Γιατί το ΔΝΤ δεν ιδρώνει για το «κούρεμα» χρέους
- 28/01/2015, 18:05
- SHARE
Πώς προκύπτει η τοποθέτηση στελεχών του Ταμείου για «κούρεμα» ως και 50% των ελληνικών δανείων.
Η πρόταση του μέχρι πρότινος στενού συνεργάτη της Κριστίν Λαγκάρντ και προϊστάμενου του Πολ Τόμσεν, Ρέζα Μογκαντάμ, ο οποίος ζητάει κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και χαρακτηρίστηκε ως «βόμβα» από πολλά δημοσιεύματα. Η στάση του Ταμείου και ενός τέτοιου στελέχους του δεν είναι τυχαία. Το ΔΝΤ έχει τοποθετηθεί αρκετά φορές υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμα και με ένα νέο κούρεμα.
Ο λόγος είναι ότι ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει ένα επίπεδο βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος που θα επιτρέψει στη χώρα μας να αποπληρώσει τα δάνεια της προς το Ταμείο στο ακέραιο.
Το Ταμείο πιστεύει ότι για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους «η μπάλα είναι στο γήπεδο μόνο των Ευρωπαίων, όχι στο δικό του» και καλεί τους Ευρωπαίους να υλοποιήσουν τις αποφάσεις του περασμένου Νοεμβρίου και να στηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα, εάν βεβαίως χρειαστεί.
Ο λόγος είναι για το ΔΝΤ ισχύει το καθεστώς του προτιμώμενου πιστωτή (prefer creditor status) του Ταμείου. Που σημαίνει ότι «τα δάνεια του Ταμείου δεν κουρευόνται, ενώ τα δάνεια των υπολοίπων κουρεύονται». Το καθεστώς αυτό σημαίνει ότι ο προτιμώμενος πιστωτής πληρώνεται πρώτος και στο ακέραιο, ακόμα και σε περιπτώσεις χρεοκοπίας. Πρόκειται για απαραίτητη προϋπόθεση που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να χρηματοδοτεί πακέτα διάσωσης κρατών.
Έτσι πολλά από τα στελέχη του μιλούν εκ του ασφαλούς, όμως ήδη υπάρχουν σενάρια που δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης, θέτοντας σε ευθεία αμφισβήτηση το καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή (preferred creditor status) που απολαμβάνει ο διεθνής οργανισμός.
Σύμφωνα με παλαιότερη εκτίμηση του International Financing Review (IFR), την εβδομαδιαία έκδοση σχολίων και αναλύσεων του πρακτορείου Reuters, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα στην ιστορία που αναδιαρθρώσει τα χρέη της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Επικαλούμενο ανθρώπους που συμμετέχουν στις προσπάθειες της Ελλάδας να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να επιστρέψει τελικά στις αγορές ομολόγων, το IFR μεταφέρει την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση των χρεών της χώρας προς το ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη, στο πλαίσιο του OSI, δηλαδή της αναδιάρθρωσης των δανείων που έχουν χορηγήσει τα κράτη -της Ευρωζώνης- στην Ελλάδα (Official Sector Involvement – Εμπλοκή του Επίσημου Τομέα), εφόσον αυτή συμφωνηθεί.