Έξι τρόποι να γίνετε ένας ονειρικός εργαζόμενος
- 23/08/2014, 16:00
- SHARE
Ο βασικός κανόνας που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι βρίσκεστε στη δουλειά για να κάνετε τον μάνατζέρ σας επιτυχημένο.
Της Lea McLeod, M.A.
Πολλοί εργαζόμενοι ξεχνούν ότι το συμφέρον του διευθυντή τους συμβαδίζει με το δικό τους. Κι όμως, το να κάνετε ευκολότερη τη ζωή του διευθυντή σας συμβάλλει στην κοινή σας επιτυχία, ενώ παράλληλα σας βοηθάει να αναπτυχθείτε σαν άτομο, σαν επαγγελματίας, και σαν μέλος μιας ομάδας. Όταν ο στόχος σας είναι να κάνετε τον ανώτερό σας πιο επιτυχημένο, θα μάθετε πολλά για τις ικανότητες που πρέπει να έχει ένας ηγέτης και θα αναπτύξετε το δικό σας ηγετικό δυναμικό.
Δεν είναι δύσκολο να διευκολύνετε τη ζωή του μάνατζέρ σας. Ιδού μερικές συμβουλές για αρχάριους:
1. Γνωρίστε τον διευθυντή σας
Δεν μπορείτε να κάνετε πιο εύκολη τη ζωή του αφεντικού σας αν δεν καταλάβετε πώς λειτουργεί ο ίδιος. Άρα, το πρώτο βήμα είναι να βρείτε τι χρειάζεται από σας – και πώς θα το προσφέρετε. Προτιμά να λαμβάνει πληροφορίες μέσω email ή μέσω μιας συνάντησης; Θέλει να τον ενημερώνετε γραπτά ή προφορικά; Το να γνωρίσετε τις προτιμήσεις του διευθυντή σας θα σας βοηθήσει να του προσφέρετε τις πληροφορίες που θέλει, με τον τρόπο που θέλει. Ποιος δεν θα εκτιμούσε κάτι τέτοιο;
2. Γνωρίστε τους στόχους του διευθυντή σας
Σαν εργαζόμενος, μπορεί να είστε τόσο εστιασμένος στους δικούς σας στόχους που να ξεχνάτε ότι βρίσκεστε εκεί για να υποστηρίξετε τον διευθυντή σας στην επίτευξη των δικών του στόχων. Είναι υποχρέωσή σας, λοιπόν, να κατανοήσετε τους στόχους, τους αριθμούς και τα έργα που πρέπει να παραδώσει το αφεντικό σας. Ρωτήστε τον σε μια συνάντησή σας: «Αν γνωρίζω τις προτεραιότητές σας, μπορώ να σας υποστηρίξω καλύτερα. Μπορείτε να τις μοιραστείτε μαζί μου, ώστε να σας βοηθήσω να τις υλοποιήσετε;».
3. Μην περιμένετε τα πάντα από το αφεντικό σας
Ίσως ακούγεται σκληρό, αλλά κανένας διευθυντής δεν θέλει να «νταντεύει» έναν εργαζόμενό του. Άρα, αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια υγείας σας ή για το πού θα βρείτε μολύβια, ρωτήστε ένα συνάδελφό σας. Και κρατήστε το χρόνο που έχετε διαθέσιμο με το διευθυντή σας για θέματα που αφορούν τη δουλειά και απαιτούν συνεργασία. Δηλαδή, για θέματα που θα σας επιτρέψουν να δείξετε την αξία σας σαν εργαζόμενος.
4. Τηρήστε τις προθεσμίες
Όταν αναλαμβάνετε ένα έργο από τον διευθυντή σας, τηρήστε με ενθουσιασμό την προθεσμία. Και στη συνέχεια, φροντίστε να το παραδώσετε μια ημέρα νωρίτερα. Αυτό δίνει στο αφεντικό σας χρόνο για να προετοιμαστεί σε περίπτωση που προκύψει κάτι, αντί να αγωνιά για το αν θα παραδώσετε το έργο μέχρι την τελευταία στιγμή.
5. Δώστε λύσεις, όχι προβλήματα
Η δουλειά σας δεν είναι να δείχνετε συνεχώς τυχόν προβλήματα που προκύπτουν, αλλά να σκέφτεστε τις πιθανές λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Για παράδειγμα, μην πάτε στο γραφείο του διευθυντή σας για να παραπονεθείτε για την απόδοση ενός άλλου τμήματος. Αντίθετα, πηγαίνετε στο εν λόγω τμήμα, συζητήστε μαζί τους πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση, και δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε. Στη συνέχεια, όταν πάτε στο αφεντικό σας, θα είστε σε θέση να του πείτε τι έχετε ήδη κάνει για την επίλυση του προβλήματος.
6. Να κάνετε ό,τι λέτε και να λέτε τι κάνετε
Αν πείτε ότι θα τελειώσετε μια έκθεση μέχρι την Παρασκευή, αλλά έρθετε την Παρασκευή το πρωί απροετοίμαστος επειδή σας «έτυχαν άλλα», τότε κάποιοι μάλλον θα παραπονεθούν στον διευθυντή σας. Και αν ο ίδιος ο διευθυντής σας βασιζόταν σε αυτή την έκθεση για να την παρουσιάσει στα ανώτερα στελέχη, τότε μάλλον θα εκνευριστεί κι αυτός περαιτέρω. Ο ονειρικός εργαζόμενος είναι, καταρχήν, αυτός που είναι υπόλογος για τις πράξεις του και υλοποιεί τις δεσμεύσεις του.
Διαβάστε ακόμη:
Ο δεκάλογος του «νεόφερτου υπάλληλου»