Επαφές Βενιζέλου στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
- 24/09/2013, 16:36
- SHARE
Για τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ και το Ιράν συζήτησε με τους ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών.
Σειρά συναντήσεων με επικεφαλής αντιπροσωπειών και ομολόγους του που συμμετέχουν στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας
Διμερή ζητήματα, το Κυπριακό, θέματα θαλασσίων ζωνών, η συριακή κρίση και η επικείμενη Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητήθηκαν στη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Είχε προηγηθεί 30λεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Βενιζέλου-Νταβούτογλου. Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, ένα από τα θέματα που συζητήθηκε ήταν επίσης και η Χρυσή Αυγή και με αφορμή την πολύκροτη δίκη των νεοναζί στη Γερμανία που είχαν δολοφονήσει εννέα Τούρκους και ένα Έλληνα.
«Η συζήτηση που είχαμε με τον κ. Νταβούτογλου ήταν φιλική, συγκεκριμένη και αποδοτική. Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι δύο χώρες να λειτουργούμε συντονισμένα στον κοινό μας χώρο που είναι η Μεσόγειος και η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κοινός μας στόχος είναι, βεβαίως, να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Άρα, τα πρώτα θέματα που συζητήσαμε ήταν αυτά που αφορούν την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο. Η δική μας αντίληψη είναι πως η Αίγυπτος πρέπει να σταθεροποιηθεί και πρέπει να οδηγηθεί στην πλήρη αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, έτσι ώστε να εκφράζεται πολιτικά όλη η αιγυπτιακή κοινωνία και όλοι οι Αιγύπτιοι πολίτες που έχουν ως βασικό στόχο την ασφάλειά τους και την ευημερία τους.
Έχουμε, επίσης, πολύ καλή συνεργασία στα θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, κάτι που αποτελεί διεθνή προτεραιότητα, και έχουμε ως κοινό στόχο την αποκατάσταση του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης, όχι μόνο στη Συρία, αλλά σε κάθε περιοχή του κόσμου. Είπαμε επίσης αυτά που εκφράζουν την ελπίδα των κοινωνιών μας για ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Οι ιδιωτικοί τομείς των δύο χωρών έχουν τεράστια περιθώρια συνεργασίας και θα αναλάβουμε και πάλι σχετικές πρωτοβουλίες μέσω των επιμελητηρίων ή άλλων επιχειρηματικών οργανώσεων», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι μετέφερε στο συνομιλητή του την πρόταση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, τόσο για την Αμμόχωστο, όσο και για να υπάρξει συνάντηση του κ. Νταβούτογλου με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή και ότι σε μια τέτοια εξέλιξη θα συναντήσει και ο ίδιος τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.
«Προφανώς συζητήσαμε και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Νταβούτογλου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Ντάουνερ. Θα δεχθώ κι εγώ την επίσκεψη του κ. Ντάουνερ. Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό, με βάση τις προτάσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και επειδή η κυπριακή κυβέρνηση μας έχει ζητήσει να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε, εφόσον φυσικά και η τουρκική κυβέρνηση δεχθεί να συνομιλήσει με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι ένα νέο διαδικαστικό στοιχείο, που συμβάλλει στο να δημιουργηθεί αυτό το μομέντουμ στο Κυπριακό για το οποίο μιλήσαμε προηγουμένως».
Συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Κατάρ, Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου και τον υπουργό Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι και Ενβέρ Χοτζάι και τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ και του Ιράν, Μοχάμεντ Αλ Ατίγια και Μοχάμεντ Τζαβαντ Ζαρίφ, αντίστοιχα.
Στη συνάντηση με τον ομόλογό του του Κατάρ, οι δυο υπουργοί εξέτασαν τρόπους προώθησης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και ενίσχυσης της επενδυτικής παρουσίας του Κατάρ στην Ελλάδα. Επίσης, συμφώνησαν στην ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Από πλευράς του, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επιδιώξει να δώσει έμφαση στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Χωρών του Κόλπου.
Ο κ.Βενιζέλος συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan. Οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν τη βούλησή τους να εργασθούν για την ολοκλήρωση και υπογραφή σημαντικών οικονομικών συμφωνιών στους τομείς της υγείας, των οδικών και των θαλάσσιων μεταφορών που θα μπορούσαν να υπογραφούν στο πλαίσιο της 2ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Η.Α.Ε. που αναμένεται να διεξαχθεί, μέχρι τα τέλη του έτους, στο Αμπού Ντάμπι.
Από πλευράς του, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε τις ευκαιρίες επενδυτικής δραστηριοποίησης εμιρατινών εταιρειών στην Ελλάδα και επανέλαβε την ένθερμη ελληνική στήριξη στις προσπάθειες κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου Schengen για τους Εμιρατινούς πολίτες.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στους στενούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και του Ιράν, τονίζοντας τη σημασία προώθησης του παγκόσμιου διαθρησκειακού διαλόγου. Στο πνεύμα αυτό, ανταλλάχθηκαν εκατέρωθεν προσκλήσεις για πραγματοποίηση επισκέψεων στην Αθήνα και στην Τεχεράνη αντίστοιχα και συμφωνήθηκε η έναρξη διμερούς πολιτικού διαλόγου σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών.
Οι κ.κ. Βενιζέλος και Ζαρίφ συζήτησαν, επίσης, για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και για το ζήτημα της Συρίας, με στόχο μια ολοκληρωμένη, βιώσιμη πολιτική λύση. Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να είναι καθολική η απαγόρευση κατοχής και χρήσης χημικών όπλων, τόσο από το καθεστώς, όσο και από την αντιπολίτευση, όπως προβλέπεται και από τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Ελλάδα, πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., την προεδρία της οποίας θα αναλάβει το επόμενο εξάμηνο, επιθυμεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση του διαλόγου της Ε.Ε. με το Ιράν, προκειμένου οι σχέσεις να εξομαλυνθούν και να καλλιεργηθεί ένα άλλο πνεύμα προσέγγισης και συνεργασίας.
Διαβάστε ακόμη: Η Συρία και το Ιράν στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