Γιατί η μαστίχα Χίου είναι ένα μοναδικό ελληνικό superfood
- 09/10/2015, 21:02
- SHARE
Οι μαστιχοπαραγωγοί Χίου επενδύουν σε νέα προϊόντα υψηλής υπεραξίας.
Στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα κάνουν γνωστή τη μαστίχα και τις ευεργετικές ιδιότητές της σε κάθε γωνιά του πλανήτη, στρέφονται οι Μαστιχοπαραγωγοί της Χίου. Με μια μέση παραγωγή της τάξης των 135 τόνων, εκ των οποίων οι 110 απορροφώνται από τις αγορές του εξωτερικού, οι προοπτικές περαιτέρω εμπορικής τοποθέτησης που διανοίγονται για το ελληνικό superfood, είναι μεγάλες.
Άλλωστε την τελευταία πενταετία παρατηρείται μια στροφή αξιοποίησης της μαστίχας και στον κλάδο του φαρμάκου (40 περίπου τόνοι), αφού είναι γνωστή για την επουλωτική της δράση και την συνεισφορά της στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτό και μόνο αρκεί για να αιτιολογήσει τον δεκαπλασιασμό στις πωλήσεις των φαρμακευτικών σκευασμάτων που έχουν ως βασικό συστατικό τους τη μαστίχα.
Παρά την κρίση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τη φυσική καταστροφή που υπέστησαν τα μαστιχόδεντρα από την πυρκαγιά του 2012, η Χίος συνεχίζει και αποτελεί τη «γη της Επαγγελίας» για τους 2.000 μαστιχοπαραγωγούς του νησιού, τα κέρδη των οποίων από την πώληση της πρώτης ύλης, που κοστίζει 80 ευρώ το κιλό, αγγίζουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπρόσθετα, ο περσινός τζίρος της Mediterra, που έχει την ευθύνη παραγωγής και διάθεσης προϊόντων με βάση τη Μαστίχα, διαμορφώθηκε στα 22 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος της διοίκησης είναι τα οικονομικά μεγέθη να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο με την προσθήκη νέων προϊόντων στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.
Για επιτυχημένο επιχειρηματικό εγχείρημα έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, εστιάζοντας στην επίμονη προσπάθεια που κατέβαλαν οι μαστιχοπαραγωγοί για τη δημιουργία ενός ελληνικού προϊόντος με υψηλή εμπορική αξία. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνα με θέμα: «Η Μαστίχα Χίου ως φυσικό παραδοσιακό φάρμακο», ο Υπουργός Οικονομίας τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιστροφή της υφεσιακής πορείας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μέσα από δράσεις που θα στηρίζουν τον αγροδιατροφικό τομέα, ο οποίος διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Από την πλευρά του ο Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Αλέξιος Λέανδρος Σκαλτσούνης αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία στην παραγωγή μαστίχας καθώς και στη δημιουργία νέων προϊόντων. «Το γεγονός ότι περάσαμε από τη μαστίχα ως τρόφιμο στη μαστίχα ως φάρμακο καταδεικνύει και την προστιθέμενη αξία που έχει λάβει. Έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά στο κομμάτι της έρευνας και είναι πια καιρός η κυβέρνηση να θέσει ερευνητικές προτεραιότητες». Πρόσθεσε μάλιστα πως χάρη σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν αποδεσμευτεί για την έρευνα της μαστίχας περί τα δύο εκατομμύρια ευρώ.
«Το μέλλον της μαστίχας βρίσκεται στην φαρμακευτική αξιοποίησή της», σημείωσε ο πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών, Ευθ. Μονίαρος προσθέτοντας πως «υπάρχουν πλούσιες επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας σε σειρά παθήσεων. «Οι προοπτικές που ανοίγονται για την εταιρεία, με την επικείμενη αναγνώριση της μαστίχας από την ΕΕ μέσα από την πιστοποίηση της “μονογραφίας” της,- όπως λέγεται είναι τεράστιες. Ο κλάδος των φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων είναι ισχυρός στις αγορές της Ευρώπης».
Τα καλά νέα είναι ότι η μαστίχα βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίσημη αναγνώριση της ως φυτικού φαρμάκου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παθήσεις δέρματος ή του παχέος εντέρου. Παράλληλα βρίσκεται στα “σκαριά” ένα ερευνητικό κέντρο για τη Μαστίχα στη Χίο με στόχο την εκεί ανάπτυξη προϊόντων, με συνέργιες με εταιρίες και Πανεπιστήμια και επενδύσεις ύψους 150 χιλιάδων ευρώ που προορίζονται για μελέτες.
Οι δε μαστιχοπαραγωγοί Χίου ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με την φαρμακευτική εταιρεία IASIS Pharma προκειμένου να επενδύσουν από κοινού τα επόμενα χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων με βάση τη μαστίχα. Τα πρώτα σκευάσματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές μέσα στο 2016. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της IASIS Pharma, Κώστας Παχής ο αμύθητος πλούτος που πηγάζει από την εκμετάλλευση της μαστίχας μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στη φτώχεια και τη μιζέρια που βιώνει η χώρα.
«Η βιομηχανία λειτουργεί με ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν περιμένει για να δράσει κίνητρα από την Πολιτεία. Το πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουμε είναι η διαρκής δημιουργία αντικινήτρων από την πλευρά του κράτους».