Φιλοφρονήσεις και «συμπάθεια» στην αρχή του Eurogroup
- 19/06/2014, 18:13
- SHARE
Οι υπουργοί Οικονομικών υποδέχθηκαν στη συνεδρίαση τον Γκίκα Χαρδούβελη - Οι πρώτες τους δηλώσεις.
Τελευταία ανανέωση: 19.16
Με θετικό κλίμα άρχισαν οι εργασίες του Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, να εύχονται «καλή δύναμη» στον νέο ομόλογό τους, Γκίκα Χαρδούβελη.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, είπε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών «σε θυμάμαι από τον Παπαδήμο».
Σόιμπλε: Σεβασμός στις προσπάθειες της Ελλάδας
Τον σεβασμό και τη στήριξή του στις προσπάθειες της Ελλάδας, εξέφρασε, σήμερα από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.
Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. «Θα πρέπει να δείξουμε σεβασμό για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις για το εσωτερικό της χώρας», είπε.
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει στον δρόμο των προηγουμένων ετών, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, θα προχωρήσει, παρά τις Κασσάνδρες.
Όπως ανέφερε στη συνέχεια, σήμερα η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις στα δημοσιονομικά και στην ανάπτυξη, σε σχέση με τις προβλέψεις δύο χρόνια πριν, όταν ξεκινούσε το δεύτερο πρόγραμμα. «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από την ύφεση, η ανεργία μειώνεται, ενώ για πρώτη φορά αυξάνεται η απασχόληση. Η Ελλάδα δεν έχει βγει από το δάσος, αλλά έχει πετύχει πολλά και αξίζει τον σεβασμό και τη στήριξη όλων μας σε αυτόν τον επιτυχημένο δρόμο», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ιταλία και Ισπανία δεν επιθυμούν χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ιταλίας διαβεβαίωσαν σήμερα ότι δεν επιθυμούν μια χαλάρωση των όρων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, αν και θα ήθελαν να βρεθούν τρόποι προώθησης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
«Δεν ζητάμε να αλλάξουν οι κανόνες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
«Δεν πρόκειται για μια αλλαγή των κανόνων. Οι κανόνες είναι κανόνες. Πρέπει απλώς να βρεθεί ένας σωστός ρυθμός για κάθε μία από τις χώρες μας και κυρίως για αυτές που είναι σε πιο δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε ο Σαπέν.
Η ιδέα είναι «ότι η επιστροφή σε μια κατάσταση χρέους υπό έλεγχο, μια επιβεβλημένη μείωση της κατάστασης χρέους, μια μείωση των ελλειμμάτων να γίνουν με συμβατούς όρους οι οποίοι θα φέρουν και την ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Σαπέν.
Η διαμάχη για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας ξεκίνησε από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος σε επίσκεψή του στη Γαλλία ζήτησε «να δοθεί χρόνος στις χώρες που είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις» και ανέφερε το ενδεχόμενο να μην ενσωματωθούν «τα κόστη που προκαλούνται» από τις μεταρρυθμίσεις στον υπολογισμό του ορίου του δημοσίου ελλείμματος που θεωρείται επιτρεπτό στην Ευρωζώνη, δηλαδή το 3% του ΑΕΠ.
Αυτή η δήλωση θεωρήθηκε ως μια αναφορά στην Ιταλία και τη Γαλλία οι οποίες πιέζουν για μια χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και την εργασία.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει θέμα τροποποίησης του υπολογισμού του δημόσιου χρέους χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες για τις επενδύσεις.
«Δεν είναι αυτό που ζητήσαμε», δήλωσε ο Παντοάν στους δημοσιογράφους, παρόλο που η Ιταλία επιθυμεί να τεθούν στο τραπέζι «όλα τα υπάρχοντα μέσα (…) για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» για τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανησυχεί για την επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ο Όλι Ρεν
Την ανησυχία του για την επιβράδυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα από το Λουξεμβούργο, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, προσερχόμενος στο Eurogroup, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως η χώρα θα επιστρέψει σταδιακά στην προώθησή τους.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι στο Eurogroup θα συζητηθεί το θέμα της επιβράδυνσης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι σημαντικό η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο των «σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων». «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, η οποία τώρα κινείται σταδιακά προς μια πιο σωστή κατεύθυνση» είπε.
Συνεχίζοντας, ο Επίτροπος οικονομίας εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δρόμο της αξιοπιστίας σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα επιστρέφει στον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και έχουμε εμπιστοσύνη, ότι θα ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα, έστω και με κάποια καθυστέρηση» δήλωσε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο