Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στα Δ.Σ. ελληνικών επιχειρήσεων
- 13/05/2014, 20:20
- SHARE
Ο στόχος της δυναμικής επιστροφής του «αδύναμου φύλου» τονίστηκε στην εκδήλωση «Women on Leadership, twenty four seven».
Οι γυναίκες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο εργασιακό περιβάλλον εξαιτίας των πολλαπλών ρόλων που καλούνται να επιτελέσουν, βρέθηκαν στο επίκεντρο του «Women on Leadership, twenty four seven», του 6ου κατά σειρά συνεδρίου που διοργάνωσε ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών της ΕΕΔΕ.
Στο Μουσείο της Ακρόπολης η αίθουσα ήταν κατάμεστη από γυναίκες που διαπρέπουν στο ελληνικό επιχειρείν και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με το πώς θα μπορέσει να αναβαθμιστεί ο ρόλος και η παρουσία τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι κατά βάση ανδροκρατούμενα. Κοινή παραδοχή ήταν το μικρό ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε ανώτατες θέσεις καθώς επίσης και η ύπαρξη κοινωνικών στερεοτύπων.
«Το 75% των αποφάσεων για την αγορά κάποιου προϊόντος λαμβάνεται από γυναίκες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός μια κοινωνία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την κοινωνία στην οποία απευθύνεται και όχι κάτι διαφορετικό», τόνισε η Πρόεδρος της ΕΛΑΙΣ UNILEVER κα Ηρώ Αθανασίου, προσθέτοντας με τη σειρά της πως δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Σύμφωνα με την ίδια, οι εταιρείες που έχουν γυναίκες στο δυναμικό τους αναπτύσσονται πιο γρήγορα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη κερδοφορία. Πρότεινε δε σε ορισμένες περιπτώσεις την εργασία από το σπίτι κάποιες ημέρες της εβδομάδας, ώστε να διευκολύνονται οι γυναίκες που έχουν παιδιά αφού θα έχουν καλύτερη διαχείριση του χρόνου τους.
Από την πλευρά της η κα Τζελίνα Κουκουμέλη, Marketing Director της εταιρείας Παπαδοπούλου, υπογράμμισε πως το μυστικό μιας γυναίκας που θέλει να διαπρέψει στο εργασιακό της περιβάλλον είναι η εφαρμογή του management τόσο στη δουλεία όσο και στη ζωή της καθώς καλείται να επιτελέσει πολλούς ρόλους και η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει είναι η επίτευξη της ισορροπίας.
Μεταξύ των ομιλητριών ήταν και η κα Πηνελόπη Παγώνη, Διευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων. Αναφερόμενη στη στρατηγική που ακολουθούν τα ΕΛΠΕ ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων ανέφερε πως τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. «Πριν απότέσσερα χρόνια το ποσοστό των γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο ήταν κάτω από το 5%, σήμερα έχει ανέλθει στο 10% και στόχος είναι στα επόμενα τρία χρόνια να αγγίξει το 20%».
Το παρόν στην εκδήλωση, που αναμφίβολα είχε άρωμα γυναίκας, έδωσε και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης. Ο ίδιος ανέφερε πως αν και το 60% των αποφοίτων πανεπιστημίου είναι γένους θηλυκού, εντούτοις στις διοικητικές θέσεις βρίσκονται κυρίως άνδρες. «Δυστυχώς οι ικανότητες των γυναικών με υψηλά προσόντα δεν αξιοποιούνται. Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε θέσεις με χαμηλές απολαβές, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως στην Ευρώπη λιγότερο από το 3% των εισηγμένων εταιρειών έχει γυναίκα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου».
Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα όσα ελέχθησαν από το αντίστοιχο συνέδριο που διεξάγονταν παράλληλα στην Θεσσαλονίκη. Η πρόεδρος της ομάδας διοίκησης του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), Λιάνα Γούτα, κατά τον χαιρετισμό της επισήμανε πως οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζονται κατά μέσο όρο περίπου 60 ώρες την εβδομάδα, ενώ οι 26 από τις 60 αυτές ώρες αφορούν σε μη αμειβόμενη εργασία!
Διαβάστε ακόμη:
Πώς μπορούν οι γυναίκες να εξασφαλίσουν περισσότερα χρήματα;