Eurogroup: Τι σημαίνει για την Ελλάδα μια συμφωνία για το χρέος
- 05/12/2016, 11:33
- SHARE
Αισιόδοξοι Μισέλ Σαπέν και Πιερ Μοσκοβισί για συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση στα βραχυπρόθεσμα μέτρα – Πώς θα επωφεληθεί η Ελλάδα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους», δήλωσε ο Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.
Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι σήμερα μπορεί να επιτευχθεί καλή πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ελλάδα.
«Θα εργασθούμε πολύ σκληρά γι΄αυτό σήμερα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια από την πλευρά του, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να συμβάλουν στην απομείωση του χρέους κατά 41,3 δισ. ευρώ (21,8% του ΑΕΠ) μέχρι και το 2060.
Οι παρεμβάσεις που αναμένεται να εγκριθούν σήμερα αφορούν:
1. Την επιμήκυνση του συνόλου των 173 δισ. ευρώ από όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια από κάθε πηγή ( GLF EFSF ESM) στα 32,5 χρόνια από 28,3 χρόνια που είναι σήμερα. Αυτό θα γίνει με την ανταλλαγή παλαιού δανείου με μικρότερη διάρκεια αποπληρωμής με νέο που θα έχει μακρύτερη διάρκεια αποπληρωμής ώστε σε πρώτη φάση ο μέσος χρόνος ωρίμανσης να φτάσει και πάλι τα 32,5 χρόνια . Αυτό θα γίνει μέσω της ανταλλαγής των παλαιότερων τίτλων μικρότερης διάρκειας του EFSF με άλλους τίτλους η λήξη των οποίων θα φτάνει τα 32,5 χρόνια .
2. Την κατάργηση από το 2017 της επιβάρυνσης του 2% στο επιτόκιο δανείων ύψους 10,2 δισ. ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την επαναγορά ομολόγων. Στην κατεύθυνση αυτή το ΕΜΣ προτίθεται να επαναγοράσει 11 δις ευρώ από το δάνειο που έκανε στην Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά χρέους 33 δισ. ευρώ.
Το δάνειο έγινε σε υψηλό επιτόκιο (άνω το 3%) και με την εξαγορά του με δάνειο χαμηλότερου επιτοκίου η Ελλάδα αναμένεται να έχει εξοικονόμηση περίπου 220.000 ευρώ σε υποχρεώσεις χρέους. O στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της στατιστικής ανταλλαγής μέρους των ομολόγων συνολικού ύψους 42,7 του EFSF με το υψηλό επιτόκιο που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες με άλλα σταθερού επιτοκίου που θα εκδώσει για τον λόγο αυτόν ο ESM.
Το κόστος της ανταλλαγής θα αφορά την Ελλάδα ώστε να μην επιβαρυνθούν όλοι οι δανειστές. Τα νέα αυτά ομολόγα θα διακρατούνται από τις τράπεζες για διάρκεια όχι μεγαλύτερη από ένα μήνα και θα είναι συμβατά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ Η επαναγορά αυτών των ομολόγων εκτιμάται ότι θα έχει περιορισμένη επίδραση στην χρηματοοικονομική θέση των ελληνικών τραπεζών αφού ούτως ενώ ένα μέρος των ομολόγων του EFSF έχει ήδη αγοραστεί από την ΕΚΤ με αντάλλαγμα ρευστότητα.
3. Την χρήση σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων ώστε να μειωθεί στο διηνεκές ο επιτοκιακός κίνδυνος για το ελληνικό χρέος. Με άλλα λόγια θα αναληφθεί η δέσμευση για την ενεργοποίηση ανταλλαγών επιτοκίου όταν και όποτε είναι απαραίτητο ώστε η Ελλάδα να μην αναγκαστεί να πληρώνει πολύ υψηλά επιτόκια για τα δάνεια ύψους 171 δις ευρώ που έχει πάρει από τον ESM και το προκάτοχο σχήμα του τον EFSF.