FT: Σε βαρύ κλίμα συνεχίζεται η «εγγραφολογία» Ελλάδας-δανειστών

FT: Σε βαρύ κλίμα συνεχίζεται η «εγγραφολογία» Ελλάδας-δανειστών

«Η επιδείνωση του κλίματος είναι εμφανής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό ως ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα παρέδωσε άλλη μια πρόταση της τελευταίας στιγμής στους πιστωτές και αυτοί με την σειρά τους την απέρριψαν για άλλη μια φορά ως «ανεπαρκή». Ήταν η πιο πρόσφατη ανταλλαγή εγγράφων ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο των τελευταίων μηνών και να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα διάσωσης που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη. Η διαδικασία έχει γίνει ρουτίνα τις τελευταίες εβδομάδες, σε τέτοιο βαθμό που η Κομισιόν την έχει βαφτίσει “εγγραφολογία”», αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο φέρει την υπογραφή του Peter Spiegel.

Στο άρθρο επισημαίνεται πως αυτή τη φορά τα πράγματα έχουν αλλάξει: «Αλλά αυτή η τελευταία ανταλλαγή παρουσιάζει μια κρίσιμη διαφορά. Η διάθεση της συγκρατημένης αισιοδοξίας που χαρακτήριζε τις συνομιλίες της προηγούμενες εβδομάδας δίνει γρήγορα την θέση της στον φόβο και την καχυποψία. Αυτή την φορά δεν υπήρξαν διαβεβαιώσεις σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις ότι θα ολοκληρωθεί τελικά η συμφωνία, κάτι που θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια ένεση ευρώ πριν λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του μήνα», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Αντίθετα, αξιωματούχοι από διάφορους οργανισμούς που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις εκφράζουν ανησυχίες ότι η ριζοσπαστική αριστερή ελληνική κυβέρνηση κάνει ένα επικίνδυνο και εσφαλμένο υπολογισμό. Η Αθήνα, πιστεύουν οι ίδιοι, παρατείνει σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις ως την τελευταία στιγμή, εκτιμώντας ότι οι πιστωτές θα κάνουν τελικά πίσω και θα συμφωνήσουν να εγκρίνουν μια γενναία ελάφρυνση χρέους και νέα χρηματοδοτική βοήθεια χωρίς αυστηρούς όρους».

Το άρθρο καταλήγει με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος σημειώνει: ««Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως οι Έλληνες καθυστερούν μέχρι να έλθει το σημείο μηδέν και τότε (πιστεύουν) θα κάνουμε πίσω. Ανησυχώ ότι ακόμα δεν έχουν καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό σημείο μηδέν».