Επώδυνα μέτρα τώρα με αντάλλαγμα νέες παρεμβάσεις στο χρέος
- 25/01/2017, 13:07
- SHARE
Τι φέρεται να προτείνουν οι δανειστές στην κυβέρνηση ως συμβιβαστική λύση - Τι είναι ο ανάστροφος κόφτης.
Να περάσουν από τη Βουλή τώρα τα μέτρα για μετά το 2018, ώστε να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, είναι η πρόταση που θα πάρει η Ελλάδα στο Eurogroup, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Πρόκειται κυρίως για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Σύμφωνα με Τα Νέα, σε αντάλλαγμα, οι θεσμοί φέρονται να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα ισχύσουν μετά το 2018.
Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να επιστρέψει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, αφού θα μπορέσει να κηρύξει το χρέος βιώσιμο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Επιπλέον, επιχειρώντας να διευκολύνουν την κυβέρνηση να φέρει τώρα στη Βουλή προς ψήφιση μέτρα, οι θεσμοί φέρονται να συζητούν έναν «αντίστροφο κόφτη», δηλαδή να δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναιρέσει τα επώδυνα μέτρα, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ χωρίς αυτά.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό.
Αυτή η φόρμουλα συμβιβασμού έχει βεβαίως βαρύ κόστος για την κυβέρνηση που μέχρι τώρα διαβεβαιώνει ότι δεν θα ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα για μετά το 2018 και μιλάει μόνο για παράταση του κόφτη και μόνο για έναν χρόνο, ώς το 2019, προκειμένου να μη δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση.
Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε σε δημοσιογράφους ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα. «Μία σειρά από υποθέσεις ότι το Ταμείο δεν θα είναι μέρος του προγράμματος έδειξαν πολύ καθαρά ότι θα δημιουργήσει τεράστια τεχνικά προβλήματα και καθυστερήσεις” είπε κάνοντας κριτική σε αυτούς που ευχόντουσαν την μη συμμετοχή του ΔΝΤ και εκτιμώντας την ως ένα θετικό σενάριο λέγοντας τους ότι “ οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τι εύχονται και να σταματήσουν να το εύχονται».
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, την επόμενη εβδομάδα ή αμέσως μετά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα και περιέχει ένα τμήμα για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.
«Παρότι όμως το χρέος δεν θα συζητηθεί αύριο, θα είναι στο πίσω μέρος του μυαλού των μετεχόντων στην συνάντηση. Ο Πώλ Τόμσεν θα εκπροσωπεί το ΔΝΤ», εξήγησε ο αξιωματούχος.