Οι αλλαγές για όσους δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα
- 20/11/2017, 18:15
- SHARE
Αχτσιόγλου στη Βουλή: Μέρισμα 375 ευρώ για εισοδήματα έως και 13.500 ευρώ
Τις αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στη νομοτεχνική διάταξη, με τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στη συζήτηση στη Βουλή.
Η υπουργός κατέθεσε δύο πυκνογραφημένες σελίδες στις οποίες καταγράφονται με τρόπο αναλυτικό τα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά, διαμονής και άλλα) βάσει των οποίων θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι στα «ευάλωτα νοικοκυριά» υπολογίζονται στο σύνολό τους τα πρόσωπα που διαμένουν κάτω «από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων ατόμων».
Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης, το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος», και προβλέπεται αναλογική αύξηση του ποσού όταν ο αριθμός των μελών αυξάνεται.
Ειδικότερα η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε ενδεικτικά ότι «για πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα παιδιά το ανώτατο εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 18.000 ευρώ» ενώ το νέο στοιχείο που έκανε γνωστό για μεγαλύτερες οικογένειες το εισοδηματικό κριτήριο θα ανέλθει αναλογικά έως 27.000 ευρώ. «Ένα ζευγάρι με εισόδημα από 9.000 μέχρι 13.500 ευρώ θα λάβει 375 ευρώ, ένα ζευγάρι με ένα παιδί και εισόδημα από 5.250 έως 10.500 ευρώ θα λάβει 612 ευρώ κ.λπ», εξήγησε η υπουργός.
Αντιστοίχως, η «αφετηρία» ως μέγιστο (για μονομελή νοικοκυριά) ως προς την ακίνητη περιουσία είναι τα 120 χιλ. ευρώ –βάσει της δήλωσης του ΕΝΦΙΑ-, οι 9.000 ευρώ ως προς τις καταθέσεις.
Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:
Το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει:
-Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
-Τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
-Τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
-Τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
-Τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα
-Τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα
-Τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα
Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν για τους άνεργους με κοινή υπουργική απόφαση. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις ως ευάλωτο νοικοκυριό νοούνται το σύνολο των προσώπων που μένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων.
Τα περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:
Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.
Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.
Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.
Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
Τέλος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.
Αχτσιόγλου: «Η κυβέρνηση υλοποιεί μέσα σε ασφυκτικό πλαίσιο την κοινωνική της πολιτική»
«Το πιο σημαντικό μέρος του υπερπλεονάσματος προκύπτει από τα έσοδα από τα Ταμεία. Από την αύξηση των εσόδων. Η αύξηση της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας οδήγησε στην αύξηση αυτή» τόνισε αρχικά η υπουργός Εργασίας. «Η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι αποκλειστικά η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων οδήγησε στο υπερπλεόνασμα».
Όπως επισήμανε, το πλεόνασμα προήλθε κυρίως από τη σημαντική αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ μέσα από την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας και προσέθεσε ότι «καμία αμφισβήτηση δεν χωρά σε νούμερα που είναι αναρτημένα στο Προϋπολογισμό του 2018. «Η υπεραπόδοση συναρτάται ευθέως και με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε αυτή η κυβέρνηση»
Απευθυνόμενη στον πρώην υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση τόνισε: «Διαλύσατε την αγορά εργασίας. Εμείς μέσα σε δύο χρόνια μειώσαμε την αδήλωτη εργασία από το 20%, στο 13%».
«Δεν μιλάμε για success story, βρισκόμαστε σε πρόγραμμα αυστηρής δημοσιονομικής εποπτείας. Ο πρώτος στόχος είναι να βγάλουμε τη χώρα τον Αύγουστο του 2018 από την εποπτεία, και νομίζω είμαστε περισσότερο κοντά από ποτέ, και το δεύτερο να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη» κατέληξε.
Υποκριτικές χαρακτήρισε η κ. Αχτσιόγλου και τις κατηγορίες ότι το πλεόνασμα προκύπτει από την εξόντωση των κοινωνικών στρωμάτων και την υπερφορολόγηση. «Η καλή λειτουργία του κέντρου είσπραξης, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσα από την εκκαθάριση του μητρώου, η αύξηση των εσόδων μέσα από τη μείωση της ανεργίας, η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και η τάξη που βάλαμε, οδηγεί στο αποτέλεσμα του υπερπλεονάσματος», ανέφερε η υπουργός Εργασίας.
«Η κυβέρνηση υλοποιεί, μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο την κοινωνική της πολιτική. Δεν ωραιοποιεί ούτε πανηγυρίζει. Πρώτος στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και από την επιτροπεία. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει αυτή η σχετική αισιοδοξία. Δεύτερος στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η «ανάπτυξη», να μην είναι αυτή που ήταν και που μας οδήγησε στη κρίση», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου και κατέληξε:
«Παρά τις δύσκολες συνθήκες και τα περιοριστικά, ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα και με όποια εργαλεία για τη βελτίωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αυτό κάνουμε σήμερα με το νομοσχέδιο αυτό που αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης μας».