Εξηγήσεις από επτά χώρες για τους προϋπολογισμούς ζητά η Κομισιόν
- 26/10/2016, 17:12
- SHARE
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τη δουλειά της», ήταν η απάντηση του Πιερ Μοσκοβισί.
«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τη δουλειά της», ήταν η απάντηση του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί όταν ερωτήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες για τις επιστολές που έστειλε σε κυβερνήσεις επτά κρατών-μελών με τις οποίες ζητά διευκρινίσεις για τα σχέδια των προϋπολογισμών τους το 2017.
«Οι επιστολές αυτές είναι μέρος της διαδικασίας διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών-μελών. Δεν πρέπει να προδικάζουμε τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου, ούτε τα επόμενα στάδιά του. Δεν πρέπει να δραματοποιούμε το περιεχόμενο των επιστολών, ούτε να το μειώνουμε. Η Επιτροπή κάνει τη δουλειά της. Εκτιμά ότι χρειάζεται περαιτέρω πληροφορίες και αυτές ζητά», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί ο οποίος σημείωσε ότι η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τις επιστολές για λόγους διαφάνειας.
Συνεχίζοντας, ο Πιέρ Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει στείλει επιστολές σε επτά χώρες (Ισπανία, Λιθουανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Κύπρο, Φινλανδία και Ιταλία). Συγκεκριμένα προς την Κύπρο, την Ιταλία και τη Φινλανδία η Επιτροπή επισημαίνει ένα σημαντικό κενό όσον αφορά τους στόχους για το διαρθρωτικό έλλειμμα και ζητά από τις κυβερνήσεις τους να το δικαιολογήσουν.
Τι ανάφερε ο Μοσκοβισί για την περίπτωση της Ιταλίας
«Δεν πρέπει να υποτιμάμε τα προβλήματα, αλλά ούτε και να τα δραματοποιούμε», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί αναφερόμενος στον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2017.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος πρόσθεσε ότι «οι επιστολές αυτές είναι μέρος του φυσικού διαλόγου ανάμεσα στην Κομισιόν και τις κυβερνήσεις των χωρών μελών» και υπογράμμισε παράλληλα ότι «θα έχει διμερή συνάντηση την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν».«Η επιστολή που απευθύνθηκε στην ιταλική κυβέρνηση, δεν προεξοφλεί με αρνητικό τρόπο το αποτέλεσμα του διαλόγου μας», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.
«Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια διαφορά 0,1% στην σχέση ελλείμματος-AΕΠ και είναι κάτι που συνδέεται άμεσα με το προσφυγικό, για το οποίο η Ιταλία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Ελπίζω ότι θα δείξουν όλοι την πρέπουσα λογική αντιμετώπιση, ώστε το θέμα να κλείσει με αρμονικό τρόπο», σχολίασε από την Ρώμη ο Ιταλός υπουργός Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα.