Επιμένουμε «ελληνικά»… αν δεν είναι ακριβά
- 12/02/2014, 15:15
- SHARE
Οι Έλληνες καταναλωτές σκοπεύουν να μειώσουν τις δαπάνες τους στα λιγότερα σημαντικά προϊόντα, σύμφωνα με έρευνα.
Οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα, αλλά αν είναι πιο ακριβά δεν τα αγοράζουν, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Boston Consulting Group, ενώ περισσότεροι από τους μισούς σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη μείωση των δαπανών τους. Ωστόσο, αρκετά λιγότεροι είναι οι Έλληνες που δηλώνουν ότι θα περιορίσουν σε κάποιο βαθμό τις δαπάνες τους (55%), συγκριτικά με το 2012 (68%).
Συγκεκριμένα, οι Έλληνες σκοπεύουν μεν να ξοδέψουν λιγότερα, αλλά οι δαπάνες τους θα είναι στοχευμένες σε σχέση με το παρελθόν. Ειδικότερα, το 83% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες του στα λιγότερα σημαντικά προϊόντα, ενώ το 66% ότι δεν θα κάνει περικοπές στα προϊόντα που θεωρεί βασικά, όπως είναι τα φρέσκα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά και οι βρεφικές τροφές.
Διαβάστε επίσης: Ακριβότερο κατά 5% το φρέσκο γάλα στα σούπερ μάρκετ
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές στη χώρα μας σκοπεύουν να μειώσουν τις δαπάνες σε ταχυφαγία και εστιατόρια. Αρκετοί επίσης δήλωσαν ότι θα μειώσουν τις δαπάνες σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και αγοράς κοσμημάτων, αλλά λίγοι σκέφτονται να μειώσουν τα έξοδα σε παιδικά ρούχα, προϊόντα για την υγεία και τη γυμναστική.
Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι οι Έλληνες αγαπούν να αγοράζουν μάρκες και να υπάρχει ανταμοιβή στις αγορές τους (διαφημιστικά δώρα, εκδηλώσεις, πόντοι κ.λπ.).
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από την έρευνα της Boston Consulting Group για την ψυχολογία των καταναλωτών στην Ελλάδα της συνεχιζόμενης ύφεσης. Όπως σημείωσε ο Β. Αντωνιάδης, επικεφαλής της BCG στην Ελλάδα, υπάρχει μια συγκρατημένη υποβόσκουσα αισιοδοξία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η Καμίλ Εγκλοφ-Γκίκα, επικεφαλής των δραστηριοτήτων της εταιρείας στο λιανεμπόριο και τα καταναλωτικά είδη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που είναι από τους συγγραφείς της έρευνας, ανέφερε ότι υγεία, ηρεμία, οικογένεια, παιδεία και σταθερότητα είναι οι αξίες που κυριαρχούν και αμέσως μετά ακολουθεί το σπίτι.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι καταναλωτές δίνουν λιγότερη αξία στην αποταμίευση, την ευκολία και την καλοζωία, ενώ το 2012 στις πέντε πρώτες θέσεις ήταν η ευκολία, η υγεία, η ηρεμία, το περιβάλλον και η καλοζωία και το 2011 στις αντίστοιχες θέσεις ήταν η αποταμίευση, η καλοζωία, η ευθυμία, η ηρεμία και το σπίτι.
Διαβάστε ακόμη: Οι καταναλωτές περιμένουν τον επόμενο μισθό για να ξοδέψουν
Ακόμη, σύμφωνα με τη BCG, η ψηφιακή κατανάλωση μέσω ηλεκτρονικών συσκευών είναι περιορισμένη στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι το διαδίκτυο αποτελεί σημαντικό εργαλείο, κυρίως της νέας γενιάς, για τη διαδικασία αγορών. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να αγοράσουν αεροπορικά εισιτήρια, ηλεκτρονικές συσκευές και ρούχα και ελάχιστα για φαγητό, αλκοολούχα ποτά, βιταμίνες και προϊόντα σπιτιού.
Σχετικά με τη διαφοροποιημένη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών λόγω της κρίσης η έρευνα τονίζει την ανάγκη καλύτερης και καινοτόμου προώθησης των προϊόντων για την τόνωση της κατανάλωσης.
Τέλος, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα, δημιουργώντας ένα ευχάριστο περιβάλλον για τους καταναλωτές ανταμείβοντας τους πιστούς τους πελάτες, χτίζοντας ένα κύκλο υποστηρικτών, δημιουργώντας αμφίδρομα κανάλια επικοινωνίας και συνδέοντας τα προϊόντα τους με ενέργειες κοινωνικού σκοπού.