Το gadget ομορφιάς που «κέρδισε» την L’Oreal
- 04/04/2014, 17:00
- SHARE
Ο Dr. Rob Akridge μιλά αποκλειστικά στο fortunegreece.com για το μυστικό της επιτυχίας της Clarisonic.
Μια ομάδα μηχανικών και επιχειρηματιών από το Σιάτλ της Ουάσινγκτον ξεκίνησε έχοντας ως στόχο να προσφέρει στο αμερικανικό κοινό μια συσκευή που θα εγγυόταν την εύκολη, γρήγορη, αλλά ταυτοχρόνως ασφαλή, περιποίηση του δέρματος.
Η συσκευή Clarisonic αναπτύχθηκε για να χρησιμοποιείται αρχικά στο πλαίσιο θεραπειών περιποίησης της επιδερμίδας από επαγγελματίες, ενώ πρόσφατα εισήγαγε υπερήχους.
Η εταιρεία παρουσίασε την πρώτη συσκευή περιποίησης επιδερμίδας στην αγορά λιανικής παρέχοντας μια εύκολη λύση 60 δευτερολέπτων που μεταμορφώνει τον τρόπο που περιποιούμαστε την επιδερμίδα μας στο σπίτι. Καταξιωμένοι ηθοποιοί του Hollywood, παρουσιαστές δημοφιλών εκπομπών στην Αμερική, αλλά και καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής χρησιμοποιούν τη συσκευή της Clarisonic, η οποία το 2011 εξαγοράστηκε από την L’Oreal.
«Πιστεύαμε ότι στο κομμάτι της περιποίησης του δέρματος θα υπήρχε ανάπτυξη τα επόμενα 15 με 20 χρόνια και έτσι αναρωτηθήκαμε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με το δέρμα τους. Μιλήσαμε με δερματολόγους για την ακμή, η οποία επηρεάζει όχι μόνο την όψη του δέρματος αλλά και την ψυχολογία αυτού που την υφίσταται.
»Αντί λοιπόν να παίρνει κάποιος χάπια, να κάνει απολέπιση ή να χρησιμοποιεί λάμπες φωτός πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε κάτι νέο και περισσότερο ασφαλές στην αγορά. Και αυτή τη στιγμή έχουμε κατοχυρώσει 40 πατέντες», αναφέρει αποκλειστικά στο fortunegreece.com ο Dr Rob Akridge, Global General Manager της Clarisonic.
O Dr Akridge, επιστήμονας και ιατρικός ερευνητής που έχει διεξάγει πλήθος ερευνών, ακόμη και για τον ιό του AIDS, είναι ο μόνος από την «dream team» της Clarisonic που συνεχίζει τη δραστηριοποίηση του. Τα υπόλοιπα ιδρυτικά στελέχη είτε αποχώρησαν από μόνα τους είτε συνταξιοδοτήθηκαν.
Ο ίδιος εξηγεί πως προτίμησε να εκταμιεύσει νωρίτερα το ποσό της σύνταξής του, με ένα πρόστιμο 20% επί το συνολικού ποσού εξαιτίας της πιο γρήγορης εκταμίευσής του, και να το επενδύσει στη δημιουργία μιας νέας εταιρείας μαζί με άλλα τέσσερα άτομα.
Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας -που δεν ξεπερνούσε τις 300.000 δολάρια- σύντομα αυξήθηκε καθώς προσέλκυσε το ενδιαφέρον 150 angel investors από τις ΗΠΑ. Η έρευνα διήρκεσε 18 μήνες και το brand Clarisonic έκανε το 2004 μέσω της Pasific Bioscience Laboratories -η οποία δραστηριοποιούνταν στην αγορά των καλλυντικών ήδη από το 2000- την παρθενική του εμφάνιση.
Η αναγνώριση ήρθε επισήμως το 2007 κι επί τρία συναπτά έτη, μέχρι και το 2009, η Clarisonic συμπεριελήφθη στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στις ΗΠΑ του περιοδικού INC. «Για εμάς το εισιτήριο της επιτυχίας ήρθε το 2007 όταν το προϊόν παρουσιάστηκε από την Όπρα Γουίνφρεϊ στην εκπομπή της. Ήταν η καλύτερη διαφήμιση και οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν. Στη συνέχεια ακολούθησε η εκπομπή της Έλεν ντε Τζενέρις και η εξέλιξη είναι λίγο πολύ γνωστή. Μέχρι πριν από το 2010 δεν είχαμε διαφημιστεί πουθενά. Ότι καταφέραμε έγινε χάρη στη διαφήμιση από στόμα σε στόμα».
Γιατροί, πλαστικοί χειρουργοί και δερματολόγοι ήταν το πελατολόγιο της εταιρείας πριν το προϊόν τοποθετηθεί στα καταστήματα λιανικής και διευρύνει το κοινό- στόχο. Σήμερα ο Dr. Akridge παρουσιάζει τα προϊόντα του μέσα από την εκπομπή του στο QVC Shopping Channel, γνωστοποιώντας σε εκατομμύρια τηλεθεατές τα πλεονεκτήματα της συσκευής που εμπιστεύονται εκατοντάδες σταρ του Hollywood, από τη Madonna μέχρι τον Justin Timberlake.
Η εξαγορά από την L’ Oreal δεν ήταν τυχαία, δεδομένου ότι από την αρχή της σύστασής της η εταιρεία προοριζόταν γι’ αυτό το σκοπό και περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία. Αν και δεν αποκαλύπτει το ποσό της εξαγοράς, μας λέει πως πριν καν ακόμα συσταθεί η εταιρεία είχαν σχεδιάσει ένα business plan για το πώς θα επιτύγχαναν το στόχο του να την πουλήσουν στην τιμή που ήθελα στο μέλλον.
«Σκεφτόμασταν τι να κάνουμε με την εταιρεία. Θα την κρατούσαμε μέχρι να πεθάνουμε; Θα την βάζαμε στο χρηματιστήριο; Θα βάζαμε κι άλλο μέτοχο; Ή θα την πουλούσαμε σε μια πολυεθνική που θα έκανε γνωστό το προϊόν σε όλο τον κόσμο; Αποφασίσαμε φυσικά να πάρουμε την τελευταία επιλογή».
Λίγο πριν την εξαγορά του Clarisonic από την L’ Oreal η εταιρεία μεταφέρθηκε σε καινούριες εγκαταστάσεις και αυτή τη στιγμή απασχολεί περί τους 500 εργαζόμενους. Η παραγωγή γίνεται στο Σιάτλ όπου βρίσκεται και η έδρα της εταιρείας κατασκευάζοντας σε ετήσια βάση περίπου δύο εκατομμύρια συσκευές. Για κάθε συσκευή που βγαίνει στην αγορά οι εταιρεία κάνει ελέγχους για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε τα βουρτσάκια να είναι κατάλληλα για το δέρμα. Στην ελληνική αγορά θα λανσάρει δύο συσκευές μια για πρόσωπο και σώμα και μια αποκλειστικά για το πρόσωπο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η clarisonic δείχνει σε κάθε ευκαιρία και το κοινωνικό της πρόσωπο κάνοντας δωρεές διόλου ευκαταφρόνητων ποσών σε ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.
Διαβάστε ακόμη:
Έρευνα: Ποια είναι η κατάσταση στον τομέα των πολυτελών ειδών;
Η Kirsten Dunst σε ρόλο πρέσβειρας της L’Oréal
Nestle και L’ Oreal χωρίζουν τους δρόμους τους μετά από 40 χρόνια