Αυτή είναι σήμερα η βασική προτεραιότητα των επιχειρήσεων
- 30/03/2017, 12:31
- SHARE
Ανθρώπινο δυναμικό και ψηφιακή τεχνολογία στο επίκεντρο των Οικονομικών Διευθυντών εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών.
Έρευνα της ΕΥ αναδεικνύει πως οι Οικονομικοί Διευθυντές (Chief Financial Officers – CFOs) των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity – ΡΕ), έχοντας επικεντρωθεί στην εφαρμογή βασικών τεχνολογιών και την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού τα τελευταία χρόνια, επιδιώκουν σήμερα την ωρίμανση των λειτουργικών τους μοντέλων, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των επενδυτών και του ρυθμιστικού πλαισίου.
Τα εφόδια αυτά έχουν επιτρέψει στους CFOs να προετοιμάσουν ένα προσχέδιο, προκειμένου να οικοδομήσουν ένα καλύτερο λειτουργικό μοντέλο στο μέλλον, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της ΕΥ για τους Οικονομικούς Διευθυντές των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, Have yesterday’s challenges provided a foundation for tomorrow’s success?.
Η τέταρτη ετήσια έρευνα μεταξύ 103 εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, η οποία ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την Private Equity International (PEI), διαπιστώνει ότι οι κορυφαίοι λειτουργικοί στόχοι των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών για τα επόμενα δύο χρόνια είναι η βελτίωση των διαχειριστικών αναφορών (55%), η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού (53%) και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών (45%). Την ίδια ώρα, το 51% των εταιρειών ΡΕ πιστεύει ότι η διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας στο μέλλον.
Εντοπίζοντας τις κορυφαίες προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της λειτουργικής πολυπλοκότητας
Οι CFOs, που διαθέτουν έναν τρόπο σκέψης προσανατολισμένο στο μέλλον, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να εντάξουν τις λειτουργικές διαδικασίες στη στρατηγική τους για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Υποστηρίζουν ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο (64%), η διαχείριση δεδομένων (50%) και τα αιτήματα πληροφόρησης των επενδυτών (49%) αυξάνουν τη λειτουργική πολυπλοκότητα. Ως εκ τούτου, εστιάζουν τους στόχους τους σε στρατηγικές λειτουργίες, που μπορούν να βοηθήσουν στην εφαρμογή νέων διαδικασιών, την αύξηση αποδόσεων, τη μείωση εξόδων και την εξασφάλιση ακριβέστερης πληροφόρησης.
Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι απαιτείται μια εστίαση σε πιο στρατηγικές πρωτοβουλίες. Οι CFOs θα ήθελαν οι ομάδες τους να επικεντρώνονται λιγότερο σε τακτικές λειτουργίες, όπως οι λογιστικές καταστάσεις και τα ρυθμιστικά θέματα, και περισσότερο σε δραστηριότητες προστιθέμενης αξίας, όπως η ανάλυση του χαρτοφυλακίου, η φορολογία και οι επενδυτικές σχέσεις.
Η εξωτερική ανάθεση υπηρεσιών (outsourcing) παραμένει μία επιλογή, η οποία αμβλύνει τις εσωτερικές πιέσεις και επικεντρώνεται περισσότερο στη δημιουργία καλύτερων αποδόσεων για τους επενδυτές. Ενώ οι CFOs κατανοούν τα οφέλη της εξωτερικής ανάθεσης των τακτικών λειτουργιών σε τρίτους, προβληματίζονται παράλληλα για ορισμένες από τις διαφαινόμενες προκλήσεις της εξωτερικής ανάθεσης σε τρίτους, όπως η υποβάθμιση του επιπέδου ποιότητας των υπηρεσιών (79%), καθώς και η αδυναμία διαχείρισης της πολυπλοκότητας (68%).
Προτεραιότητα οι επενδύσεις στην τεχνολογία δεδομένων
Οι CFOs που συμμετείχαν στην έρευνα γνωρίζουν τα οφέλη που προσφέρει η τεχνολογία, όταν έρχονται αντιμέτωποι με πολυπλοκότερες δομές και προϊόντα, με θέματα κυβερνο-ασφάλειας και με τις απαιτήσεις των επενδυτών για χαμηλότερες αμοιβές. Πράγματι, το 90% των CFOs δήλωσε ότι η λειτουργική αποδοτικότητα αυξάνει την ανάγκη τους να επενδύσουν στην τεχνολογία.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το 81% των CFOs πιστεύει ότι η επένδυση στα δεδομένα μπορεί να τους βοηθήσει να αντικαταστήσουν τα υπολογιστικά φύλλα, πολλοί πιστεύουν ότι το κόστος και η πολυπλοκότητα που απαιτείται για την εξατομίκευσή τους είναι πολύ υψηλή. Συνεπώς, επιλέγουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν υπολογιστικά φύλλα, αντί να επενδύσουν σε νέα συστήματα. Για την ακρίβεια, το 79% των CFOs δεν έχει ακόμη αντικαταστήσει τα υπολογιστικά φύλλα, επειδή τα θεωρεί λιγότερο δαπανηρά και πολύπλοκα, ενώ το 58% δεν έχει προχωρήσει στην αντικατάστασή τους, επειδή πιστεύει ότι προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία.
