«Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου η δόση»
- 27/03/2014, 20:34
- SHARE
Σαφή μηνύματα από τις Βρυξέλλες λίγες ώρες πριν την κρίσημη ψηφοφορία της Κυριακής.
Την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την Ελληνική Βουλή αναμένει το Eurogroup, προκειμένου να κλείσει επίσημα η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Όπως εξήγησε, στόχος είναι να υπάρξει καταρχήν πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Εurogroup στην Αθήνα την 1η Απριλίου και η τελική απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Απριλίου.
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της θα πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα Μαΐου, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις (ομόλογα που λήγουν περί τα μέσα Μαΐου) και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μία ή δύο δόσεις, πιθανότητα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι τρεις δόσεις στο σύνολό τους θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, σημειώνοντας, πάντως ότι η πρώτη δόση που θα εκταμιευθεί το Μάιο θα είναι η σημαντικότερη.
Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η εκταμίευση αυτών των δόσεων θα συναρτάται από την εκπλήρωση προαπαιτούμενων δράσεων.
Ανέφερε επίσης ότι μετά την ανακοίνωση της Eurostat στις 23 Απριλίου για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, θα καταστεί σαφές αν και κατά πόσο υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση, στο επίπεδο ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει ήδη αναλάβει η Ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2012. Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι η σχετική συζήτηση σε υπουργικό επίπεδο θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο Eurogroup.
Σε ό,τι αφορά το όποιο χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η Ελλάδα επωφελείται ήδη από ιδιαίτερα θετικές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τα επιτόκια δανεισμού, την ωρίμανση των δανείων και την περίοδο χάριτος και τόνισε ότι η όποια απόφαση ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι θέμα κρίσης των Ελληνικών Αρχών.
Τέλος ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση που το ΔΝΤ ζητήσει διαβεβαίωση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Διαβάστε ακόμη: