Eurogroup: Πιθανή η εκταμίευση της δόσης ως το τέλος της χρονιάς
- 09/12/2013, 21:57
- SHARE
Την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα επιβεβαιώνει ο Ντάισελμπλουμ - Η τραπεζική ένωση των χωρών της ευρωζώνης στο επίκεντρο της διάσκεψης.
«Οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τις κοινοτικές αρχές, αλλά απαιτείται περαιτέρω πρόοδος. Οι εκπρόσωποι (της τρόικας) θα πάνε στην Αθήνα αύριο για να συνεχίσουν να εργάζονται με τις ελληνικές αρχές για να επιλύσουν όσα θέματα είναι δυνατόν το αργότερο ως τα τέλη της χρονιάς», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ το βράδυ της Δευτέρας, βάζοντας τέλος στις όποιες ανησυχίες μπορεί να υπήρχαν σχετικά με την άφιξη των εκπροσώπων της τρόικας.
Η επόμενη δόση προς την Ελλαδα μπορεί να εκταμιευτεί εντός του χρόνου ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός, σημειώνοντας ωστόσο ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να ανταποκριθεί και στον τελευταίο όρο της τρίτης κατά σειρά αξιολόγησης του νέου προγράμματος, που είναι η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών. Ως προς την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ευρώ ανέφερε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα παραπεμφθεί για τον επόμενο χρόνο.
«Έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών και γνωρίζουμε πόσο λεπτή είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα. Είναι βέβαιο ότι νέα μέτρα δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων και γι αυτό δεν ζητάμε κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν συμφωνηθεί», δήλωσε επίσης ο Ντάϊσελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμη διαρθρωτικές ενέργειες που θα πρέπει να προωθηθούν και να ολοκληρωθούν.
Ο Επίτροπος Όλι Ρεν επισήμανε ότι η τρόικα αναμένει την επικύρωση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων ως το τέλος του χρόνου, ενώ τόνισε ότι «οι προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού επέτρεψαν την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων και την πορεία επιστροφής στην ανάπτυξη. Ωστόσο, θα πρέπει να προωθηθούν με αποφασιστικότητα οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ ανέφερε τέλος και αυτός ότι η δόση του ενός δισ. ευρώ των δανείων προς την Ελλάδα θα μπορούσε να εκταμιευτεί ως το τέλος του χρόνου.
Διαβάστε ακόμη: Σόιμπλε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο»
Η τραπεζική ένωση στο επίκεντρο του Eurogroup
Οι συζητήσεις στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αυτήν την φορά δεν εστίασαν στα «δεινά» της Ελλάδας, αλλά στην επιδίωξη να υπάρξει μέχρι το τέλος της χρονιάς συμφωνία για το πώς θα αναδιαρθρώνονται ή θα εκκαθαρίζονται και θα κλείνουν οι προβληματικές τράπεζες, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου για τη δημιουργία ενός ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι δυσχέρειες του οποίου συνέβαλαν στο ξέσπασμα της κρίσης.
Τα βασικά ερωτήματα όμως παραμένουν αναπάντητα. Τα δύο σημαντικότερα: Ποιος θα αποφασίζει; Και ποιος θα πληρώνει; Υπό πίεση να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών, αρχικά της ευρωζώνης και κατόπιν της Ε.Ε., προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους για το ζήτημα αυτό.
Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης»
Η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης τραπεζών, καθώς και η δημιουργία ταμείου, το οποίο θα καλύπτει το κόστος της διαδικασίας, θα σηματοδοτήσει ένα ορόσημο στη διαδικασία στενότερης ολοκλήρωσης των 17 κρατών που μοιράζονται το Ευρώ. Ωστόσο, εγείρει περίπλοκα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κάλυψης του κόστους εγχειρημάτων τόσο δύσκολων όσο το δυνητικό κλείσιμο σημαντικών τραπεζών. Η τραπεζική ένωση, η οποία συνεπάγεται τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας και ενός «εκτελεστή» ικανού να κλείνει τράπεζες, χαρακτηρίζεται το πιο φιλόδοξο σχέδιο που αναλαμβάνεται μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους και στόχο έχει να δημιουργήσει σταθερότερα υποστυλώματα για το ενιαίο νόμισμα.
«Υπάρχει μια πιθανότητα να συναφθεί συμφωνία, αλλά θα χρειαστεί πάρα πολλή δουλειά», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του στο Eurogroup, προσθέτοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών πιθανόν θα χρειαστεί να ξανασυναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες για να καταλήξουν σε μια διευθέτηση.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν φθάνοντας στο χώρο της συνόδου στις Βρυξέλλες επισήμανε πως συνεχίζουν να υφίστανται «μεγάλες διαφορές».
Διαβάστε ακόμη: Όργιο σπατάλης με τη «βούλα» της ΕΚΤ
Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πολύ διαφορετικά οράματα για το πώς θα λειτουργεί η τραπεζική ένωση στην πράξη, με το Βερολίνο να εμφανίζεται θορυβημένο για την υπερσυγκέντρωση ισχύος στην υπό σύσταση ευρωπαϊκή εποπτική αρχή και να εκφράζει αντιρρήσεις για την δημιουργία ενός μοναδικού, ενιαίου ταμείου αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων. Αντιθέτως το Παρίσι -που διαθέτει την υποστήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας- θέλει η τραπεζική ένωση να αποτελέσει μια ένδειξη ευρωπαϊκής ενότητας.
Σε αναζήτηση συμβιβασμού, οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, της Γερμανίας, της Γαλλίας, την Ιταλίας και της Ισπανίας, συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, όμως δεν κατέστη σαφές εάν σημειώθηκε πρόοδος. «Όλοι μετακινήθηκαν λίγο» από τις γνωστές θέσεις τους, σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στη συνάντηση εκείνη.
Ωστόσο, καθώς κρίνονται πολλά, το πιθανότερο είναι ότι οι αποφάσεις να ληφθούν από τους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της 19ης και 20ής Δεκεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη: «Όχι» στη στήριξη των τραπεζών από τον ESM λέει η Γερμανία