Έρευνα της Κομισιόν για τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας
- 13/11/2013, 15:53
- SHARE
Για την «ειδική ευθύνη» της Γερμανίας στην ανάκαμψη της ευρωζώνης, αλλά και την παραδειγματική ανταγωνιστικότητά της έκανε λόγο ο Μπαρόζο.
Την απόφαση να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος εις βάρος της Γερμανίας, εξετάζοντας τα εμπορικά πλεονάσματά της που θεωρούνται μη ισορροπημένα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε πως «η Γερμανία έχει επιδείξει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα που δικαιολογεί τη διεξαγωγή έρευνας», ενώ είπε ακόμη πως η εν λόγω χώρα έχει «ειδική ευθύνη να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωζώνης».
Η Κομισιόν θα ελέγξει το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανία για να δει αν «επηρεάζει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνόλου» και να καθορίσει αν η χώρα μπορεί «να κάνει περισσότερα για να επαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία της Ε.Ε. Η επιμονή των εμπορικών πλεονασμάτων σημαίνουν πως η Γερμανία επενδύει πολύ στο εξωτερικό, έξω από τη ζώνη του ευρώ», είπε ο πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατά το παρελθόν δηλώσει ότι τα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών δεν αποτελούν πρόβλημα, όταν είναι -όπως στη Γερμανία- αποτέλεσμα υψηλής ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων σε λειτουργούσες αγορές», δήλωσε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ και πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να περιορίζονται οι ανισορροπίες.
Από την πλευρά των γερμανικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης αυτοκινητοβιομηχανιών Ματίας Βίσμαν επεσήμανε ότι «το πλεόνασμα στις εξαγωγές δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης στην αγορά, αλλά ανταγωνιστικότητας, την οποία οι γερμανικές επιχειρήσεις οικοδομούν μέρα με τη μέρα» και πρόσθεσε ότι «οι εξαγωγές μας βοηθούν την Ευρώπη».
Διαβάστε ακόμη: Στα «μαχαίρια» ΗΠΑ – Γερμανία και για την οικονομία
«Το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι ότι η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική. Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μείζον πλεονέκτημα για την οικονομία της Ευρώπης ως συνόλου. Το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο ότι άλλοι εξακολουθούν να απέχουν πολύ απ’ αυτό το επίπεδο ανταγωνιστικότητας», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, που φρόντισε να εξηγήσει πως οι Βρυξέλλες «δεν επικρίνουν» τη γερμανική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της, και πως η έρευνα θα διεξαχθεί «με ανοικτό πνεύμα και χωρίς προκαταλήψεις».
Ο Μπαρόζο ανακοίνωσε ταυτόχρονα την έναρξη μιας διαδικασίας για 15 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, στο πλαίσιο των εξουσιών της Επιτροπής σε ζητήματα μακροοικονομικών ανισορροπιών.