Γιατί τα παγωτά Δωδώνη δεν «έλιωσαν» στην κρίση
- 18/12/2013, 12:53
- SHARE
Αποκλειστική συνέντευξη του CEO της εταιρείας Χαράλαμπου Σαββίνου στο FortuneGreece.com.
Αλώβητη από την πυρκαγιά που ξέσπασε το 2012 στις εγκαταστάσεις της βγήκε η εταιρεία Δωδώνη. Όχι μόνο δε σταμάτησε λεπτό την παραγωγική της δραστηριότητα, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία, η χρονιά θα κλείσει με αύξηση 5% στις πωλήσεις τη στιγμή που η αγορά παγωτού στο σύνολό της κατέγραψε πτώση της τάξης του 20%.
Ο άνδρας που βρίσκεται πίσω από την εταιρεία, που για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες μας δροσίζει με τον πιο γλυκό τρόπο, ο Χαράλαμπος Σαββίνος, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο FortuneGreece.com αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της γνωστής εταιρείας παγωτού, που παραμένει leader στην ελληνική αγορά. Μέσα στο 2014, η δημιουργία νέων σημείων πώλησης στις αγορές της Βουλγαρίας και της Κύπρου θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως επίσης και η παρουσίαση ενός νέου μοντέλου καταστήματος. Εντός των προτεραιοτήτων παραμένει και η Ρωσική αγορά, για την οποία η ελληνική επιχείρηση κρατά στάση αναμονής αφού έχει προσωρινά ανασταλεί η εξαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην περιοχή, με το πάγωμα των όποιων συζητήσεων.
Πώς ξεκινά το ταξίδι της εταιρείας Δωδώνη στην ελληνική αγορά;
Η ιστορία μας ξεκινά με φόντο ένα ατμοσφαιρικό παγωτατζίδικο στην Αθήνα του 1967 στην περιοχή της Κυψέλης. Το 1970 περνάμε στην παραγωγή και διάθεση παγωτού σε μικρή κλίμακα, ενώ μεταξύ της περιόδου 1984-1986 ανοίγει το πρώτο εταιρικό κατάστημα με την μορφή τζελατέριας στην Κηφισιά και το πρώτο κατάστημα franchise στο Χαλάνδρι. Η δεκαετία του ’90 συνοδεύτηκε από τη δυναμική επέκταση του δικτύου Δωδώνη μέσω franchise με το άνοιγμα 17 καταστημάτων και την εξαγορά της εταιρείας από το επενδυτικό group Valtop Holdings Limited. Την ίδια περίοδο λανσάρεται το συσκευασμένο παγωτό, ενώ παράλληλα το δίκτυο ξεπερνά τα 80 καταστήματα. Το 2007 η εταιρεία αλλάζει ξανά χέρια και το 90% περνά στο επενδυτικό γκρουπ NBGI με το δίκτυο να ξεπερνάει πλέον τα 150 καταστήματα. Την τριετία 2008-2011 επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας μέσω της παραγωγής μιας ευρείας γκάμα γλυκών και σνακ, ενώ παράλληλα τα καταστήματα ανανεώνονται σε Δωδώνη Café, προσφέροντας επιπλέον πλήρη γκάμα καφέ και ροφημάτων. Το 2012 ξέσπασε φωτιά η οποία κατέστρεψε την παραγωγική μονάδα και φέτος ανακαινίσαμε τις καινούριες εγκαταστάσεις – μια επένδυση που κόστισε 2 εκατομμύρια ευρώ – συνάψαμε νέες συνεργασίες και προχωρήσαμε σε νέα επικοινωνιακή καμπάνια.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ είναι ένα τελείως διαφορετικό επενδυτικό σχήμα από τη Δωδώνη που δραστηριοποιείται στον κλάδο του παγωτού. Πόσο εύκολο είναι να συνυπάρχουν δύο εταιρείες με το ίδιο brand name; Πώς και δεν προχωρήσατε σε αλλαγή του ονόματος;
Οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν την δραστηριότητα τους το 1967, χωρίς να γνωρίζει η μία για την ύπαρξη της άλλης. Αποφάσισαν από κοινού να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους έχοντας το ίδιο όνομα, χωρίς όμως κάποια από τις δύο να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην παραγωγή ή διάθεση προϊόντων της άλλης εταιρείας.
Οι αρνητικές εξελίξεις με την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ έχουν σταθεί εμπόδιο στις συζητήσεις που διεξάγονται με συνεργάτες του εξωτερικού;
Η κάθε εταιρεία ακολουθεί το δικό της πλάνο ανάπτυξης και δεν επηρεάζεται από τυχόν κινήσεις της άλλης. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε επηρεαστεί από δημοσιεύματα ή φήμες που αφορούν τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.
Διαβάστε ακόμη: Chillbox σε Παρίσι και Άμστερνταμ
Σε τι στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με επιχειρηματίες από την Ρωσία και την Ουκρανία για να αναλάβουν το master franchise της εταιρείας στο εξωτερικό;
Με δεδομένο ότι αυτή τη χρονική στιγμή έχει ανασταλεί η εξαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ρωσία, οι συζητήσεις έχουν σταματήσει μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να μπορέσουμε ξανά να εξάγουμε τα προϊόντα μας σε αυτή την περιοχή. Μέχρι να γίνει αυτό, επικεντρωνόμαστε στις αγορές της Βουλγαρίας και της Κύπρου με νέα σημεία πώλησης.
