Γερμανία: Τι προβλέπει η προγραμματική συμφωνία για την κυβέρνηση
- 27/11/2013, 15:04
- SHARE
Σε 185 σελίδες περιγράφεται το πλαίσιο του μεγάλου συνασπισμού Μέρκελ - Σοσιαλδημοκρατών.
Σε 185 σελίδες, η Προγραμματική Συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε τα ξημερώματα, έπειτα από 17ωρη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων (CDU και SPD), περιλαμβάνει όλες τις πτυχές τις κυβερνητικής πολιτικής που θα ασκηθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια από το Βερολίνο.
Τα τρία κόμματα (CDU/CSU και SPD) συμφώνησαν στην εισαγωγή κατώτατου ωρομισθίου στα 8,50 ευρώ το αργότερο ως το 2017 σε εθνικό επίπεδο, σε μια παραλλαγή της πρότασης των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ η κυρία Μέρκελ κατόρθωσε να επιβάλει την θέση της για μη επιβολή νέων φόρων για τους πλούσιους.
Η Προγραμματική Συμφωνία προβλέπει ακόμη αυξήσεις στις συντάξεις για τις μητέρες και τα πρόσωπα με αναπηρία, ενώ το συνταξιοδοτικό όριο κατεβαίνει στο 63ο έτος ηλικίας, εφόσον υπάρχουν 45 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών. Το ύψος των δημοσίων επενδύσεων ανέρχεται σε 23 δισεκατομμύρια ευρώ, επτά δισεκατομμύρια περισσότερα από όσα ήθελε η Χριστιανική Ένωση και περίπου 20 δισεκατομμύρια λιγότερα από ό,τι προέβλεπε η πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ το SPD επέβαλε, με μικρές παραχωρήσεις, τη θέση του στο ζήτημα της διπλής υπηκοότητας, με τα παιδιά ξένων που γεννιούνται στην Γερμανία να μπορούν πλέον να διατηρήσουν και τα δύο διαβατήρια.
Διαβάστε ακόμη: Συμφωνία για κυβέρνηση «ευρέως συνασπισμού» στη Γερμανία
Το κεφάλαιο που αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική της νέας κυβέρνησης αντανακλά περισσότερο τις θέσεις που εκφράζουν τα τελευταία χρόνια η ‘Ανγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τονίζεται η σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, επαναλαμβάνεται ότι η αλληλεγγύη πηγαίνει μόνο μαζί με την ανάληψη ευθύνης από τα ίδια τα κράτη και επισημαίνεται ότι τα προγράμματα στήριξης αποτελούν έσχατη λύση, για την περίπτωση που απειλείται η σταθερότητα συνολικά της Ευρωζώνης. Και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, διευκρινίζεται ότι δίδεται δανειακή βοήθεια μόνο με αντάλλαγμα αυστηρούς όρους και έπειτα από την έγκριση της Μπούντσεσταγκ.
Αναφορά στην Ελλάδα υπάρχει, όπως είχε γίνει γνωστό και από το προσχέδιο της Συμφωνίας, στο κεφάλαιο «Δημοκρατική Ευρώπη» και αφορά τη συνέχιση της στήριξης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. «Είναι ουσιαστικής σημασίας η διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών και η ανάπτυξη της πολιτικής για τη νεολαία. Ευρωπαϊκά σχολεία, εργαστήρια νέων και μία αυξημένη κινητικότητα της νεολαίας μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το θέμα. Σε αυτό το πλαίσιο καταβάλλουμε προσπάθεια πχ για τη δημιουργία γερμανοελληνικού εργαστηρίου νέων. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα θα εξακολουθήσουν να στηρίζονται εταιρικά, ειδικά θα συνεχιστεί και θα αναπτυχθεί περαιτέρω η Γερμανοελληνική Συνέλευση», αναφέρει η σχετική παράγραφος.
Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τα υπουργεία, υπάρχουν μόνο δημοσιογραφικές πληροφορίες, που θέλουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών, τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ να επιστρέφει στο υπουργείο Εξωτερικών όπως την περίοδο 2005-2009 και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκτός από Αντικαγκελάριος, να γίνεται και υπουργός Οικονομίας, με διευρυμένες αρμοδιότητες. Η CDU πήρε πέντε υπουργεία και το υπουργείο Καγκελαρίας, το SPD έξι και το CSU τρία.
Σύμφωνα με την διαδικασία που έχει αποφασιστεί, από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών την έγκρισή της για την Συμφωνία θα δώσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες θα ζητήσουν την ψήφο των 450.000 μελών τους, οι οποίοι θα ψηφίσουν επιστολικά στο διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου. Εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις η ‘Ανγκελα Μέρκελ θα ορκιστεί Καγκελάριος για τρίτη φορά στις 17 Δεκεμβρίου.