επισημαίνει ότι το επιτόκιο των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης είναι πιο συμφέρον και ότι η επιστροφή στις κεφαλαιαγορές εξυπηρετεί τους δανειστές και την συγκυβέρνηση στην Ελλάδα, ενόψει των ευρωεκλογών.
«Μια καλή ημέρα για την Ελλάδα»
Επιστροφή στις αγορές: «Φούσκα» ή ολική επαναφορά;
Τόμσεν: Δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος η έξοδος στις αγορές