Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται θεσμούς όπως το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας
- 28/06/2016, 11:34
- SHARE
O Jimmy Αθανασόπουλος και ο Αλέξανδρος Νούσιας μιλούν για το πώς το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας αναδεικνύει την καλή πλευρά της χώρας μας.
Τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης ήταν πολύ δύσκολα για τη χώρα μας, η οποία προσπαθεί ακόμα να βρει τον βηματισμό της σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που παραμένει ασταθές και δύσκολο, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Ο οικονομικός μαρασμός της Ελλάδας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα, οδηγώντας πολλούς νέους και ικανούς ανθρώπους στην ανεργία και άλλους στο εξωτερικό, σε αναζήτηση περισσότερων ευκαιριών και ενός καλύτερου μέλλοντος. Σταματήσαμε πλέον να μιλάμε για λύσεις και ιδέες και η χώρα μοιάζει να είναι εγκλωβισμένη σε μια κατάσταση συνεχούς φθοράς, με ένα απαξιωμένο πολιτικό σύστημα, που αδυνατεί να δώσει ελπίδα και προοπτική.
Παράλληλα η συζήτηση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία ανακυκλώνεται συνεχώς με τα ίδια υλικά και βασίζεται σε γενικόλογες τοποθετήσεις, που δείχνουν να στερούνται πυξίδας. Όμως ακόμα και σε αυτό το περιβάλλον, που όλοι μιλάνε για προβλήματα, αλλά κανένας για το πώς μπορεί να λυθούν, υπήρξαν πρωτοβουλίες με αιχμή τον ιδιωτικό τομέα, που δείχνουν το δρόμο πάνω στον οποίο πρέπει να βαδίσουμε τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα τους και το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, ένας φιλελληνικός θεσμός που φέτος έκλεισε τέσσερα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και ανέδειξε νέες ελληνικές εταιρείες, χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με έμφαση στους ανθρώπους και τη δυναμική τους.
Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν ο Γιώργος Λογοθέτης, πρόεδρος και CEO του Libra Group, αποφάσισε να δεσμευτεί για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε μια συζήτηση με άλλους Έλληνες ομογενείς. Σκοπός εκείνης της συνάντησης ήταν το πώς θα βοηθήσουν την Ελλάδα, που τότε βρισκόταν στα μέσα της χειρότερης κρίσης που γνώρισε ο τόπος μετά τη μεταπολίτευση, με τις συζητήσεις για Grexit να φουντώνουν ξανά και τη χώρα κρεμασμένη στα μανταλάκια του διεθνούς τύπου με πλήθος αρνητικών σχολίων να τη συνοδεύουν.
«Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συνάντηση κράτησε αρκετές ώρες, δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Τότε ο κ. Λογοθέτης επιτόπου δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση πέντε εκατ. ευρώ και στήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις. Έτσι ξεκίνησε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας. Εμείς ως Libra Group έκτοτε το χρηματοδοτούμε, το στηρίζουμε και το οργανώνουμε και έχουμε δει ότι υπάρχει η μαγιά και το ανθρώπινο κεφάλαιο για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα» θυμάται ο Jimmy Αθανασόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, μιλώντας στο Fortune.
Όπως αναφέρει από την αρχή της προσπάθειας αυτής και παρά τα προβλήματα που συνάντησαν, υπήρξαν άνθρωποι που θέλησαν να συμμετέχουν, ο καθένας με τον τρόπο του, προσφέροντας τους δικούς τους πόρους και όχι κατά ανάγκη χρηματικούς και υλικούς.
«Οι συμμετέχοντες στο Βραβείο διεκδικούν μέρος της άτοκης χρηματοδότησης, καθώς και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης (mentorship) από πολύπειρα στελέχη επιχειρήσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Οι υποστηρικτές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας προσφέρουν μεγάλο εύρος υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης όπως νομικά, λογιστικά, μάρκετινγκ, τεχνολογία, επικοινωνία και διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού. Ως θεσμός δεν έχουμε θέση στο Δ.Σ των εταιρειών, ούτε εμπλεκόμαστε μετοχικά, δηλαδή δεν επενδύουμε. Εξασφαλίζουμε όμως άτοκα δάνεια, που θα επιστραφούν σε εμάς μόνο αν οι επιχειρήσεις που τα λάβουν τα καταφέρουν» αναφέρει.
