Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα βλέπει η Κίνα
- 28/04/2014, 15:47
- SHARE
Σε προ κρίσης επίπεδα οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2013, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης στο «3ο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Συνέδριο».
Ο πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli απηύθυνε σήμερα κάλεσμα στην κινεζική επιχειρηματική κοινότητα να επισκεφτεί την Ελλάδα προκειμένου να διερευνήσει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες επενδύσεων, αλλά και στους Έλληνες επιχειρηματίες να επισκεφτούν την Κίνα και να διευρύνουν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Από το βήμα του του «3ου Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου» με θέμα «Επενδύσεις και Ανάπτυξη» -που διοργανώνουν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Ινστιτούτο Business Confucius του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών- ο Κινέζος πρεσβευτής επισήμανε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και το κλίμα είναι πολύ ευνοϊκό για την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών και γενικότερα οικονομικών σχέσεων των δύο λαών, οι οποίοι συνδέονται με μακροχρόνια παραδοσιακές σχέσεις φιλίας.
Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων, ο κ. Xiaoli έδωσε έμφαση στην εκπόνηση της σωστής στρατηγικής προς την κατεύθυνση αυτή, την αλληλοενημέρωση των δύο πλευρών και την προετοιμασία σε θεσμικό επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δυνατότητα αξιοποίησης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, σε όσους επιλέξουν να επενδύσουν στη χώρα.
Αναφερόμενος στην επένδυση της Cosco ο Κινέζος διπλωμάτης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι συμβάλλει γενικότερα στην ευημερία της πόλης του Πειραιά και της οικονομίας της χώρας, καθώς ενισχύει μια σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως της εφοδιαστικής αλυσίδας, του χρηματοπιστωτικού τομέα κλπ. Έδωσε επίσης έμφαση στη σημασία αύξησης της παραγωγής μεταποιητικών αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας προς της αγορά της Κίνας.
Οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ελληνικής Δημοκρατίας βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικό επίπεδο, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, και πρόσθεσε ότι «παρά τις μεγάλες δυσκολίες, μια νέα Ελλάδα γεννιέται».
Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως η ελληνική οικονομία διαθέτει τομείς-πυλώνες με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα, η έρευνα, η τεχνολογία και καινοτομία, η βιομηχανία φαρμάκων, η βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών, η ναυτιλία και συναφείς δραστηριότητες, καθώς και οι εμπορεύσιμες υπηρεσίες.
«Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις το 2013 επανήλθαν στον μέσο όρο προ κρίσεως και οι μεγάλες αυτές επενδύσεις έχουν επίπτωση και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, διότι αλλάζουν το κλίμα και την ψυχολογία της αγοράς και δημιουργούν ζήτηση για τα προϊόντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το 2013, καταφέραμε να κρατήσουμε τις εξαγωγές μας στο ύψος ρεκόρ των 27,5 δισ. ευρώ που πετύχαμε το 2012. Σπάζοντας μία αρνητική παράδοση που μας θέλει ως χώρα τα ρεκόρ μας να μην μπορούμε να τα κρατήσουμε», είπε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε αμέσως μετά: «Βεβαίως, γνωρίζω πως υπάρχει μία κόπωση και για αυτό λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα. Όπως πχ τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους».
Ο υφυπουργός είπε ότι «με κατάλληλες οριζόντιες πολιτικές συνεχίζουμε να βελτιώνουμε το επενδυτικό κλίμα, με μείωση της φορολογίας, με ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, διευκολύνοντας το διεθνές εμπόριο και την εξωστρέφεια της οικονομίας. Τα μεγάλα ζητούμενα που έχει ανάγκη ο τόπος μας, όπως οι θέσεις εργασίας, η ανάπτυξη, η εξωστρέφεια, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις δεν διατάσσονται. Κατακτιούνται!».
Ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε ότι από τον Ιούλιο 2012, έχουν γίνει τρεις ιδιαίτερα μεγάλες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ έκαστη:
– Πρώτον, η αξιοποίηση του νέου αεροδρομίου του Ελληνικού αποτελεί μια επένδυση 7,5 δισ., με τη συμμετοχή του Κινεζικού Ομίλου Fosun.
– Δεύτερον, επιλέχθηκε ο αγωγός TAP για τη μεταφορά αερίου από Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, 60% του οποίου θα περάσει από την Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ με αναμενόμενη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας.
– Τρίτον, ο όμιλος υπό την Καναδική Fairfax που επενδύει 1,3 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.
Στόχος του συνεδρίου είναι η ενημέρωση αλλά και η ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων και συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.