Με ποιο τρόπο αντιμετώπισε η εταιρεία τις απώλειες, της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ, από την πυρκαγιά που ξέσπασε το 2012 στην παραγωγική μονάδα στην Παλλήνη;
Η εταιρεία είχε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και το ποσό της ζημιάς καλύφθηκε σχεδόν εξολοκλήρου από την ασφαλιστική μας εταιρεία. Με τη βοήθεια συνεργατών εκείνη την περίοδο, ώστε να μεταφερθεί η παραγωγική μας δραστηριότητα και να μη σταματήσει η λειτουργία της εταιρείας και στη συνέχεια με την αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία, ουσιαστικά η φωτιά πέρασε και δε μας επηρέασε. Από το Μάρτιο του 2013 έχουμε πλήρως επανέλθει στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις μας.
Σήμερα λειτουργούν περί τα 85 καταστήματα Δωδώνη. Εξετάζετε αύξηση του υπάρχοντος δικτύου διανομής με την προσθήκη νέων καταστημάτων στην Ελλάδα;
Την άνοιξη του 2014 θα παρουσιάσουμε ένα νέο μοντέλο καταστήματος, το οποίο θα δώσει νέο αέρα και δυναμική στο δίκτυο καταστημάτων Δωδώνη και παράλληλα θα προσεγγίσει νέους συνεργάτες, για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου.
Διαβάστε: Η βιομηχανία παγωτού στη «βαθιά κατάψυξη»
Πώς θα κλείσει η χρονιά για την εταιρεία και ποια η στρατηγική που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια;
Η χρονιά συνολικά ήταν πολύ δύσκολη, με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική συγκυρία και της συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Η αγορά παγωτού σημείωσε πτώση της τάξης του 20% σε επίπεδο πωλήσεων. Η Δωδώνη συνολικά το 2013 θα εμφανίσει αύξηση πωλήσεων (+5%), με υποχώρηση όμως στην κερδοφορία, κάτι που προκύπτει από την επένδυση μας σε επικοινωνία και αναζήτηση νέων προϊόντων. Η συνεχής ανανέωση γεύσεων παγωτού τόσο στα καταστήματα όσο και στα super market θα συνεχιστεί και βάση της στρατηγικής μας θα αποτελεί:
• Το νέο concept καταστήματος
• H ανάπτυξη σε νέες αγορές, μεταξύ αυτών η Βουλγαρία και η Κύπρος
• Η επέκταση υφιστάμενων συνεργασιών (Lilly, Mondelez, κτλ)
Πώς κινούνται τα παγωτά με στέβια στην ελληνική αγορά; Ποια ήταν η αποδοχή του κόσμου;
Τα παγωτά με στέβια είχαν μεγάλη απήχηση και η συνεργασία μας με τη φαρμακευτική εταιρεία ΦΑΡΜΑΣΕΒ ΛΙΛΛΥ και με το γλυκαντικό από το φυτό στέβια-Sweete ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητική. Συνολικά από τις τρεις γεύσεις παγωτού (βανίλια, σοκολάτα-λεμόνι και τριαντάφυλλο) διατέθηκαν 10 τόνοι το 2013, ποσότητα διπλάσια από την αντίστοιχη κατηγορία 0% (χωρίς ζάχαρη), όπου το 2012 διατέθηκαν πέντε τόνοι παγωτού. Πολλοί από τους υφιστάμενους πελάτες μας προτίμησαν τις συγκεκριμένες γεύσεις, αλλά και νέοι πελάτες, όπως όσοι γενικά προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το διαβήτη.
Διαβάστε επίσης: Παραμένει ηγέτης στο premium παγωτό η Δωδώνη
Θεωρείτε ότι έχει αρχίσει να εξαλείφεται το πρόβλημα της εποχικότητας του παγωτού στην Ελλάδα;
Η εποχικότητα πάντα επηρέαζε και οι ενδείξεις μας δείχνουν ότι συνεχίζει να επηρεάζει την αγορά του παγωτού στην Ελλάδα. Παράλληλα, τα προβλήματα στην οικονομία δε βοηθούν να εξαλειφθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο σαν εταιρεία βρήκαμε επιπλέον λόγους για να υποδεχτούμε αυτό το χειμώνα τους καταναλωτές στα καταστήματα μας με δελεαστικές προσφορές, που θα τονώσουν και τις πωλήσεις των καταστημάτων μας. Προσφορές όπως:
• με αγορά 1 κιλού παγωτού δώρο 750ml συσκευασμένου παγωτού
• με αγορά 1 βάφλας ή ενός σουφλέ σοκολάτας, δώρο άλλο ένα.
Ποιο είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών, το οποίο σας επιτρέπει να παραμείνετε στην κορυφή της αγοράς premium παγωτού;
Με μια φράση ποιοτικό προϊόν με αγνά ελληνικά υλικά. Μιλάμε στην ουσία για 100% Ελληνικό φρέσκο γάλα, 100% φρέσκια κρέμα γάλακτος και αυγά, πιστοποιημένο σύστημα παραγωγής. Η πολυετής εμπειρία επισφραγίζεται με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο brand Δωδώνη.