Η κίνηση αυτή δεν σχετίζεται σε καμιά περίπτωση με την επιχειρηματικότητα που αναπτύσσουν τα μέλη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. Πρόκειται για επιχειρηματίες με υπερτοπική δραστηριότητα, οι οποίοι ωστόσο μπορεί να διατηρούν επιχειρηματική παρουσία και στην Ελλάδα.
«Οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι συνέργειες είναι απαραίτητες για να τις καλύψουμε. Εξ’ αρχής υπήρξαν άνθρωποι και εταιρείες που είδαν την αξία της πρωτοβουλίας μας και αποφάσισαν να προσφέρουν. Για παράδειγμα η SAP προσφέρει δωρεάν ERP συστήματα σε όλους τους νικητές του βραβείου. Ακόμα σημαντική στήριξη προσφέρουν εταιρείες – κολοσσοί όπως η Microsοft και ο αριθμός των συνεργατών μας βαίνει αυξανόμενος».
Η ελληνική πολιτεία και ο Μπάρακ Ομπάμα
Μετά από τέσσερα χρόνια, έχουν αναδειχθεί συνολικά 14 νικητές . Στη φετινή διοργάνωση ξεχώρισαν 3 επιχειρηματικές προτάσεις , που επελέγησαν ανάμεσα από 1.100 συμμετοχές και θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους €1.250.000, συμβουλευτική καθοδήγηση, καθώς και ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης. Η τελετή έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση τον Ιούνιο, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
«Δεν είναι μόνο η ελληνική πολιτεία που είδε την προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία από τον θεσμό. Ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, μας ζήτησε να δημιουργήσουμε κάτι αντίστοιχο για την αμερικανική οικονομία για συγκεκριμένες περιοχές, όπως το Μπρονξ και το Μαϊάμι. Ήδη έχουμε ξεκινήσει το Αμερικάνικο Βραβείο Επιχειρηματικότητας, ένα αδελφό πρόγραμμα με το δικό μας και συνεργαζόμαστε με τοπικές τράπεζες που προσφέρουν ένα συμβολικό ποσό, ως πρώτο βήμα στήριξης ανθρώπων που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές και θέλουν να ασχοληθούν με το επιχειρείν. Όσον αφορά στην Ελλάδα, είναι υποχρέωση και της πολιτείας να στηρίξει την επιχειρηματικότητα γιατί μόνο μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορούμε να έχουμε γρήγορα θετικές εξελίξεις για τη χώρα μας» αναφέρει ο Jimmy σχολιάζοντας τη φετινή τελετή.
Ένα θεσμός ανοιχτός σε καλές ιδέες και διψασμένους νέους
Κάθε χρόνο ο αριθμός των αιτήσεων βαίνει αυξανόμενος. Ο πρόεδρος του βραβείου αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός ούτε σε τομείς, ούτε σε ηλικίες, όσον αφορά στις επιχειρηματικές προτάσεις που μπορεί να υποβληθούν. Το κοινό στόχος για το Βραβείο είναι όλοι όσοι έχουν μια καλή ιδέα, αλλά παράλληλα και ένα στρατηγικό πλάνο για το πώς αυτή μπορεί να υλοποιηθεί.
«Αυτό προϋποθέτει και απαιτεί μια καλή ομάδα. Ιδέες υπάρχουν πολλές, αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι η δυνατότητα να προχωρήσουν και να εφαρμοστούν, ώστε να γίνουν επιχειρήσεις» αναφέρει ο Jimmy Αθανασόπουλος και στο μυαλό του φέρνει ενθουσιασμένος το παράδειγμα της RΤsafe, μιας startup στο χώρο της Υγείας, η οποία ήταν μεταξύ των τεσσάρων νικητών του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας το 2014.
