H ΕΚΤ παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο 2017
- 08/12/2016, 15:38
- SHARE
Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 αλλά με μειωμένη αξία των ομολόγων που αγοράζει σε μηνιαία βάση - Οι προϋποθέσεις ένταξης της Ελλάδας
Ως τον Δεκέμβριο του 2017 θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ, αλλά με μείωση της αξίας των ομολόγων που αγοράζει σε μηνιαία βάση. Όπως σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά έως τον Μάρτιο του 2017, ενώ από τον Απρίλιο του ίδιου έτους και έως τον Δεκέμβριο του 2017 οι αγορές ομολόγων θα περιορισθούν στο ποσό των 60 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή.
Παράλληλα η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω παράταση του προγράμματος και πέραν του Δεκεμβρίου του 2017, καθώς υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι «το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί έως τον Δεκέμβριο του 2017 ή και αργότερα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο».
Επιπρόσθετα τονίζεται ότι «εάν στο μεσοδιάστημα, οι προοπτικές καθιστούν λιγότερο θετικές ή οι χρηματοοικονομικές συνθήκες καταστούν δύσκολες, το διοικητικό συμβούλιο έχει πρόθεση είτε να παρατείνει τη χρονική διάρκεια του προγράμματος είτε το συνολικό ύψος των μηνιαίων αγορών που πραγματοποιεί η ΕΚΤ».
Όσο για τα επιτόκια, όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο, η ΕΚΤ τα διατήρησε αμετάβλητα.
Ο Ευρωπαίος Κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι η ΕΚΤ θα επανεκτιμά τις οικονομικές εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης όσο και του πληθωρισμού και αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις τόσο του χρονικού ορίζοντα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης όσο και της ποσότητας των ομολόγων που θα απορροφά από την αγορά.
Στο μεταξύ από τις αρχές του 2017 η ΕΚΤ αποφάσισε να “χαλαρώσει” τις παραμέτρους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) προκειμένου να διευρυνθεί η “δεξαμενή” των επιλέξιμων προς αγορά ομολόγων. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ θα μπορεί πλέον να αγοράζει και ομόλογα με ετήσια διάρκεια, ενώ μέχρι σήμερα θα έπρεπε τα ομόλογα να έχουν τουλάχιστον διετή διάρκεια. Παράλληλα χαμηλώνει ο πήχης του επιτοκίου των ομολόγων. Έτσι η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει τίτλους με απόδοση χαμηλότερη από το επιτόκιο καταθέσεων (-0,4%) που είναι σήμερα.
Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή της Ελλάδα στο QE
Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί και στο τέταρτο τρίμηνο του 2016. Ωστόσο όπως προειδοποίησε ο Μάριο Ντράγκι οι κίνδυνοι για επιβράδυνση της οικονομίας παραμένουν. Πάντως, οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια δεν έχουν μεταβληθεί σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Έτσι για φέτος η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διατηρηθεί στο 1,6%, για το 2017 αναθεωρείται ελαφρώς προς τα πάνω η πρόβλεψη και συγκεκριμένα στο 1,7% από 1,6%, ενώ για το 2018 και για το 2019 προβλέπεται η ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 1,6%. Αμετάβλητες σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου είναι και εκείνες που αφορούν την εξέλιξη του πληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστήριξε ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης, η εξέλιξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έως το 2019 αποκλίνει από τον στόχο 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Όμως, όπως υπογράμμισε, ο κ. Νρράγκι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει πλέον αποσοβηθεί.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι η απόφαση για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ελήφθη με “ευρεία συναίνεση”. Παρατήρησε δε ότι οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις στην ευρωζώνη το 2017 αυξάνουν την αβεβαιότητα καθώς παρεισφύει ο πολιτικός κίνδυνος.