Το Συνέδριο αποτελέσει ένα πρωτοπόρο άνοιγμα και πλαίσιο διερεύνησης για τη σύνδεση των σύγχρονων αντιλήψεων και πρακτικών της επιχειρηματικότητας μεταξύ Ελλάδας και της Κίνας και αναμένεται να διερευνηθούν θέματα που προέρχονται από όλους τους τομείς επιχειρηματικότητας που αντανακλούν τις προτεραιότητες των δύο χωρών. Οι κύριες θεματικές περιοχές του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθες: Οι Πρόσφατες Οικονομικές Εξελίξεις και Μακροοικονομικές προοπτικές, οι Επενδύσεις στην Ελλάδα και την Κίνα, το Περιβάλλον και η Ενέργεια, οι Υποδομές, ο Τουρισμός και το Εμπόριο.
Στις στενές σχέσεις της Κίνας με την Ελλάδα αναφέρθηκαν ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ κι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ
Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα ενισχύθηκαν σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, με την αξία τους να αυξάνεται ετησίως κατά περίπου 40%, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το 2013 τα 420 εκατ. ευρώ. Όμως και οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια ξεπέρασαν κατά μέσο όρο τα 2,2 δισ. ευρώ ετησίως, σηματοδοτώντας τη δυναμική στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ Παναγιώτης Αθανασόπουλος, μιλώντας στο Ελληνο- Κινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που γίνεται στην Αθήνα.
«Αναπόφευκτα, οι επαφές και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια σε οικονομικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται το γεγονός ότι η Κίνα έχει αυξήσει τη συνεισφορά της στο ΔΝΤ για την ενίσχυση των χρηματικών πηγών του ταμείου. Επίσης, η Κίνα αγόρασε ελληνικά ομόλογα, όταν το ελληνικό κράτος αναζητούσε με ιδιαίτερη δυσκολία ρευστότητα στα τέλη του 2010. Τέλος, η κινεζική τράπεζα ανάπτυξης έχει ιδρύσει ένα ειδικό κεφάλαιο, αρχικού ύψους 5 δισ. δολαρίων, προκειμένου να παράσχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην ελληνική κοινότητα που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία. Η Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, έχει την τύχη να βρίσκεται δίπλα της η Κίνα, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στον τουρισμό και στο εμπόριο της Ελλάδας αλλά και στις επενδύσεις», είπε ο κ. Αθανασόπουλος.
Στον κλάδο του Τουρισμού, το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα αποτέλεσε η πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων από κινέζικη εταιρεία αερογραμμών μεταξύ Πεκίνου και Αθηνών από το καλοκαίρι του 2011. Εντός μίας πενταετίας, από το 2008, το τουριστικό ρεύμα από την Κίνα αυξήθηκε κατά 202%. Ως αποτέλεσμα, το 2013 ήρθαν στην Ελλάδα 28,3 χιλιάδες Κινέζοι τουρίστες. Βεβαίως, η ενίσχυση του τουριστικού κύματος δεν είναι μονόπλευρη, ανέφερε επίσης ο κ. Αθανασόπουλος, κάνοντας εκτενή αναφορά στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Μιλώντας στο Συνέδριο ο Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου επισήμανε ότι «μετάθεση στο μέλλον της διάθεσης περιουσιακών στοιχείων που μπορούν από σήμερα να αξιοποιηθούν καλύτερα, βλάπτει τη συνολική οικονομία αφού στερεί από αυτήν έσοδα από φόρους και θέσεις εργασίας, δημιουργεί ανησυχία για τις εξελίξεις και την αποφασιστικότητα για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Οικονομίας».
Αναφερόμενος στην αποκρατικοποίηση του Ελληνικού είπε ότι ένας όμιλος ελληνικών, κινεζικών και αραβικών συμφερόντων θα αναπτύξει αυτή την περιοχή τα επόμενα 10-15 χρόνια, θα δημιουργήσει ξενοδοχεία, κατοικίες, εμπορικά κέντρα, γραφεία, κλπ μέσα σε ένα τεράστιο πάρκο και ακάλυπτων χώρων 4.000 στρεμμάτων. «Θα επενδύσει άμεσα περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των επενδύσεων και από χρήστες- αγοραστές θα είναι σαφώς υψηλότερο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό project στη χώρα μας και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο. Δεν αναβάλαμε την απόφαση σε αναζήτηση μελλοντικής καλύτερης στιγμής. Δεν διστάσαμε να δούμε το κόστος της μη απόφασης. Ξέρουμε ότι όταν το project ξεκινήσει, θα φέρει και άλλα μεγάλα, θα δημιουργήσει κίνητρο για κάθε είδους επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα και στους βιομηχανικούς κλάδους που σχετίζονται με την κατασκευή. Επίσης στον τουρισμό, στην ανάπτυξη των γύρω περιοχών, στην ποιότητα ζωής αλλά και στην οικονομία από άμεσα και έμμεσα έσοδα. Θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό» πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμη:
Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας για επενδύσεις