Η αεικίνητη Μαρία Βλάχου
- 03/08/2013, 14:58
- SHARE
Από το πρώτο οργανωμένο εκτροφείο σαλιγκαριών στην Ελλάδα, στη λίστα «40 under 40» του FortuneGreece.
Αν και ασχολείται με την εκτροφή και τυποποίηση -των αργοκίνητων- σαλιγκαριών, η Μαρία Βλάχου είναι αεικίνητη.
Η συνιδρύτρια και εμπορική διευθύντρια της Fereikos-Helix, που βρέθηκε στα 33 της στη φετινή λίστα «40 under 40» του FortuneGreece, μαθαίνει ρώσικα -την ένατη κατά σειρά γλώσσα του «ρεπερτορίου» της- και δυστυχώς δεν βρίσκει χρόνο για μαθήματα ιστιοπλοΐας, μια επιθυμία που «κάποτε θα ικανοποιήσει».
Με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό και διδακτορικό στη συγκριτική λογοτεχνία, μαζί με την αδελφή της, Πέννυ, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το πρώτο οργανωμένο εκτροφείο σαλιγκαριών στην Ελλάδα το 2007.
Στην οικογενειακή επιχείρηση συνέβαλε και ο πατέρας των κοριτσιών που σύνηψε για λογαριασμό τους ένα δάνειο μερικών χιλιάδων ευρώ για να ξεκινήσουν, μια και οι ίδιες δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζική πίστωση.
Η ελληνική λίστα «40 under 40» αποκλειστικά στο Fortunegreece.com
Έξι χρόνια αργότερα, η επένδυση των κοριτσιών αποδίδει σταθερά, μιας και -όπως η Μαρία υπενθυμίζει συχνά- «από το 1972 έως σήμερα η τιμή των σαλιγκαριών διεθνώς δεν έχει πέσει ποτέ».
Από το 2007, η εταιρεία μεγαλώνει με υψηλούς ρυθμούς και αναπτύσσεται σε νέους χώρους. Το 70% της παραγωγής σαλιγκαριών εξάγεται, ενώ το 2013 οι εξαγωγές θα καταλαμβάνουν το 80% του κύκλου εργασιών.
Το 2011 εισήλθαν και στον τομέα της τυποποίησης δημιουργώντας την εταιρεία «Φερέοικος Γεύσεις», τα προϊόντα της οποίας έτυχαν εξαιρετικής υποδοχής στις αγορές του εξωτερικού.
Μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό;
Η Μαρία θεωρεί ότι βρήκε την ιδανική επαγγελματική απασχόληση, γεμάτη με συνεχή ταξίδια, επικοινωνία με νέες κουλτούρες και ανθρώπους, συνδυάζοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία και την έρευνα.
Η εταιρεία συνεργάζεται με διεθνή πανεπιστήμια για έρευνα και ανάπτυξη, αλλά, παράλληλα, προσφέρει τεχνογνωσία σε νέους εκτροφείς και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία.
Μεταξύ δουλειάς, μαθημάτων γιόγκα, διαβάσματος λογοτεχνίας και θέασης ταινιών, η Μαρία επεξεργάζεται τα μελλοντικά βήματα στον τομέα του αγροτουρισμού και του γαστροτουρισμού.