Γιατί η «αραβική άνοιξη» «ανθίζει» τις ελληνικές εξαγωγές;
- 02/09/2013, 12:36
- SHARE
Αύξηση εξαγωγών 100% στην Αίγυπτο το 2013, στο +530% στη Λιβύη το 2012.
Στα βοσκοτόπια της Θεσσαλίας και της Κρήτης τα νέα που έφθασαν από τους εμπόρους μπορούν να χαρακτηρισθούν τουλάχιστον ελπιδοφόρα. Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες τα κοπάδια τους να αγορασθούν, και μάλιστα σε καλύτερη τιμή, εν όψη του Eid al-Adha, του «Πάσχα» των Αιγυπτίων, στα μέσα του Οκτωβρίου. Οι ανάγκες για αιγοπρόβειο κρέας είναι αυξημένες, καθώς μία από τις παραδοσιακές αγορές που προμήθευε έως σήμερα την Αίγυπτο, η Τουρκία βρίσκεται σε «καραντίνα» λόγω της στάσης που τηρεί η κυβέρνηση Ερντογάν απέναντι στην μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.
Χαρακτηριστικό του επιπέδου που βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ότι η Τουρκία ανέστειλε την παροχή της υπολειπόμενης οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, ύψους ενός δισ. δολαρίων, από συνολικά δυο δισ. δολ. που είχε δεσμεύσει για τον σκοπό αυτό, και αντίστοιχα η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επιβάλει απαγόρευση εισαγωγής τουρκικού βαμβακιού στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, ως αντίποινα στην στάση της τουρκικής κυβέρνησης προς τη νέα εξουσία στην Αίγυπτο. Για τους ίδιους λόγους, το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Γενικό Τουρισμό της Αιγύπτου απηύθυνε κάλεσμα για αφαίρεση της Τουρκίας και του Κατάρ από τον κατάλογο τουριστικών προορισμών.
Από τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης ευνοημένη αναμένεται να βγει η Ελλάδα που ήδη από το πρώτο τρίμηνο -πριν ξεσπάσει δηλαδή η Αιγυπτο-τουρκική κρίση- ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες που εμφάνιζε αύξηση εξαγωγών – και μάλιστα σημαντική στην Αίγυπτο. Όπως αναφέρει σε ενημέρωσή του το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, στις εισαγωγές από την Ελλάδα, σε αντίθεση με την πτωτική τάση στο σύνολο των αιγυπτιακών εισαγωγών, το πρώτο τετράμηνο του 2013 καταγράφεται αύξηση περίπου 100%. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν μεν τα πετρελαιοειδή (λόγω και των σημαντικών ελλείψεων καυσίμων που ταλάνισαν την αγορά και τη βιομηχανία), ωστόσο το σύνολο σχεδόν των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων (κυρίως δομικά υλικά και τρόφιμα), κατέγραψε αύξηση.
Διαβάστε ακόμη: Αίγυπτος: Κανονικά η λειτουργία των ελληνικών τραπεζών
Αυτή η αύξηση πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, εάν αναλογισθεί κανείς ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εισαγωγέων της Γενικής Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων κ. Najjar, για πρώτη φορά καταγράφεται μείωση κατά 40% των εισαγωγών της Αιγύπτου κατά το πρώτο εξάμηνο 2013. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές της χώρας την εν λόγω περίοδο διαμορφώθηκαν σε 60 δισ. λίρες έναντι 105 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ως λόγους της συρρίκνωσης των εισαγωγών, ανέφερε τη γενικότερη πολιτική αναταραχή με σημαντικές επιπτώσεις στο οικονομικό περιβάλλον και στη λειτουργία της αγοράς, την κρίση στην αγορά συναλλάγματος λόγω της έλλειψης ρευστότητας και τη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης μέσα σε ένα γενικότερα αρνητικό πολιτικο-οικονομικό πλαίσιο.
Υπενθυμίζεται ότι και στη Λιβύη, μία ακόμη χώρα που βίωσε την «αραβική άνοιξη», όπως είχε γράψει πρόσφατα το Fortunegreece.com, οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται με ρυθμούς της τάξης του 530% το 2012 σε σχέση με το 2011, και κατά 293% σε σχέση με το 2010, δηλαδή την χρονιά πριν ανατραπεί ο Καντάφι.
Τέλος, σε ότι αφορά στη Συρία, οποιοδήποτε σενάριο επικρατήσει -πέρα από τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης εμφυλίου- εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικά οφέλη για τις ελληνικές εξαγωγές και την επαναδραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή.
Διαβάστε ακόμη: Είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι των επενδυτών για τη Συρία;