Συνολικά, οι CFOs εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η τεχνολογία είναι ο καλύτερος τρόπος για να ωριμάσουν τις λειτουργίες τους. Εστιάζουν τις μελλοντικές τους τεχνολογικές επενδύσεις σε λύσεις για τις εκθέσεις διαχείρισης (management reporting – 42%) και τις αναλύσεις χαρτοφυλακίων (portfolio analytics – 41%), προκειμένου να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως προς τη δημιουργία ενός καλύτερου χαρτοφυλακίου και βελτιωμένων αποδόσεων.
Οι CFOs αντιλαμβάνονται την ανάγκη ενεργότερης ανάμιξης με το ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να διατηρήσουν το ταλέντο
Είναι σημαντικό για τους CFOs των εταιρειών PE να ασχοληθούν πιο αποτελεσματικά με το ανθρώπινο δυναμικό τους, ούτως ώστε το προσωπικό να επιλέγει να παραμείνει στην εταιρεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι CFOs γνωρίζουν καλά τις ιδιαιτερότητες της νέας γενιάς εργαζομένων: πάνω από το 90% δεν αναμένει να παραμείνουν στην εταιρεία πάνω από πέντε χρόνια. Κατά συνέπεια, οι CFOs έχουν εστιάσει πλέον στη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης (99%), τη δυνατότητα ανάπτυξης τεχνικών δεξιοτήτων (83%) και τη διαφάνεια στην επικοινωνία (61%).
Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν, επίσης, ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι αναζητούν κάτι περισσότερο από τις παραδοσιακές αμοιβές και οφέλη. Οι CFOs ανταποκρίνονται έμπρακτα με πρωτοβουλίες, όπως οι γονικές παροχές (68%), η εργασία εξ αποστάσεως (63%) και το ευέλικτο ωράριο εργασίας (48%).
Διαβάστε ακόμα: Μιχάλης Τσαμάζ στο Game Changer in Digital Growth: Πρέπει να αλλάξουμε, για να μην μείνουμε εκτός εποχής
Κορυφαία ρυθμιστική προτεραιότητα η κυβερνο-ασφάλεια
Η κυβερνο-ασφάλεια (72%) έχει ξεπεράσει τις αμοιβές και την κατανομή των εξόδων (66%), ως η κορυφαία προτεραιότητα των εταιρειών ΡΕ σήμερα ως προς τα ζητήματα συμμόρφωσης.
Οι CFOs γνωρίζουν ότι το σημερινό περιβάλλον εγκυμονεί μια σειρά από ψηφιακούς κινδύνους, τόσο για τους διαχειριστές επενδύσεων, όσο και για τις εταιρείες χαρτοφυλακίου. Ανέφεραν ότι ο πιο διαδεδομένος κίνδυνος για τους διαχειριστές επενδύσεων είναι η διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών (78%), ενώ η μεγαλύτερη απειλή για τις εταιρείες χαρτοφυλακίου είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις πληρωμές με μετρητά (64%).
Μεταξύ των μέτρων που θα λάβουν για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών είναι: η υιοθέτηση ενός επίσημου προγράμματος διαχείρισης των πωλητών (57%), η ανταλλαγή αξιολογήσεων για τον κυβερνοχώρο μεταξύ των εταιρειών του χαρτοφυλακίου τους (39%) και η από κοινού αγορά ή προμήθεια προϊόντων ή υπηρεσιών κυβερνο-ασφάλειας μεταξύ των εταιρειών χαρτοφυλακίου τους (28%). Ωστόσο, οι εταιρείες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κυβερνο-ασφάλεια, με έναν οικονομικά συμφέροντα τρόπο σε όλες τις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους, προκειμένου να μειώσουν τα περιττά γενικά έξοδα.
Διαβάστε ακόμα: HR Tech World: Startups και νέες τεχνολογίες αλλάζουν για πάντα τον κλάδο