Εθνική Τράπεζα: Έπιασε τον στόχο για τα κόκκινα δάνεια στο γ’ τρίμηνο
- 22/11/2017, 18:52
- SHARE
Όπως τόνισε ο CEO της τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, τα αποτελέσματα της Εθνικής καταδεικνύουν την περαιτέρω ισχυροποίηση του ισολογισμού.
Αύξηση κατά 11% στα οργανικά της κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα για το εννεάμηνο του 2017, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 633 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, αντανακλώντας τη θετική επίδοση των καθαρών εσόδων από προμήθειες (+52% σε ετήσια βάση) και τη σημαντική περιστολή των λειτουργικών δαπανών (-9% σε ετήσια βάση)
Οι εγχώριες καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 0,5 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,2 δισ. ευρώ συνολικά στο διάστημα από την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
Η χρηματοδότηση μέσω ΕLA μειώθηκε κατά 4,6 δισ. ευρώ, από το τέλος του τετάρτου τριμήνου 2016, σε μόλις 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα διαμορφώθηκε σε 4,7 δισ., από 12,3 δισ. το τέλος του 2016.
Η επικείμενη ολοκλήρωση των αποεπενδύσεων από την Εθνική Ασφαλιστική, τη Banca Romaneasca και τη Vojvodjanska Banka, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΕΤΕ κατά περίπου 1,7 δισ. ευρώ.
Η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) συνεχίστηκε και κατά το Γ’ τρίμηνο του 2017 και διαμορφώθηκε σε 0,2 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας τις επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις δανείων και τις διαγραφές πλήρως καλυμμένων, από προβλέψεις, δανείων.
Ειδικότερα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων παρέμεινε αρνητικός κατά το Γ’ τρίμηνο του 2017, ανερχόμενος σε -119 εκατ. ευρώ έναντι-14 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, και αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Η Τράπεζα έχει ήδη μειώσει τα Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα κατά 3,5 δισ. από το τέλος του 2015, υπερβαίνοντας το στόχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) για το 2017.
Ο εγχώριος δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση, σε 45,3% το Γ’ τρίμηνο του 2017, με το αντίστοιχο ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να διαμορφώνεται σε 56,6% στην Ελλάδα, ενισχυμένο κατά 40 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Στην Ελλάδα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατήλθε σε 151 εκατ. το εννιάμηνο του 2017 από Euro318 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρά την αβεβαιότητα στην ελληνική αγορά κατά το Α’ εξάμηνο του 2017
Σε επίπεδο ομίλου τα αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο σε ζημίες 178 εκατ.ευρώ.
Σε δηλώσεις του, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της Εθνικής καταδεικνύουν την περαιτέρω ισχυροποίηση του ισολογισμού και υπογραμμίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Τράπεζας ενόψει της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.
«Από πλευράς ρευστότητας, η ΕΤΕ ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο την πρώτη Ελληνική συναλλαγή καλυμμένων ομολόγων στις διεθνείς χρηματαγορές, εκδίδοντας τριετές καλυμμένο ομόλογο, ύψους 750 εκατ. ευρώ, με απόδοση 2,90%. Το ομόλογο προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών. Η συναλλαγή εντάσσεται στις στρατηγικές πρωτοβουλίες της Τράπεζας, με στόχο την επανεδραίωση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, η έκδοση των καλυμμένων ομολόγων επιτάχυνε την προοπτική αποδέσμευσής μας από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA που ανέρχεται σε μόλις 1 δισ.ευρώ. Η ολοκλήρωση όλων των συμφωνηθέντων αποεπενδύσεων θα συντελέσει στην επίτευξη του εν λόγω στόχου και θα ενισχύσει την κεφαλαιακή μας επάρκεια σημαντικά», αναφέρει ο κ.Φραγκιαδάκης.
Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της Εθνικής Τράπεζας ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης τονίζει ότι «η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνεχίστηκε απρόσκοπτα για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, ανερχόμενη σε 3,5 δισ. ευρώ συνολικά από το τέλος του 2015. Οι επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις δανείων αποτέλεσαν το βασικό παράγοντα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά το τρίτο τρίμηνο. Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα, στο 57%, ενισχυμένος κατά 40 μ.β. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις επιδόσεις σε λειτουργικό επίπεδο, ο Όμιλος της Εθνικής αναφέρει ο κ.Φραγκιαδάκης, κατόρθωσε να ενισχύσει τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων σχεδόν κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης των καθαρών εσόδων από προμήθειες και της σημαντικής περιστολής των λειτουργικών εξόδων, παρά τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του δανειακού της χαρτοφυλακίου.
Ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 16,8%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η θετική επίπτωση από τις ήδη συμφωνηθείσες κεφαλαιακές ενέργειες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις αρχές του 2018, παρέχοντας περαιτέρω θωράκιση της κεφαλαιακής θέσης της Τράπεζας ενόψει των προγραμματισμένων εποπτικών ασκήσεων, προσθέτει.