Έξοδος από το Μνημόνιο: Οι σκιές που «θολώνουν» το κυβερνητικό αφήγημα
- 20/08/2018, 12:01
- SHARE
Η «καθαρή» έξοδος θα συνοδευτεί από επιτήρηση και στενό δημοσιονομικό «κορσέ».
Η σημερινή ημέρα είναι για την Ελλάδα, ένα σημαντικό ορόσημο: Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια κρίσης, βίαιη λιτότητα και πολιτική αναταραχή, εξέρχεται από το πρόγραμμα αυτό, το οποίο υποτίθεται ότι είναι το τελευταίο από τα τρία προγράμματα διάσωσης.
Η επόμενη μέρα μόνο εύκολη δεν θα είναι και η επιστροφή στην κανονικότητα περνάει μέσα από συμπληγάδες, όπως η επιτήρηση που προβλέπει το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το στοίχημα της εξόδου στις αγορές και η χαμηλή ανάπτυξη στην οποία οδηγούν τα υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα.
Αυτό που κερδίζει στην ουσία η χώρα είναι περισσότεροι «βαθμοί ελευθερίας». Δηλαδή θα έχουμε δέσμευση σε ό,τι αφορά τους στόχους που θα θέτει το μεσοπρόθεσμο για τη περίοδο 2019 – 2022, αλλά δεν θα μας επιβάλλεται η συνταγή.
Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, τα έξι σημεία που αποτελούν «σκιές» στην καθαρή έξοδο είναι:
– H πρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα μπορεί να πριμοδοτήθηκε από 24,1 δισεκ. κεφαλαιακού αποθέματος αλλά αυτά τα χρήματα υπάρχουν ως μηχανισμός ασφαλείας όχι για να χρησιμοποιηθούν. Εάν οι αγορές αντιληφθούν ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί το cash buffer των 24,1 δισεκ. επειδή δεν μπορεί να βγει στις αγορές είναι 100% σίγουρο ότι αμέσως θα τιμωρήσουν τα ελληνικά ομόλογα, εκτοξεύοντας τις αποδόσεις λόγω της αύξησης του ρίσκου χώρας. Παράλληλα η ιταλική και η τουρκική κρίση επιβεβαίωσαν πώς η Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στις αναταράξεις.
– Η δημοσιονομική προσαρμογή. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και στη συνέχεια 2,2% του ΑΕΠ. Επίσης η χώρα ψήφισε μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 και μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020. Θεωρείται δεδομένο ότι όσον αφορά στη μείωση των συντάξεων, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την αναστολή του μέτρου, τουλάχιστον για το 2019.
– Η ενισχυμένη εποπτεία σημαίνει επιτήρηση. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αξιολογήσεις ανά 3μηνο- έλεγχος για το αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Επίσης ενδεχόμενη δημοσιονομική εκτροπή θα συνεπάγεται αναίρεση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
– Ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης. Και στο σενάριο που υπάρξει πλήρης και επιτυχής εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί, η ανάπτυξη μπορεί να αποδειχθεί χαμηλότερη από τις προσδοκίες. Και τούτο λόγω των δυσμενέστερων (από τις αναμενόμενες) επιπτώσεων από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στην ανάπτυξη ή χαμηλότερων επιδόσεων στην ανάκαμψη των επενδύσεων. Γι’ αυτό και ζητείται η δημοσιονομική πολιτική να εξισορροπηθεί σημαντικά για την καλύτερη στήριξη της ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της ενίσχυσης του κοινωνικού πλέγματος προστασίας (σ.σ. αλλά πάντα χωρίς δημοσιονομικό αντίκτυπο…). Επισημαίνεται ότι μία χαμηλότερη ανάπτυξη θα μπορούσε να υπονομεύσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις και να διαιωνίσει τα προβλήματα χρέους
– Τα κόκκινα δάνεια. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων φτάνει το 42% την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις στο 5%, με αποτέλεσμα η συνεισφορά των τραπεζών στην ενίσχυση της οικονομίας να παραμένει περιορισμένη.
«Καθώς η Αθήνα βλέπει τώρα την επάνοδο στην ομαλότητα και την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της, τα σημάδια παραμένουν – οι τράπεζες είναι φορτωμένες με πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκια “κόκκινων” δανείων και το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, στο 180% του ΑΕΠ», σημειώνει το Reuters, προσθέτοντας: «Ωστόσο, το φως του ήλιου ξεπροβάλλει μέσα από τα σύννεφα. Η οικονομία, που συρρικνώθηκε κατά 26% στα χρόνια της κρίσης, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, ο τουρισμός εκτινάσσεται και η ανεργία μειώνεται σταδιακά – στο 19,5% από το ανώτατο επίπεδο του σχεδόν 28%».
Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου με έναν αυξημένο ετήσιο ρυθμό 2,3%, μία ένδειξη ότι η ανάκαμψη αποκτά δυναμική, με τη βοήθεια των καθαρών εξαγωγών. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,9% για φέτος. Παραμένει, ωστόσο, ο σκεπτικισμός, μεταξύ άλλων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βλέπει ενίσχυση της ανάκαμψης στο 2% φέτος και το 2,4% το 2019, αλλά αναφέρει ότι “οι εξωτερικοί και εγχώριοι κίνδυνοι είναι καθοδικοί”».
Δείτε ακόμη:
Το «καλώς ήρθατε» στην ομαλότητα των Σεντένο και Μοσκοβισί
Τι λέει ο διεθνής Tύπος για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης