Φόρους δέκα ετών ίσως πληρώσει η Apple στην Ιρλανδία

Φόρους δέκα ετών ίσως πληρώσει η Apple στην Ιρλανδία

Ξεκινάει η έρευνα για το κατά πόσο η συμφωνία της εταιρείας με την Ιρλανδία παραβίασε τους κανόνες της Ε.Ε.

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για να δει κατά πόσο η φορολογική συμφωνία του 1991 μεταξύ της Apple και της Ιρλανδίας παραβίασε τους κανόνες της E.E. που απαγορεύουν την παροχή κρατικής βοήθειας σε εταιρείες. Η Ιρλανδία και η Apple λένε ότι λειτουργούν βάσει του νόμου.

Όμως, φαίνεται ότι τελικά η απόφαση της Επιτροπής ίσως στραφεί εναντίον της Ιρλανδίας. Η Apple προειδοποίησε τον Οκτώβριο ότι ίσως χάσει τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει στην Ιρλανδία. Αυτή την εβδομάδα, η Apple δήλωσε ότι αν η Κομισιόν τελικά εκδώσει μια δυσμενή απόφαση, η εταιρεία ίσως αναγκαστεί να επιστρέψει στην ιρλανδική κυβέρνηση την παράνομη κρατική βοήθεια που έλαβε, σε βάθος έως και 10 ετών.

Δεν έχει υπάρξει ακριβής εκτίμηση του συνολικού ποσού.

Όμως, ακόμα κι αν η απόφαση της Επιτροπής είναι εναντίον της Ιρλανδίας, η Apple δεν θα κληθεί να πληρώσει τους φόρους πολύ σύντομα. Είναι βέβαιο ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα καταθέσει έφεση, και η υπόθεση θα «κολλήσει» στα δικαστήρια για χρόνια.

Η Apple έχει πληρώσει φόρους μόλις 2% επί των κερδών των θυγατρικών της στην Ιρλανδία, πολύ λιγότερο από τον ανώτατο συντελεστή 35% των ΗΠΑ ή ακόμα κι από το 12.5% που ισχύει στην Ιρλανδία. Αυτό έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ· ο Τιμ Κουκ, μάλιστα, κλήθηκε να καταθέσει σε μια επιτροπή της Γερουσίας το 2013, σε σχέση με τη φορολογική συμφωνία της Apple.

Για να κατευνάσει τους θυμωμένους ρυθμιστές, η Ιρλανδία ανακοίνωσε πέρυσι ότι μέχρι το 2020 θα έχει κλείσει μια κρίσιμη φορολογική «τρύπα», την οποία εκμεταλλεύονταν οι εταιρείες τεχνολογίας.

Κάποιοι ειδικοί λένε ότι η αλλαγή είναι περισσότερο μια κίνηση δημοσίων σχέσεων παρά ένα βήμα για την αισθητή αύξηση των φόρων που πληρώνουν αυτές οι εταιρείες.