Τα προϊόντα της RTsafe έχουν σχεδιαστεί για να βελτιστοποιήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας στους ασθενείς με καρκίνο με ένα μοναδικό εξατομικευμένο τρόπο, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις πιθανότητες παρενεργειών της θεραπείας. Ο Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής του ΤΕΙ Αθήνας και συνδημιουργός της RΤsafe, Ευάγγελος Παππάς, μαζί με τους Δρ. Θωμά Μαρή και Νικόλαο Στεργιόπουλο, πήγαν ένα βήμα παρακάτω την εξατομικευμένη Ιατρική, συμβάλλοντας στην ασφαλέστερη εφαρμογή της Ακτινοθεραπείας και στην καλύτερη ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών.
Αποτέλεσμα αυτού, αναφέρει ο Jimmy, εταιρείες όπως η Phillips, οργανισμοί όπως ο Johns Hopkins και το πανεπιστήμιο του Σαν Αντόνιο να ενδιαφερθούν έντονα για την εταιρεία, σε ένα χώρο που οι θεραπείες απαιτούν τεράστιο κόστος για τους ασθενείς. «Άρπαξαν κυριολεκτικά την ιδέα του Ευάγγελου από τα μαλλιά» αναφέρει ο Jimmy και παραπέμπει και στους άλλους νικητές του βραβείου, η ποιότητα των οποίων δείχνει ότι ο θεσμός πλέον γίνεται δέκτης αναβαθμισμένων προτάσεων που μπορούν να σταθούν τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στο εξωτερικό.
«Η οικονομία μας μόνο να κερδίσει έχει από το πάθος και την τεχνοκρατική προσέγγιση εταιρειών, όπως οι startups. Από την αρχή του Βραβείου μέχρι σήμερα, έχουμε δει τεράστια πρόοδο στην ποιότητα των αιτήσεων. Πλέον κατατίθενται προτάσεις με σημαντικά ποιοτικά και επιχειρηματικά στοιχεία που δεν τα βλέπαμε στην αρχή, κάτι που μας δημιουργεί έναν ευχάριστο πονοκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας επιστρέφει στην έρευνα, εκπαιδεύεται και καταρτίζεται περισσότερο και βελτιώνει τα skills του. Υπάρχουν startups στην Ελλάδα που έχουν προσελκύσει αρκετά εκατ. ευρώ από ξένους και Έλληνες επενδυτές. Βεβαίως οι startups δεν μπορούν να σώσουν από μόνες τους την ελληνική οικονομία, αλλά μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση; Σαφώς και μπορούν» απαντάει χωρίς καμιά αμφιβολία.
Μια full time εργασία
Ο βασικός παράγοντας που ξεχωρίζει το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας από άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες, είναι ότι το βασικό κομμάτι για τις εταιρείες που διακρίνονται δεν τελειώνει στην τελετή βράβευσης, αλλά αρχίζει απ’ αυτή.
O Αλέξανδρος Νούσιας, Director του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας και υπεύθυνος για τη λειτουργία του προγράμματος και την παρακολούθηση και υποστήριξη της εξέλιξης των βραβευμένων εταιριών του διαγωνισμού αναφέρει σχετικά στο Fortune: «Σίγουρα δεν είναι μόνο δέκα οι αξιόλογες ιδέες ανάμεσα στις 1.100 που παρουσιάστηκαν φέτος. Αυτό που θα έλεγα ότι κοιτάμε ως βασικό προαπαιτούμενο για την ανάδειξη των νικητών είναι η ομάδα και ο χαρακτήρας των μελών της. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουν όλα τα εφόδια για να υλοποιήσουν το πλάνο τους, ότι υπάρχει καλή χημεία μεταξύ τους και ότι γυαλίζει το μάτι τους. ..όπως χαρακτηριστικά λέμε».
«Οι δέκα φετινοί φιναλίστ παρουσίασαν επιχειρηματικές προτάσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις αρχές της επιχειρηματικής βιωσιμότητας και καινοτομίας και είμαστε σίγουροι για την μελλοντική τους επιτυχία, η οποία θα προσφέρει προστιθέμενη αξία τους στη χώρα μας και την οικονομία της» συμπληρώνει.
