Hilton Αθηνών: Το ξενοδοχείο ορόσημο της ελληνικής πρωτεύουσας αλλάζει χέρια
- 23/07/2016, 10:57
- SHARE
Σε στρατηγική συμμαχία για τη διεκδίκηση του Hilton προχωρούν η τουρκική Dogus και ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου - H ιστορία του (pics).
Τον Απρίλιο του 2016 το Hilton Αθηνών έγινε 53 ετών. Πίσω στο 1963, στις 20 Απριλίου, εγκαινιάστηκε το «ωραιότερο Hilton του κόσμου», όπως δήλωνε τότε ο ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας Κόνραντ Χίλτον, στην τελετή επίσημων εγκαινίων . Το μενού των εγκαινίων περιλάμβανε τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους απ’ όλον τον κόσμο και αποτέλεσαν πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά χρονικά της πόλης.
Χθες κατατέθηκαν οι προσφορές για την εξαγορά του ιστορικού ξενοδοχείου, το οποίο βρίσκεται κοντά σε ελληνοτουρκικά χέρια, καθώς σε στρατηγική συμμαχία για τη διεκδίκηση του προχωρούν η τουρκική Dogus και ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου.
Οι δύο όμιλοι κατέθεσαν κοινή προσφορά ενώ δεν αποκλείεται στη συνέχεια το σχήμα να ενισχυθεί και με επενδυτικό fund, αλλά και με διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα, δεδομένου ότι η σύμβαση με την αλυσίδα Hilton λήγει στο τέλος του 2016. Η συμμαχία μεταξύ των δύο ομίλων σηματοδοτεί μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ελληνική τουριστική αγορά, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου, επιχειρεί να τοποθετηθεί με την κίνησή του αυτή, στην αθηναϊκή ξενοδοχία. Το ποσό είναι άγνωστο για το Χίλτον αλλά δεν αποκλείεται να κινήθηκε στα επίπεδα των 180 – 200 εκατ. ευρώ.
Χθες, οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν τις προσφορές τους στη Citi, που έχει αναλάβει ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου της Alpha Bank για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας. Πρόκειται ουσιαστικά για την πώληση της Iονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις, ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας εταιρείας του ξενοδοχείου, στην οποία η Alpha Bank έχει συμμετοχή σε ποσοστό περίπου 97,3%. Η διαδικασία εκκινήθηκε από την τράπεζα στα μέσα Φεβρουαρίου με τη δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Η μονάδα αναπτύσσεται σε έκταση 16.000 τ.μ., ενώ υφίσταται υπόλοιπο συντελεστή δόμησης που μπορεί να αξιοποιηθεί από τον νέο ιδιοκτήτη.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Ένα πρωτοφανές σε μέγεθος και πολυτέλεια ξενοδοχείο
Την κατασκευή του ξενοδοχείου χρηματοδότησε η Ιονική Τράπεζα, η οποία μετονομάστηκε σε «Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Η Ιονική Α.Ε.». Το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε ποτέ στην Αθήνα ήταν ένα πρωτοφανές σε μέγεθος και πολυτέλεια ξενοδοχείο. Υπήρξε «το πρώτο σημείο οπτικής έξαρσης» στη μεταπολεμική Αθήνα, το πρώτο δείγμα μιας «αρχιτεκτονικής γοήτρου», συμβολικής γενικότερα των οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εξελίξεων της εποχής εκείνης και ειδικότερα της εισόδου της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά πολυτελείας, όπως καταγράφει η σχετική βιβλιογραφία στο Αρχείο Νεωτέρων Μνημείων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Κατασκευάστηκε στο διάστημα μεταξύ 1958-1963 από τους σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής Εμμανουήλ Βουρέκα , Προκόπη Βασιλειάδη και Σπύρο Στάικο.
Ήταν ανάμεσα στα κτίρια που καθόρισαν την αρχιτεκτονική αισθητική της δεκαετίας του ’60 και παρά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, είχε έντονα ελληνικά στοιχεία, χάρη στη χρήση του Πεντελικού μαρμάρου και τις μνημειώδεις ανάγλυφες συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη με την αρχαϊκή τους θεματολογία.
«Ένα ξενοδοχείο αμύθητου πλούτου πρόκειται να ανεγέρθη εις τας Αθήνας» γράφει ο Γ. Σκλιας στις 13.1.1957 στην εφημερίδα «Το Βήμα». Αλλά προτού καν δημοσιευθούν τα σχέδια, ο Γ. Κορομηλάς θα το αποκαλεί ουρανοξύστη, που θα καταστρέψει το αστικό τοπίο. Έτσι, η ανέγερσή του θα αντιμετωπιστεί ως οικονομικο-πολιτικό σκάνδαλο από μεγάλη μερίδα του Τύπου, που θα παραβλέψει την αρχιτεκτονική αξία του.
Το κατώφλι του ξενοδοχείου έχουν διαβεί πλήθος μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως αρχηγοί κρατών, διάσημοι καλλιτέχνες, επιστήμονες διεθνούς κύρους, από τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Φρανκ Σινάτρα ως τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν και τον Αντονι Κουίν. Το εμβληματικό ξενοδοχείο εξελίχθηκε και σε σημείο αναφοράς των Αθηναίων, οι οποίοι δοκίμασαν για πρώτη φορά αμερικάνικα χάμπουργκερ και κλαμπ σάντουιτς στο Βυζαντινό και κοκτέιλ στο Galaxy Bar.
Μεταξύ των ετών 2001-2003 πραγματοποιήθηκε μια «μινιμαλιστική»παρέμβαση των αρχιτεκτόνων Αλέξανδρου Τομπάζη και Χρήστου Μπουγαδέλλη, με στόχο την αποκατάσταση του κτιρίου και, παράλληλα, την προσθήκη μιας 6ώροφης πτέρυγας προς την οδό Βεντήρη.