Guardian: Οι δανειστές επιστρέφουν στην Ελλάδα σε τεταμένο κλίμα
- 07/07/2014, 12:17
- SHARE
«Απειλή» για τη δημοσιονομική προσαρμογή οι αποφάσεις των δικαστηρίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian με δημοσίευμα της αναφέρεται στην επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα η οποία γίνεται σε τεταμένο κλίμα λόγω των κινητοποιήσεων για τη ΔΕΗ. «Η κυβέρνηση συνεργασίας πήρε ένα δρακόντειο μέτρο για να αναγκάσει τους εργαζομένους να επιστρέψουν στις εργασίες τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Oι πιστωτές της Ελλάδας επιστρέφουν στην Αθήνα εν μέσω φόβων για καθυστερήσεις στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας εξαιτίας μιας σειρά από αμφιλεγόμενες δικαστικές αποφάσεις» συμπληρώνει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.
Αν και ο Αντώνης Σαμαράς έχει υποσχεθεί ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τους μισθούς και τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, αξιωματούχοι στην τρόικα εκφράζουν φόβους ότι τυχόν αλλαγή των δεδομένων θα εκτρέψει ακόμη περισσότερο το ήδη υπάρχον χρηματοδοτικό κενό, γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στη συνέχεια στις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές κάποιες περικοπές μισθών.
Ανάμεσα σε αυτές, όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, η περσινή απόφαση του Αρείου Πάγου να ακυρώσει τις περικοπές στους δικαστές, γεγονός που, όπως γράφει η Guardian, θεωρήθηκε σημαντικό πλήγμα για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα», αλλά και η αντίστοιχη απόφαση για τους ενστόλους.
«Τέτοιου είδους ανατροπές θα κοστίσουν ακριβά στην κυβέρνηση, αλλά και στα κρατικά ταμεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις της Άννας Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με τις οποίες «είναι τρελό τα δικαστήρια να δίνουν εντολές στην κυβέρνηση». Από την πλευρά τους, οι αναλυτές φοβούνται πως παρόμοιες αλλαγές, θα βαθύνουν το οικονομικό κενό και θα δώσουν το έναυσμα και για άλλα αιτήματα από την πλευρά των εργαζομένων.
Όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου στη βρετανική εφημερίδα: «Έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας και πιστεύουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το χρηματοδοτικό κενό δεν θα είναι κοντά στα 12 δισ.». Τούτο, όμως, θα φανεί από τις συζητήσεις που θα έχουν με τους επικεφαλής της Τρόικα.
Διαβάστε ακόμη:
FT: Ενδείξεις ανάκαμψης μετά από χρόνια πόνου για την Ελλάδα