H ώρα των Πρεσπών: Κατατέθηκε στην Βουλή η συμφωνία που ταράζει τα «πολιτικά νερά»
- 19/01/2019, 13:10
- SHARE
Τι προβλέπει η συμφωνία, πότε έρχεται προς ψήφιση στην ελληνική βουλή και ποια θέση παίρνουν τα κόμματα – Όλες οι εξελίξεις.
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται, και τίθεται σε ισχύ, η συμφωνία που έχει υπογραφεί στις Πρέσπες, μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Ιουνίου 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του προέδρου της Βουλής είναι η διαδικασία να προχωρήσει άνετα και όχι με τη στενή ερμηνεία του κανονισμού της βουλής, αναφορικά με την κύρωση των συμβάσεων.
Για τον λόγο αυτόν, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12.00. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, στις 17:00 της Δευτέρας. Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.
Το κείμενο, όπως έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων
Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου
Στο μεταξύ, δύο ακόμη «ναι» υπέρ της συμφωνίας από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Σπύρο Λυκούδη έρχονται να προστεθούν σε αυτούς που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που διαμορφώνεται ένα κλίμα ακραίας πόλωσης και την Κυριακή ετοιμάζεται συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας στην Αθήνα.
Κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί ενόψει της κύρωσης της συμφωνίας η οποία θα έρθει στην βουλή πιθανότατα τη Δευτέρα και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Στην ανακοίνωση που ακολούθησε μετά το τέλος της συνεδρίασης δεν γίνεται καμία αναφορά στο συλλαλητήριο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί διαφορετική επικοινωνιακή γραμμή σε σχέση με τις προηγούμενες συγκεντρώσεις.
«Απευθυνόμαστε σε κάθε γνήσιο πατριώτη, σε κάθε προοδευτικό πολίτη ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο. Απευθυνόμαστε και στους πολίτες που μέχρι στιγμής διαφωνούν με τη συμφωνία και τους καλούμε να τη διαβάσουν με νηφαλιότητα. Η στοίχιση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία της ακροδεξιάς ρητορικής για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα αποτελεί στρατηγικό λάθος με ιστορικές συνέπειες» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να μην είναι βουλευτής, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός έχει ακόμη ερείσματα στον χώρο της κεντροαριστεράς. Με συνέντευξη του στην ΕΦΣΥΝ ο Γιώργος Παπανδρέου τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. «Η εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή ένας ακόμη βουλευτής που συνεργάζεται με το Ποτάμι, ο Σπύρος Λυκούδης αποφάσισε να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών η κύρωση της οποίας μετά μέχρι τώρα δεδομένα είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τις 151 ψήφους. «Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή, απαιτούν τη λύση του προβλήματος. Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει», αναφέρει ανακοίνωση των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς στην οποία ασκείται δριμεία κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγορεί πως με τους χειρισμούς της προκαλεί κλίμα εθνικού διχασμού.
Παράλληλα, στο Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού αποφασίστηκε η ψήφος κατά συνείδηση, με τους Σταύρο Θεοδωράκη και Γιώργο Μαυρωτά να στηρίζουν τη συμφωνία, και τους Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό να καταψηφίζουν.
Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται ακόμα η αναπληρώτρια υπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος Δανέλλης, που είχε εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει τη στάση του και όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προκαλώντας τη διαγραφή του από το Ποτάμι, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που διαγράφηκαν από τους ΑΝΕΛ.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξετάζει δύο επιλογές οι οποίες θα κατατεθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την Κυριακή. Η πρώτη είναι η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ η δεύτερη είναι η λύση της αποχής.
Όλα όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και πρέπει να γνωρίζετε
ΝΔ: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών
Από την πλευρά της ΝΔ αναφέρεται ότι θα δοθεί… «μάχη» μέχρι τέλους για να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι αν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ γίνεται μια τυπική και ανεπίστροφη υποχρέωση της Ελλάδας και για τον λόγο αυτό η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην ψηφιστεί η Συμφωνία.
