Hack.athon Smartcities: Πώς η Αθήνα μπορεί να γίνει μια «έξυπνη» πόλη
- 22/12/2016, 11:59
- SHARE
Πρωτοποριακές προτάσεις από 70 developers για μια τεχνολογικά «έξυπνη» και φιλική πόλη.
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Hack.athon «smartcities», ο τριήμερος ψηφιακός μαραθώνιος που διοργάνωσε η Microsoft Ελλάς και το Found.ation σε συνεργασία με το «This is Athens» του δήμου Αθηναίων. Περισσότεροι από 70 developers συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του Found.ation, διαμόρφωσαν ομάδες, ξεδίπλωσαν ιδέες, επιστράτευσαν δεξιότητες και ταλέντο και παρουσίασαν μια σειρά από πρωτοποριακές προτάσεις για μια πιο «έξυπνη» και φιλική πόλη.
Διακεκριμένοι επαγγελματίες από το χώρο της τεχνολογίας παρείχαν στους συμμετέχοντες πολύτιμες συμβουλές και υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργικής τους διαδρομής, από τη σύλληψη της ιδέας έως τη διαμόρφωσή της σε ολοκληρωμένη λύση.
Το επίπεδο ήταν ιδιαίτερα υψηλό, καθώς από τη διαγωνιστική διαδικασία προέκυψαν 16 αξιόλογες προτάσεις, 3 ομάδες ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν από την επιτροπή ενώ μία, έλαβε έπαινο. Η accessPAL ήταν η πρώτη νικήτρια ομάδα, δημιουργώντας μια εφαρμογή στο χώρο της κοινωνικής καινοτομίας, για την υποστήριξη, ενημέρωση και ασφαλή μετακίνηση ατόμων με αμαξίδιο στην πόλη. Δεύτερη στην αξιολόγηση των κριτών ήρθε η ομάδα «Helvia», με ένα location based chatbot, που σκοπό έχει να συνεισφέρει στη διασύνδεση και την ενημέρωση των πολιτών, κάνοντας χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η «the foobars», ήταν η τρίτη νικήτρια ομάδα, με μια εφαρμογή που χαρτογραφεί τα σημεία καθαριότητας της πόλης και δρομολογεί, με «έξυπνο» τρόπο, τους οδοκαθαριστές της, ενώ η ομάδα «Evolved City», η οποία αποτελούνταν από μαθητές λυκείου, έλαβε έπαινο για την εφαρμογή της που διευκολύνει τη μετακίνηση ανθρώπων με προβλήματα όρασης στους δρόμους της πόλης. Οι νικήτριες ομάδες μοιράστηκαν χρηματικά έπαθλα, εξασφάλισαν τη θέση τους στο πρόγραμμα acceleration του Found.ation και έλαβαν δωρεάν cloud υπηρεσίες από τη Microsoft.
Ο Τίμος Πλατσάς, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και μέλος της κριτικής επιτροπής του Hack.athon “smartcities” δήλωσε σχετικά: «Κατά τις τρεις ημέρες του Hack.athon “smartcities”, όλες οι ομάδες παρουσίασαν πραγματικά ευφάνταστες και πρωτοποριακές ιδέες. Για εμάς, στη Microsoft Ελλάς, είναι ιδιαίτερη χαρά το ότι βοηθάμε τις τρεις ομάδες που ξεχώρισαν να καταφέρουν περισσότερα, παρέχοντάς τους υποστήριξη στην υλοποίηση των projects τους. Έτσι, έχουμε μια ακόμη ευκαιρία να συμβάλλουμε, προσφέροντας καινοτόμες cloud λύσεις, στη δημιουργία μιας πόλης καθαρής, προσβάσιμης σε όλους, με πολίτες ενεργούς και ενημερωμένους».
Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, Συνιδρυτής και Partner του Found.ation δήλωσε: «Τόσο ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων, όσο και οι τελικές παρουσιάσεις και οι νικητές ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο πως υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια ανάπτυξης τεχνολογικών λύσεων στο χώρο του SmartCities. Το acceleration το οποίο θα ακολουθήσει για τους νικητές, με την συμμετοχή και την υποστήριξη τόσο του Δήμου της Αθήνας όσο και της Microsoft, ενισχύει απόλυτα την πεποίθησή μας ότι τα Hack.athons αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για το ξεκίνημα της επιχειρηματικής διαδρομής νέων ομάδων, προϊόντων, υπηρεσιών».
Ο Αλέξης Γαληνός, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων δήλωσε: «Για εμάς στο δήμο Αθηναίων και την ΕΑΤΑ, μία έξυπνη πόλη είναι μία καλύτερη πόλη! Με αυτό το σκεπτικό, υποστηρίξαμε και την διοργάνωση του Hack.athon. Συγχαίρουμε και τους 70 συμμετέχοντες για την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και, πάνω απ’ όλα, την αισιοδοξία που επέδειξαν μέσω αυτής της πρωτοβουλίας. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να να αξιολογήσουμε σύντομα και να αξιοποιήσουμε τις εφαρμογές που προέκυψαν στο Hack.athon “smartcities”».