Κάθε νικητής έχει τον δικό του μέντορα, ο οποίος είναι διαρκώς δίπλα του και προσφέρει την πολύτιμη εμπειρία του, κάτι που αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι νικητές ως σημαντικότερο και από την ίδια τη χρηματοδότηση. Η σωστή καθοδήγηση άλλωστε μπορεί να σου γλιτώσει και πολλά χρήματα και πολύ χρόνο. «Είναι μια δυναμική διαδικασία αξιολόγησης από την αρχή των αιτήσεων μέχρι την τελετή βράβευσης. Είμαστε μια ομάδα 100% αφοσιωμένη σε αυτόν τον θεσμό. Δεν είναι μόνο η διοργάνωση. Είναι η στήριξη των νικητών, μια full time εργασία για όλα την ομάδα που στηρίζει τον θεσμό» συμπληρώνει ο Αλέξανδρος.
Από την πλευρά του ο Jimmy Αθανασόπουλος επισημαίνει ότι αν πάνε καλά οι νικητές, αυτός που πρώτος θα κερδίσει είναι η ίδια η Ελλάδα.
«Υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το ελληνικό brand»
Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Initiative), τo ισχυρότερο μήνυμα που στέλνεται είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, αναφέρει ο Jimmy Αθανασόπουλος.
«Δεν υπάρχει μόνο η αρνητική δημοσιότητα. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να στηρίξουν την Ελλάδα, αλλά βεβαίως χρειάζεται να γίνουν αλλαγές και στην επιχειρηματική μας κουλτούρα και στο σύστημα ευρύτερα. Η μείωση της γραφειοκρατίας, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο και η άρση της αβεβαιότητας είναι κάποιες από τις πιο βασικές. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως ακόμα πολύ δουλειά για να αλλάξουμε το ελληνικό brand στο εξωτερικό. Πρέπει αρχικά να αλλάξουμε την ατζέντα για το πώς προωθούμε την χώρα μας. Δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε μόνα για προβλήματα, καθώς έχουμε και πολλά θετικά να δείξουμε. Η περίοδος κρίσης είναι απλά μια μαύρη κουκκίδα στην τεράστια ιστορία μας. Υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα, αλλά εμείς εξακολουθούμε να τους κλείνουμε την πόρτα» καταλήγει ο πρόεδρος του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας.
Κλείνοντας τη συζήτηση μας θυμάται ότι σε μια από τις ομιλίες του μπροστά σε Έλληνες επιχειρηματίες είχε επιλέξει να αναδείξει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας ως το ισχυρότερο κεφάλαιο της. «Είχα πει τότε ότι το μεγαλύτερο asset της Ελλάδας δεν είναι ούτε ο τουρισμός, ούτε η ναυτιλία, ούτε η πρωτογενής παραγωγή, αλλά οι άνθρωποι της. Αν δεν τους στηρίξουμε εμείς, θα τους στηρίξει κάποιος άλλο και θα πάρει την υπεραξία. Από το brain drain πρέπει να περάσουμε στο brain gain. Θα πρέπει να μάθουμε να φτιάχνουμε πράγματα από το τίποτα και αυτό είναι η βασική αρχή που διέπει όλο τον όμιλο Libra και τον κύριο Λογοθέτη προσωπικά».
Λίγα λόγια για τον θεσμό
Tο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας διαχειρίζεται και χρηματοδοτείται για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative) από το Libra Group, το οποίο έχει δεσμευτεί για χρηματοδότηση ύψους 10.000.000€ προς το θεσμό. Το Βραβείο διανύει τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του, βραβεύοντας κάθε χρόνο έναν έως πέντε νικητές.
Από την πρώτη βράβευση το 2013 μέχρι και σήμερα, έχουν αναδειχθεί 14 νικήτριες εταιρείες, εκ των οποίων όλες επιδεικνύουν μια επιτυχημένη εμπορική δραστηριότητα και έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
Οι νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας για το 2016 είναι οι: Blueground, Bubbllz και Raymetrics, με δραστηριότητες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών κλάδων, από φιλοξενία, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ, έως μετεωρολογία.
Υποστηρικτές του προγράμματος είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Jalouise Pty Ltd από την Αυστραλία, ο κος Δημήτρης Ι. Γουλανδρής και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Ανάμεσα στους υποστηρικτές των νικητών του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας είναι η Antidote, η Intracom Telecom, το Δικηγορικό Γραφείο Λυκουρέζου, η Microsoft, η People for Business, η Reed Smith, η SAP Hellas και η White Room. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βραβείο στο http://www.hellenicaward.com/