Έξυπνος ή δουλευταράς; | Fortunegreece.com

Έξυπνος ή δουλευταράς;

Έξυπνος ή δουλευταράς;
Photo:

Δεν είναι η εξυπνάδα ή το ταλέντο που διακρίνει τελικά τους πετυχημένους από τους αποτυχημένους στην εργασία - είναι το σθένος.

της Κρίστεν Χάμιλτον

Η κόρη μου έχει ένα υψηλό IQ. Πάντα το ήξερα, και εν τέλει το επιβεβαίωσα με ένα τεστ. Συχνά, μου παραπονιέται ότι δεν μαθαίνει τίποτα στο σχολείο. Η απάντησή μου; «Το σχολείο δεν είναι για να γίνεις εξυπνότερη. Είναι για να δουλέψεις σκληρότερα».

Έχοντας περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρακολουθώντας ανθρώπους να αναδύονται και να πέφτουν μέσα στην οικονομία της καινοτομίας, δεν πείστηκα ποτέ ότι το IQ παίζει κάποιο ρόλο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι και εμπόδιο, αν νομίζεις ότι είναι πολύ σημαντικό. Δεν είναι η εξυπνάδα ή το ταλέντο που διακρίνει τελικά τους πετυχημένους από τους αποτυχημένους, δεν είναι καν η τύχη· είναι το σθένος.

Ο όρος «σθένος» έγινε δημοφιλής στους ακαδημαϊκούς κύκλους το 2013 από την Άντζελα Ντάκγουορθ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνια. Ορίζοντάς το σαν «την ιδιότητα εκείνη με την οποία μπορείς να συγκρατήσεις τα πάθη σου και να εργαστείς πάνω σε αυτά σε μεγάλες χρονικές περιόδους», εξήγησε ότι οι άνθρωποι με σθένος είναι αυτοί που μπορούν να ξεπεράσουν το στρες και να χρησιμοποιήσουν την αποτυχία σαν μέσο επίτευξης των σκοπών τους.

Θα προσέθετα ότι το σθένος δεν αφορά μόνο το να δουλεύεις σκληρά, αλλά το να συνεχίζεις την προσπάθεια, να τερματίζεις την κούρσα όταν είσαι τελευταίος. Και το να βλέπεις την αποτυχία σαν ένα απλό, αναγκαίο βήμα για να πετυχαίνεις αυτό που θες.

Ιδού λοιπόν τι πραγματικά αναζητώ σε έναν υποψήφιο για πρόσληψη:

Μάθε να αποτυγχάνεις
Αν έχεις ασχοληθεί με την παραγωγή πρωτοτύπων, γνωρίζεις ότι η αποτυχία είναι εγγενής στο μοντέλο. Φτάνεις σε ένα σημείο όπου είσαι κατά 70% σωστός, εφαρμόζεις την ιδέα σου, και μαθαίνεις από τα δεδομένα που παράγονται από τα λάθη σου. Η καινοτομία απαιτεί αποτυχία, και όμως, μέχρι σήμερα τα σχολεία μας μάς μαθαίνουν να την αποφεύγουμε.

Όταν προσλαμβάνω κάποιον, αναζητώ εκείνον που απέτυχε την πρώτη φορά και επανήλθε τη δεύτερη. Δεν ψάχνω για κάποιον που παίρνει απλώς ρίσκα, αλλά που χρησιμοποιεί τα ρίσκα και τις αποτυχίες για να μαθαίνει. Το σθένος σημαίνει επιμονή.

Ξέχνα τον βαθμό
Σθένος είναι να δουλεύεις σκληρά χωρίς την ανάγκη αναγνώρισης. Μια φίλη μου μού είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους είναι ότι δουλεύουν για τον βαθμό και όχι για την ομάδα. Αν θες να πετύχεις πραγματικά, δούλεψε για τη βελτίωση της ομάδας, όχι για τη δικιά σου. Αφιέρωσε το χρόνο σου εκεί. Δούλεψε για κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου.

Γίνε ιδιοκτήτης της γνώσης σου
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι 80% των αποφοίτων περιμένουν ότι οι μελλοντικοί τους εργοδότες θα τους προσφέρουν κατάρτιση στη νέα τους δουλειά, όταν στην πραγματικότητα λιγότερο από το 50% θα λάβει τέτοια κατάρτιση. Σθένος σημαίνει να είσαι ιδιοκτήτης της γνώσης σου. Αν θες να μάθεις κάτι, μην περιμένεις. Προχώρα, με ό,τι έχεις.

Πέταξε τους τίτλους σου
Το IQ σου δεν λέει τίποτα στους εργοδότες σου. Το όνομα του σχολείου και ένας βαθμός δεν λένε τίποτα στους εργοδότες σου. Πέτα όλους αυτούς τους τίτλους και δείξε μας ποιος είσαι πραγματικά. Να είσαι αυθεντικός και να μη βασίζεσαι σε κανένα όνομα, άτομο ή βαθμό – αυτό σημαίνει σθένος. Αυτό αναζητούμε.

Ζήσε έξω από τη ζώνη της άνεσής σου
Ακούγεται κλισέ, αλλά δεν είναι. Νιώσε άνετα στο μη άνετο. Δεν θα το μετανιώσεις. Το σθένος είναι ό,τι σε κάνει να ξεχωρίζεις, παντού, όχι μόνο σε μια εταιρεία, αλλά ευρύτερα στη ζωή. Και πρωτίστως, σθένος σημαίνει να αγωνίζεσαι για την πρόοδο και να μην κάμπτεσαι επιδιώκοντας τα πάθη σου.

Η Κίρστεν Χάμιλτον είναι CEO της Koru, μιας εταιρείας με έδρα το Σιάτλ που παρέχει συμβουλές καριέρας και κατάρτιση σε αποφοίτους πανεπιστημίου.

Διαβάστε ακόμη:

Πως να φέρεστε σαν «σωστοί επαγγελματίες» στη δουλειά

Είσαι δουλευταράς; Απόδειξε το!

Ο απαγορευμένος δεκάλογος των επιχειρήσεων

Οι τρόποι για να «ξυπνήσετε» από την καλοκαιρινή ραστώνη

font