To face control του Facebook
- 15/04/2014, 17:46
- SHARE
Το Facebook δεν είναι τόσο καλό όσο οι άνθρωποι όσον αφορά την αναγνώριση προσώπων σε φωτογραφίες, αλλά κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ερευνητές του Facebook δημοσίευσαν μία εργασία τον προηγούμενο μήνα, στην οποία παρουσίασαν λεπτομερώς τις δυνατότητες ενός νέου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, γνωστού ως DeepFace. Όταν ρωτήθηκε εάν δύο φωτογραφίες δείχνουν το ίδιο άτομο, το DeepFace απάντησε σωστά στις 97,25% των περιπτώσεων, επίδοση ελάχιστα χειρότερη αυτής των ανθρώπων με 97,53%.
Το Facebook ήδη χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να προτείνει ετικέτες σε φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες. Και η Google έχει παρεμφερή τεχνολογία για το κοινωνικό της δίκτυο Google+. Όμως, το DeepFace συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
Τα περισσότερα συστήματα λογισμικού για την αναγνώριση προσώπων έχουν να παλέψουν με εικόνες που δεν περιλαμβάνουν καθαρές μετωπικές όψεις των υποκειμένων. Το DeepFace, όμως, δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα των προσώπων στις φωτογραφίες και στη συνέχεια τα αναλύει χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης γνωστής και ως «εκμάθηση εις βάθος».
Τα συστήματα αυτά μιμούνται τη δομή των νευρώνων στον εγκέφαλο για να αναλύουν μεγάλα σύνολα δεδομένων και να παράγουν συσχετίσεις. Το σύστημα DeepFace πραγματοποιεί την ανάλυσή του βασισμένο σε πάνω από 120 εκατομμύρια διαφορετικές παραμέτρους.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι το DeepFace συνιστά μια ουσιαστική βελτίωση των υπαρχόντων συστημάτων αναγνώρισης προσώπου. Πάντως, δεν είναι σαφές πώς – ή εάν – το Facebook θα χρησιμοποιήσει το DeepFace. Η τεχνολογία παραμένει σε επίπεδο «θεωρητικής έρευνας», ανέφερε η εκπρόσωπος του Facebook Λίντια Τσαν.
«Δεν χρησιμοποιούμε τις τεχνικές που παρουσιάζονται στο άρθρο για το Facebook», δήλωσε.
Ένα πιο εξελιγμένο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την προσφορά εξατομικευμένων διαφημίσεων, αλλά και την ικανότητα των κυβερνήσεων να εντοπίζουν τις κινήσεις των πολιτών σε δημόσιους χώρους.
Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών τονίζει ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι «κατά πόσο η ανωνυμία θα τελειώσει μέσω της χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και της ακόμα εντατικότερης παρακολούθησης μέσω βίντεο».
Διαβάστε περισσότερα:
Αυτοί που προσπάθησαν να γίνουν αφεντικά του Μαρκ Ζούκερμπεργκ