Γερμανία: Αυξήσεις μισθών με την «ευλογία» της ΕΚΤ
- 28/07/2014, 12:30
- SHARE
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκρίνει τη θέση της Bundesbank για μεγαλύτερες αποδοχές.
Υπέρ της θέσης της Bundesbank, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ότι οι μισθοί στη χώρα πρέπει να αυξηθούν, τάχθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της Πέτερ Πρετ που επικαλείται δημοσίευμα του Der Spiegel τη Δευτέρα.
Οι συμφωνίες για τη διατήρηση των μισθών σε χαμηλά επίπεδα ήταν απαραίτητες σε ορισμένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά τους, επισήμανε ο Πρετ, σύμφωνα με το περιοδικό.
Αντιθέτως, σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου «ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και η αγορά εργασίας βρίσκεται σε καλή κατάσταση», οι μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών είναι προσήκουσες, πρόσθεσε ο ίδιος.
Αυτό θα συνέβαλε η εξέλιξη των μισθών κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη να προσεγγίσει το στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι κοντά στο 2%, κατά το σκεπτικό του Πρετ, σύμφωνα με το περιοδικό.
Ιστορικά η Bundesbank θεωρείται σθεναρός υπέρμαχος της πολιτικής της συγκράτησης των μισθών, αλλά με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να παραμένει επί μακρόν κάτω από το 1% και τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υπερβαίνει μόλις το 1,0% τον Ιούνιο στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ορισμένοι φοβούνται ότι θα ενσκήψει αποπληθωρισμός.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bundesbank Γενς Ούλμπριχ, σύμφωνα με πολλά γερμανικά ΜΜΕ, ενθάρρυνε τα εργατικά συνδικάτα στη Γερμανία να υιοθετήσουν πιο σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις για τις νέες συλλογικές συμβάσεις, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Τα εργατικά συνδικάτα το τελευταίο διάστημα εξασφαλίζουν αυξήσεις ανώτερες του μέσου όρου, έπειτα από μια δεκαετία και πλέον παγώματος των απολαβών των εργαζομένων.
Τον Απρίλιο, οι 2,1 εκατ. εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα συμφώνησαν σε μια αύξηση μισθών 3% φέτος και 2,4% το 2015.
Τον Φεβρουάριο, οι 550.000 εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία της Γερμανίας συμφώνησαν σε αυξήσεις 3,7% για μια περίοδο 14 μηνών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Διαβάστε ακόμη:
Για πρώτη φορά προϋπολογισμός χωρίς δανεισμό στη Γερμανία
Οι Έλληνες επιστήμονες αφήνουν την Ελλάδα για την Γερμανία
Spiegel: Ανεπιτυχής η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα