Γιατί η Facebook αγόρασε τη LiveRail
- 04/07/2014, 11:25
- SHARE
Περισσότερες και πιο στοχευμένες διαδικτυακές διαφημίσεις είναι στα σχέδια του γίγαντα των social media.
Η LiveRail είναι εταιρεία διάθεσης στοχευμένων διαφημιστικών clip. Κάθε μήνα προβάλλονται στις οθόνες χρηστών πάνω από 7 δισ. Βιντεάκια, τα οποία εκείνη έχει δρομολογήσει και διαθέσει για λογαριασμό των πελατών της. Ιδρύθηκε το 2007, απασχολεί 170 υπαλλήλους και μέχρι σήμερα βοηθά διάφορες εταιρείες να τοποθετήσουν διαφημιστικά κλιπάκια στα βίντεο που υπάρχουν στις σελίδες και τις εφαρμογές τους.
Χρησιμοποιώντας δημογραφικά δεδομένα, ιστορικό και τοποθεσία του χρήστη, καθώς και τις προτιμήσεις του όπως προκύπτουν από τη χρήση των εφαρμογών επιλέγει τις σχετικότερες και εκείνες που είναι πιθανότερο να τον ενδιαφέρουν. Επιπλέον, διαθέτει ένα εργαλείο μέσω του οποίου οι διαφημιστές μπορούν να πλειοδοτήσουν για το ποιος θα τοποθετήσει τη δική του διαφήμιση σε ένα δημοφιλές βίντεο που ήδη υπάρχει π.χ. στο Youtube.
Η αγορά κόστισε στη Facebook περίπου 500 εκατ. δολάρια και οι αναλυτές συμφωνούν πως είναι μια σαφής ένδειξη πως η αγορά των online διαφημιστικών βίντεο θα μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια.
Τι έκανε όμως τη Facebook προχωρήσει σε αυτή την αγορά;
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόνο το 2013 δαπανήθηκαν 1 δισ. στερλίνες (1,26 δισ. €) για mobile διαφημίσεις, ποσό αυξημένο κατά 93% σε σχέση με το 2012. Ο τζίρος του τομέα στις ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 δισ. δολάρια το 2014.
Καθώς ο τομέας αναπτύσσεται τόσο ραγδαία, είναι φυσικό οι γίγαντες των social media να επιθυμούν να λάβουν όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο στα έσοδα. Η αγορά της MoPub από την Twitter πέρσι εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο.
Καθώς τα χρήματα των διαφημίσεων «μετακομίζουν» όλο και περισσότερο από την τηλεόραση προς το Internet, το κλειδί για την επιτυχία θα είναι ποιος θα καταφέρει να στοχεύσει καλύτερα τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές. Η εξαγορά της LiveRail θα δώσει στο Facebook, ως πλατφόρμα πια, σημαντικό πλεονέκτημα.
Διαβάστε ακόμη:
Το Facebook «χειραγωγεί» τους χρήστες του;