Η επανάσταση έχει όνομα: Τεχνητή νοημοσύνη
- 13/10/2016, 10:43
- SHARE
Οι επιχειρηματικοί ηγέτες πρέπει να αρχίσουν από σήμερα το σχεδιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη.
του Τζεφ Κόλβιν
Καλό είναι να κάνουμε κάτι που οι περισσότεροι επιχειρηματικοί ηγέτες – στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι, γενικά – δεν κάνουν αρκετά συχνά: Να αναλογιστούμε το πώς η τεχνολογία θα αλλάξει τη ζωή μας.
Πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι μου λένε ότι ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι μήπως πιαστούν απροετοίμαστοι από έναν ανταγωνιστή που ποτέ δεν είχαν καν θεωρήσει ως ανταγωνιστή, απειλώντας την επιχείρησή τους λόγω έξυπνης χρήσης της τεχνολογίας και ενός επιχειρηματικού μοντέλου που οι ίδιοι ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Είναι μια βασική πρόκληση πλέον – απλώς να φανταστούμε τι θα μπορούσε να συμβεί, καθώς η τεχνολογία προχωρά όλο και πιο γρήγορα.
Γι’ αυτό σας προτείνω να διαβάσετε το νέο άρθρο του Ρότζερ Πάρλοφ πάνω στη βαθιά μάθηση, πώς αλλάζει τη ζωή μας και πως, όπως λέει, «θα αλλάξει σύντομα τις εταιρείες στην Αμερική» και γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πρόκειται για την τεχνολογία στην οποία βασίζεται η εξαιρετικά βελτιωμένη αναγνώριση ομιλίας σε πλήθος προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του Google Home που κυκλοφόρησε χθες ως απάντηση της εταιρείας στο Echo της Amazon.
Ο Ρότζερ σημειώνει ότι το Google Translate τώρα «μετατρέπει προφορικές φράσεις από μία γλώσσα σε προφορικές φράσεις σε 32 άλλες γλώσσες, ενώ προσφέρει μεταφράσεις κειμένων για 103 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Σεμπουάνο, Ίγκμπο, και Ζουλού».
Η βαθιά μάθηση είναι ο λόγος που το λογισμικό είναι τώρα καλύτερο από τους ανθρώπους σε αναγνώριση προτύπων και σύντομα θα αναλύει ακτινογραφίες, για παράδειγμα, καλύτερα από τους ακτινολόγους. Είναι σημαντική για την ανάπτυξη των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό. Είναι ο λόγος που οι μηχανές αναζήτησης μπορούν πλέον να διακρίνουν τις εικόνες των σκύλων από τις εικόνες των λύκων.
Θυμηθείτε ότι μόλις πριν από πέντε χρόνια, η τεχνολογία εκτελούσε τέτοιες εργασίες ελάχιστα ή και καθόλου. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια ξαφνική έκρηξη που βασίζεται σε 60 χρόνια επιστήμης των υπολογιστών.
Η σταθερή πρόοδος στην υπολογιστική ισχύ σε συνδυασμό με συγκεκριμένα νέα σχέδια ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, η ταχεία βελτίωση των αλγορίθμων και ουσιαστικά τα απεριόριστα διαθέσιμα δεδομένα στο διαδίκτυο λειτουργούν συνδυαστικά πυροδοτώντας μια «Κάμβρια έκρηξη βαθιάς μάθησης», λέει ο ΦρανκΤσεν, συνεργάτης της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz.
Έχουμε όλοι διαβάσει πολλά για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), αλλά τώρα πρέπει να καταλάβουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Η AI περιλαμβάνει ένα σύνολο τεχνικών που ονομάζεται μηχανική μάθηση, επιτρέποντας στους υπολογιστές να βελτιώνονται σε εργασίες μέσω εξάσκησης. Και η μηχανική μάθηση περιλαμβάνει τη βαθιά μάθηση, τη συμμετοχή αλγορίθμων με τους οποίους οι υπολογιστές εκπαιδεύουν τους εαυτούς τους χρησιμοποιώντας πολυεπίπεδα νευρωνικά δίκτυα και τεράστιες ποσότητες δεδομένων.
Πολλοί επικεφαλής επιχειρήσεων μάλλον υποτιμούν τη σημασία αυτών των εξελίξεων.
«Πράγματι, οι εταιρείες απλά μπορεί να έχουν φθάσει σε ακόμα ένα σημείο καμπής. «Στο παρελθόν,» λέει ο Άντριου Νγκ, επικεφαλής επιστήμονας στην Baidu Research, «πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών εισηγμένων στον δείκτη S&P 500 θα ήθελαν να είχαν αρχίσει να σκέφτονται πιο έγκαιρα τη στρατηγική τους στο Διαδίκτυο.
Νομίζω ότι σε πέντε χρόνια από τώρα θα υπάρξει μια σειρά από διευθυντές εταιρειών του S&P 500 που θα ήθελαν να είχαν αρχίσει να σκέφτονται πιο έγκαιρα τη στρατηγική τους για την τεχνητή νοημοσύνη».