«Αν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ γίνεται πλέον μια τυπική και ανεπίστροφη υποχρέωση της Ελλάδας. Και αυτό γιατί το άρθρο 2 της Συμφωνίας δεσμεύει ρητά την Ελλάδα να μην παρεμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου να κυρώσει μαζί και το πρωτόκολλο. Η ΝΔ επαναλαμβάνει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μην κυρωθεί η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και κατά συνέπεια ούτε το πρωτόκολλο», τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη ρηματική διακοίνωση από την πλευρά των Σκοπίων, τονίζοντας ότι «η διακοίνωση όχι μόνον δεν μεταβάλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο».
Όπως σημειώνει η Πειραιώς, «έως τώρα γνωρίζαμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα». Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό»!».
«Η συμφωνία των Πρεσπών συνιστά εθνική υποχώρηση. Έγινε βεβιασμένα και πρόχειρα. Χωρίς εθνική συναίνεση και ερήμην Βουλής και λαού. Δεν κλείνει έτσι μια παλιά πληγή, αλλά ανοίγουν νέες. Ξυπνούν ακραίες συμπεριφορές, και οι δύο λαοί εμποδίζονται να βρουν μαζί μία βιώσιμη λύση», δήλωσε σχετικά από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα η Συμφωνία των Πρεσπών – Πότε αναμένεται να κυρωθεί
Τσίπρας: «Οι Πρέσπες καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων»
Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αυγή της Κυριακής ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «ιστορικό βήμα για τις δύο χώρες τη συμφωνία των Πρεσπών», και επιμένει ότι είναι «πατριωτικό καθήκον» η κύρωσή της. Κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διγλωσσία και για επικίνδυνο παιχνίδι «με την ακροδεξιά και την πολιτική του μίσους για να κερδίσει κάποιο πρόσκαιρο εκλογικό όφελος».
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι οι Πρέσπες θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στο ερώτημα της εφημερίδας πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας προοδευτικός πόλος απαντά: «Στην Ελλάδα η περιπέτεια των Μνημονίων έχει προκαλέσει τεκτονικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα. Έτσι σε ένα τμήμα του προοδευτικού μεσαίου χώρου υπάρχει σήμερα κρίση πολιτικής εκπροσώπησης. Το βάρος της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου πέφτει εκ των πραγμάτων στην μεγαλύτερη δύναμη, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς ηγεμονισμούς. Επιδιώκουμε τον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε κάποιους σταθερούς άξονες: την αντιπαράθεση με την ακροδεξιά, την δίκαιη ανάπτυξη, την ενίσχυση της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, τις αναγκαίες τομές για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας και των θεσμών. Αυτές είναι οι βάσεις ενός σχεδίου που μπορεί να συσπειρώσει την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία της κοινωνίας».
Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία την Κυριακή
Αύριο, Κυριακή, 20 Ιανουαρίου έχει δοθεί το ραντεβού για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα, με τους διοργανωτές να ελπίζουν ότι χιλιάδες πολίτες θα συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα για να δηλώσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Με ανακοίνωση της η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, αναφέρει ότι δεν θα δοθεί καμία συνέντευξη προ συλλαλητηρίου κι ότι θα εκδίδονται μόνο δελτία τύπου που θα προωθούνται επίσημα από τα μέσα επικοινωνία της Επιτροπής.
«Τέλος οι προφάσεις, τα αναχώματα και οι διχογνωμίες. Η Ιστορία καταγράφει τους Βουλευτές που βάζουν το προσωπικό και το κομματικό τους συμφέρον πάνω από την Πατρίδα μας και τη Δημοκρατία, την οποία έχουν κουρελιάσει προκειμένου να παραδώσουν τα απαράδοτα.
Οι Έλληνες δεν παραχωρούμε ούτε γράμμα από το ιερό όνομα της Μακεδονίας. Ούτε ανεχόμαστε την εκμηδένιση της Δημοκρατίας. Και για το ένα και για το άλλο χύθηκαν ποτάμια αίματος Ελλήνων για να τα έχουμε. Γινόμαστε ένα συμπαγές ανθρώπινο τείχος το οποίο θα εμποδίσει να περάσουν οι εθνοκτόνες αποφάσεις» αναφέρεται.
Δηλώνουμε στους “πρόθυμους”: Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία. Είμαστε απέναντί τους και τους περιμένουμε μέχρι την ύστατη στιγμή να πράξουν ως Έλληνες».
Διαβάστε ακόμη:
Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα: Eλικόπτερα, drones και 2.000 αστυνομικοί