Έτσι θα χτίσετε αφορολόγητο στην εποχή της κάρτας
- 02/01/2017, 17:18
- SHARE
Ετοιμάζεται η εφαρμογή που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Τράπεζες και Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δουλεύουν ήδη πάνω στην εφαρμογή μέσω της οποία θα θα καταγράφονται και θα αποστέλλονται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, είτε αυτές γίνονται στο κατάστημα είτε μέσω υπολογιστή ή κινητού.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα επιτρέπει και στον φορολογούμενο να μπαίνει κάθε μήνα στην ειδική υπηρεσία που θα δημιουργηθεί στο Taxis, προκειμένου να διαπιστώνει κατά πόσον οι συναλλαγές που έχει πραγματοποιήσει μέσω «πλαστικού χρήματος» ή μέσω e-banking έχουν καταγραφεί από το σύστημα και αθροίζουν το ποσό που πρέπει να συγκεντρώσει για να «χτίσει» το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2017.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, η έκπτωση φόρου είναι 1.900 έως 2.100 ευρώ και προϋποθέτει κάποιος να συγκεντρώσει αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του ως εξής:
• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δηλαδή δαπάνες 1.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ, δηλαδή δαπάνες 4.000 ευρώ.
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, δηλαδή για εισόδημα 40.000 ευρώ οι δαπάνες μέσω καρτών θα πρέπει να ανέρχονται σε 6.000 ευρώ, για εισόδημα 50.000 ευρώ οι δαπάνες θα πρέπει να είναι 8.000 ευρώ κ.ο.κ.
Βασικός πόλος στην όλη διαδικασία είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να δηλώσουν έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων θα δέχονται τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Η εφαρμογή θα μπορεί να ενημερώνει τον πελάτη όταν αυτός κάνει την πληρωμή του μέσω Internet banking, αν ο εν λόγω λογαριασμός είναι δηλωμένος ως επαγγελματικός, δηλαδή αυτός μέσω του οποίου η συναλλαγή μετράει για το αφορολόγητο. Απώτερος στόχος είναι το ποσό που δηλώνει μια επιχείρηση ως έσοδο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών να αποτελέσει και βάση σύγκρισης για τη διασταύρωση του εισοδήματος που δηλώνει ένας έμπορος ή ένας επαγγελματίας από την εμπορική ή την επαγγελματική του δραστηριότητα.
Σύγχυση υπάρχει ακόμη και ως προς το κατά πόσον στο αφορολόγητο θα μετρούν οι δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, κινητή τηλεφωνία ή ύδρευση, με δεδομένα τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στη διάκριση αυτών των συναλλαγών από τα σημεία που δεν είναι το επίσημο εμπορικό δίκτυο της επιχείρησης.
Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου, π.χ., ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ ή της τηλεφωνίας μπορεί να πληρωθεί σε ένα σούπερ μάρκετ με χρέωση της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, χωρίς ωστόσο η απόδειξη της κάρτας να αναφέρει ότι πρόκειται, π.χ., για πληρωμή του νερού ή του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι και αγορά τροφίμων. Αντίστοιχα, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και για τα εκατοντάδες άλλα μικρά εμπορικά καταστήματα, πολλά από τα οποία έχουν τοποθετήσει τερματικά POS και δέχονται όλες τις συναλλαγές, χωρίς να μπορεί να γίνει διάκριση σε τι αφορά η ηλεκτρονική πληρωμή.
Πηγή: Καθημερινή